Taşköprü'de Sarımsak Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Taşköprü'de Sarımsak Paneli Düzenlendi

Taşköprü\'de Sarımsak Paneli Düzenlendi

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Gıda, Tarim ve Hayvancılık Taşköprü İlçe Müdürlüğü tarafından "Sarımsak Paneli" düzenlendi.

09.03.2016 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Gıda, Tarim ve Hayvancılık Taşköprü İlçe Müdürlüğü tarafından "Sarımsak Paneli" düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Taşköprü İlçe Müdürlüğü tarafından Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Sarımsak Paneli düzenlendi. Mustafa Sıtkı Endüstri Meslek ve Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panelin açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Taşköprü İlçe Müdürü Mesut Şallı yaptı. Şallı'nın ardından konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, dünyada benzerleri arasında en kalitelisi olan Taşköprü sarımsağının korunması için göreve geldikten sonra ilk olarak Coğrafi İşaret aldıklarını ve şimdi de Taşköprü sarımsağının Avrupa'da da korunması ve markalaşması için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi için başvuruda bulunduklarını ifade etti.

Taşköprü sarımsağının özelliklerini korumak ve verimini arttırmak amacıyla Taşköprü sarımsağının tohumunun koruma altına alınması gerektiğine dikkat çeken Arslan, belediye olarak gerek her yıl düzenlenen Uluslararası Sarımsak Fuarı, gerek ulusal ve uluslararası fuarlar, gerekse de İstiklal Caddesi ve Avrasya Maratonlarında Taşköprü sarımsağını dağıttıklarını, ayrıca ilçenin girişine de bir sarımsak heykeli yaptırdıklarını ifade etti. Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun ise, "Taşköprü sarımsağının dünyada eşi benzeri yok. Sarımsağın ilçemize sosyal ekonomik açıdan büyük faydası var. Bu sene sarımsağın para etmesiyle bütün ilçe halkının ekonomisine de bu yansıdı. Hem kalite olarak hem de dayanıklılık olarak sarımsağımız öncü durumda. Beyaz altın insan sağlığına da çok iyi geliyor. Günlük bir diş sarımsağın tüketilmesi ile bakterilere karşı antibiyotik etki yapacağı ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyeceği çok eskilerden beri bilinmektedir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Kastamonu İl Müdürü Osman Yaman'ın oturum başkanlığını yaptığı panele geçildi. Panele konuşmacı olarak katılan Taşköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet İpek, "Taşköprü'de sarımsak tarımı" konusunda, TSÜAB Teknik Birim Uzmanı Eyüp Köksal, "Sarımsakta tescil, sertifikasyon işlemleri ve uygulayıcı alternatifleri" konusunda, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Gülay Beşirli, "Sarımsakta tohumluk üretimi" konusunda, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Servet Kefil ise, "Sarımsağın farmakolojik etkileri konusunda dinleyicilere bilgi verdi.

Programın sonunda ilk ve ortaöğretim öğrencileri arasında sarımsak konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Taşköprü'de Sarımsak Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement