TOKİ Şehit Ailelerine, Harp ve Vazife Malullerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Esaslarını... - Son Dakika
Ekonomi

TOKİ Şehit Ailelerine, Harp ve Vazife Malullerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Esaslarını...

TOKİ Şehit Ailelerine, Harp ve Vazife Malullerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Esaslarını...

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine açılacak faizsiz konut kredisi verilmesi esaslarını belirledi.

13.02.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine açılacak faizsiz konut kredisi verilmesi esaslarını belirledi. Bugün itibarıyla yürürlüğü giren düzenlemeye göre yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihe bakılmaksızın, tapunun alındığı tarihten itibaren bir yıldan fazla süre geçmemiş konutlara, inşa halinde konutlara, miras yoluyla edinilen dahil olmak üzere, diğer hissedarlara ait bir kısım hissesi veya tamamı satın alınacak konutlara ve İdare'nin inşa halinde veya kullanıma hazır olarak sattığı konutlarına kredi açılabilecek. Kredi, hazır konutun satın alınması halinde hak sahibine defaten ödenecek. İdare tarafından satılan hazır veya inşa halindeki konutlardan satın alınması durumunda, sözleşmelerinde belirtilen satış tutarından açılacak kredi tutarı mahsup edilecek.

TOKİ'nın Toplu Konut İdaresi Tarafından Şehit Ailelerine, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Toplu Konut Kanununun ek 2. maddesi kapsamına giren, hayatını kaybedenlerin aileleri ile harp veya vazife malullerini, kredi kullanmadan vefatları halinde ise bunların ailelerini konut sahibi yapmak için Toplu Konut İdaresi tarafından açılacak faizsiz konut kredisine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

-KREDİDEN YARARLANACAK HAK SAHİBİNİN BELİRLENMESİ-

Hayatlarını kaybedenler için; 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 56. maddesi ile mülga 45. ve 64. maddelerine, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 47. maddesi 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar kapsamında hayatlarını kaybedenlerden öncelikle; dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse, kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla aylık bağlanma koşullarına bakılmaksızın talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde de öncelikle anaya olmak üzere ana veya babasını konut sahibi yapmak amacıyla bu Yönetmelik çerçevesinde bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla idarece kredi verilecek.

Harp veya vazife malulleri için; ilgili kanunlara göre harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananlardan öncelikle; malulün kendisine, faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın ölümü halinde, dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse, kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla aylık bağlanma koşullarına bakılmaksızın talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde de öncelikle anaya olmak üzere ana veya babasını konut sahibi yapmak amacıyla bu Yönetmelik çerçevesinde bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla idarece kredi verilecek.

2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek 2. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuata göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenler de faizsiz konut kredisi hakkından 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'nun ek 2. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen öncelik sıralamasına göre yararlanacak.

-KREDİ AÇILABİLECEK KONUTLAR-

Yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihe bakılmaksızın, tapunun alındığı tarihten itibaren bir yıldan fazla süre geçmemiş olan konutlara, inşa halinde konutlara kredi açılabilecek. Kredi açılabilecek konutlar kapsamında miras yoluyla edinilen dahil olmak üzere, diğer hissedarlara ait bir kısım hissesi veya tamamı satın alınacak konutlar, konut kooperatifine, sosyal yardımlaşma kurumuna veya belediye organizasyonlarına üye olunması suretiyle satın alınacak konutlar ile hak sahibinin kendi arsası üzerinde kendi konutunu inşa etmesi, idarenin inşa halinde veya kullanıma hazır olarak sattığı konutlarından satın alınması da yer alacak.

Kredinin tavan tutarı, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenerek idarece bankaya bildirilen tutar olacak. Hak sahibi tarafından talep edilmesi halinde bu tutarın altında da kredi açılabilecek. Bu krediye faiz uygulanmayacak. Ancak, kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere ilgiliden kredinin yüzde 1'i oranında masraf karşılığı alınacak.

-KREDİNİN HAK SAHİBİNE ÖDENMESİ-

Kredi, hazır konutun satın alınması halinde hak sahibine defaten ödenecek. İdare tarafından satılan hazır veya inşa halindeki konutlardan satın alınması durumunda, sözleşmelerinde belirtilen satış tutarından açılacak kredi tutarı mahsup edilecek. Bakiye borç kalması durumunda satış sözleşmesi hükümleri uygulanacak. İnşa halindeki konutun satın alınması halinde, açılan kredinin yüzde 50'si gerekli sözleşmelerin yapılıp inşaat ruhsatı ibraz edildiğinde, kredinin kalan yüzde 50'si ise inşaat tamamlanıp mülkiyet tapusu alındığında ödenecek.

Kooperatif, sosyal yardımlaşma kurumları veya belediye konut projelerine ortak veya üye olunması halinde, bu Yönetmelik gereğince açılan kredinin yarısı inşaat ruhsatı ibraz edildiğinde, kalan yarısı ise konut inşaatının yüzde 50 seviyesine ulaştığına dair düzenlenecek gayrimenkul değerleme raporu ile tespit edilerek ödenecek.

Hak sahibi tarafından kendi arsası üzerinde konut inşa edilmesi halinde; bu Yönetmelik gereğince açılan kredinin yarısı inşaat ruhsatı veya değerleme raporu ibraz edildiğinde, kalan yarısı ise konut inşaatının yüzde 50 seviyesine ulaştığına dair düzenlenecek Gayrimenkul Değerleme Raporu ile tespit edilerek banka tarafından ödeme yapılacak.

Hak sahibinin üye olduğu kuruluşların idare kaynaklı konut kredisi kullanması halinde, kredinin açıldığı tarihe kadar gerçekleşen Türkiye İstatistik Kurumu'nca aylık olarak ilan edilen üretici fiyatları genel endeksi kullanılarak bulunan tutar konut kredisine eklenir, hesaplanan toplam kredi bu Yönetmeliğe göre açılacak faizsiz konut kredisinden hak sahibinin talebine bağlı olarak mahsup edilecek. İdare kaynaklı konut kredisi kullanmış ve kredi geri ödemesi başlamış konutun satın alınması halinde, konut kredisinden kalan borç, hak sahibinin talep etmesi durumunda bu Yönetmeliğe göre açılan faizsiz konut kredisine dönüştürülerek 9. madde hükümleri çerçevesinde geri ödemesi başlatılacak. Bu kredilerin kullandırılabilmesi için gerekli olan miktarlar, bankanın talebi üzerine idarenin nakit imkanları ve idarenin talimatıyla, idare hesaplarından bankaya aktarılacak.

-HAK SAHİBİNCE KREDİNİN GERİ ÖDENMESİ-

Kredinin hak sahibince geri ödenmesi kurumca, hak sahibinin her türlü tazminatlar dahil olarak almakta olduğu maaşının dörtte biri oranında kesilmek suretiyle yapılacak. Maaş bağlanan çocuklarına müşterek kredi açılmışsa, her birinin her türlü tazminatları da dahil olarak almakta oldukları maaşlarının dörtte biri oranında ayrı ayrı kesilecek. Maaş bağlanmamış ya da maaşı kesilmiş müşterek kredi açılmış çocukların geri ödemelerinde ise, geri ödemelerin başladığı tarihte maaşa bağlanmış çocukların geri ödemeye esas olarak tahsil edilen maaşının dörtte birinin yüzde 25 fazlası aylık taksit kabul edilecek ve borç bitene kadar hak sahibi çocuk tarafından bankaya yatırılacak. Malullerin çalıştığı kamu kurumunda sınıf veya görev değiştirerek çalışmalarının devam etmesi ve maaşlarını da bu kurumlardan almaları hallerinde, kredi kullanılacak aydan önceki son maaşının dörtte birinin 25 fazlası aylık taksit kabul edilecek ve borç bitene kadar hak sahibi tarafından bankaya yatırılacak. Hak sahipliği belgesine istinaden kredi kullanıldığının banka tarafından kuruma bildirilmesinden itibaren kredi borcu, hak sahibinin ödenecek ilk dönem aylığından tahsil edilmeye başlanacak. Yapılan kesintiler, banka tarafından bildirilen şubedeki hesaba kurum tarafından yatırılacak. Banka, kuruma ve idareye kredinin tamamının hak sahibine ödendiğini bir yazı ile bildirecek. Kurum tarafından, kesinti yapılan kişilere ait isimler, T.C. kimlik numaraları ve kurum sicil numaraları, yapılan kesinti tutarları ve yatırılan banka şubelerinin isimlerini ihtiva eden listenin bir nüshası banka genel müdürlüğüne, bir nüshası ise idareye yazılı ve elektronik ortamda gönderilecek.

Kurum, kredi kullananlardan her ne suretle olursa olsun maaş veya aylığı kesilenlerin maaş veya aylıklarının kesildiğini ve bakiye borçlarını bankanın genel müdürlüğüne bildirecek. Maaş veya aylığının kesildiği tarihten sonra kurumca, bankaya yatırılan bir miktar varsa bankaca kuruma iade edilecek. Kamu kurumunda çalışan malullerin çalıştığı kurum ile her ne suretle olursa olsun ilişkisinin kesilmesi durumunda ilgili kamu kurumu tarafından banka genel müdürlüğüne yazılı bildirim yapılacak.

-AYLIK TAKSİT HER AYIN 20. GÜNÜ AKŞAMINA KADAR BANKAYA ÖDENECEK-

Maaş veya aylığı kesildikten sonra bakiye kredi borcu, son ödenen aylık taksit miktarının yüzde 25 fazlası aylık taksit kabul edilerek her ayın 20. günü akşamına kadar bankaya, krediyi kullananlar tarafından yatırılacak. Bu taksit tutarı borç bitinceye kadar sürdürülecek. Aynı şekilde kurumdan aylık almayan ve halen kamu kurum veya kuruluşu statüsünde olmayan bir yerde çalışan kredi kullanıcılarının bakiye kredi borcu, kurumdan almış olduğu son maaşının dörtte birinin yüzde 25 fazlası aylık taksit kabul edilerek her ayın yirminci günü akşamına kadar bankaya, krediyi kullananlar tarafından yatırılacak. Bu taksit tutarı borç bitinceye kadar sürdürülecek.

Kredi kullanan hak sahibinin ölümü halinde, hak sahibi olan ve maaş almaya devam eden kişi varsa maaşlarının dörtte biri oranında kurumca kesinti yapılacak. Maaş almakta olan hak sahibinin bulunmaması durumunda ise son ödenen taksit tutarının yüzde 25 fazlası aylık taksit kabul edilecek ve varisleri tarafından bu taksit tutarı kredi borcu tahsil edilinceye kadar ödenecek.

Maaşa bağlanan çocuklara müştereken kredi verilmiş ve bunlardan bir veya birkaçının maaşının kesilmiş olması halinde; geri ödeme taksitlerinin tahsilatı maaş almakta olan çocuklardan dörtte biri oranında kesilmeye devam edecek. Maaşı kesilenlerin taksitleri ise son ödenen aylık taksit miktarının yüzde 25 fazlası aylık taksit kabul edilecek ve bu taksit tutarı kredi borcu tamamlanıncaya kadar kendilerince bankaya yatırılacak. Kredinin geri ödeme süresi borcun tamamının ödendiği zaman olacak.

-BUGÜNE KADAR VERİLEN KREDİLERE, ESKİ MEVZUAT HÜKÜMLERİ UYGULANACAK-

Yönetmelik ile "Toplu Konut Fonundan Şehit Ailelerine, Malulleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten önce açılan kredilere, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten önce yürürlükte bulunan ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi TOKİ Şehit Ailelerine, Harp ve Vazife Malullerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Esaslarını... - Son Dakika


Advertisement