Tayvanlı Öğrencilerin Parlamento Binasını İşgal Eylemi - Son Dakika
Güncel

Tayvanlı Öğrencilerin Parlamento Binasını İşgal Eylemi

Çin ile yapılan ticaret anlaşmasını protesto eden öğreciler, meclis başkanının verdiği güvence üzerine 24 günden beri sürdürdükleri eylemi bitirdi.

10.04.2014 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tayvanlı öğrenciler, 24 günden beri sürdürdükleri parlamento binasını işgal eylemini sona erdirdi.

Tayvan ile Çin arasında yapılan bir ticaret anlaşmasını, ülkenin özerkliğini tehlikeye attığı iddiasıyla protesto eden öğrenciler, anlaşmanın mecliste değerlendirildikten sonra onaylanacağı güvencesi verilmesi üzerine eylemlerine sonv verdi.

Çin ile Tayvan arasında yapılan anlaşma, iki ülkedeki bankalar, telekomünikasyon ve ulaştırma firmaları da dahil olmak üzere hizmet şirketlerinin her iki ülkenin sınırları dahilinde faaliyet göstermesine imkan sağlıyordu. Anlaşmaya karşı çıkanlar ise bunun iş kayıplarına yol açacağını, ülkenin demokrasi ve özerkliği için bir tehdit oluşturduğunu savunuyor.

Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying-ceou'nun liderliğini yaptığı iktidar partisi, sözkonusu anlaşmaya ilişkin kanunun mecliste gözden geçirildikten sonra imzalanacağı vaadinde bulunmuştu. İktidardaki  Milliyetçi Çin Partisi'nin (Kuomintang) 17 Mart'ta mecliste yapılacak değerlendirmeyi atlayarak anlaşmayı onaylama kararı alması ise ülkede büyük tepkilere neden olmuştu.

Kararın açıklamasının ertesi günü parlamento binasını kuşatan yüzlerce öğrenci, bakanlar kurulu ofislerini kısa bir süre için işgal etmişti. Eylemin ardından da 200 bin kişinin katıldığı dev bir gösteri yürüyüşü düzenlenmişti.

Parlamentoyu işgal eylemleri sırasında önce Çin ile yapılan anlaşmanın geri çekilmesi talebinde bulunan öğrenciler, Tayvan Meclis Başkanı Vang Cing Pyng'in 6 Nisan'da yaptığı açıklamada anlaşmanın onaylanmadan önce mecliste gözden geçirileceği sözünü vermesi üzerine eylemlerini bugün sona erdireceklerini ilan etmişti.

Parlamento binasını temizledikten sonra işgali sona erdiren erdiren öğrenciler, protesto eylemine son vermeleri dolayısıyla parlamento binası dışında konuşma ve törenler yapmayı planlıyor.

Tayvan polisinden yapılan açıklamalarda, herhangi bir şiddet olayı yaşanmaması durumunda hiçbir protestocunun gözaltına alınmayacağı belirtiliyor.

Çin, 1949'daki iç savaşın ardından bu ülke ile yollarını ayırma kararı alan Tayvan'ı hala kendi toprağı olarak görüyor. Son zamanlarda ilişkilerin yeniden düzelmesi, bazı ticaret ve yatırım anlaşmalarının imzalanmasının ardından Çin, Tayvan'ın en büyük ticari ortağı haline gelmiş bulunuyor. Buna karşın,Tayvanlıların büyük bir kısmı, Çin'le ekonomik bütünleşmenin Tayvan'a zarar vereceğine inanıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayvanlı Öğrencilerin Parlamento Binasını İşgal Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement