Türçek'den, Iı. Mahmud Türbesi'nin Önündeki Çeşmenin Üzerinde Bulunan Küre ile İlgili Açıklama - Son Dakika
Güncel

Türçek'den, Iı. Mahmud Türbesi'nin Önündeki Çeşmenin Üzerinde Bulunan Küre ile İlgili Açıklama

TÜRÇEK: "Yaklaşık iki ay önce, bilinmeyen bir nedenden ötürü düşüp ikiye ayrılmış olan küre, İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’nün emanetinde bulunmaktadır.

22.04.2014 22:00

TÜRÇEK (Türbeler Çeşmeler Taşınır Taşınmaz Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği), II. Mahmud Türbesi'nin önündeki çeşmenin üzerinde bulanan kürenin bir süredir kayıp olduğu yönündeki haberlere ilişkin açıklamada bulundu.

TÜRÇEK'den yapılan yazılı açıklamada; Divanyolu'nun ilk Ampir yapısının Cevri Kalfa Mektebi olduğu, ikincisi ise II. Mahmud Türbesi olduğu vurgulanarak, Napolyon'un imparatorluk döneminde Fransa'da doğan ve çok geçmeden, Barok ve Rokoko üslüplarında olduğu gibi Türk zevkine uyarlanarak Boğaziçi'ndeki bazı saray ve yalılarda uygulanan bu klasisist üslübun, diğer yetkin örneklerinin de Tophane'deki Nusretiye Camii ile Topkapı Sarayı müştemilatından Alay Köşkü olduğu belirtildi.

TURÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili imzalı açıklamada, ayrıcı şunlara değinildi:

"II. Mahmut Türbesi'nin ilgi çekici çeşmesi, Tanzimat devrinde Fransız kültürüne duyulan ilginin ayrıntıya ne kadar indiğini göstermektedir. 1840 yılında açılan II. Mahmud Türbesi ile beraber inşa edilen çeşme ve üzerindeki kürenin birkaç defa parçalanıp onarılmak zorunda kaldığı bilinmektedir. Küre, defineciler tarafından daha önce de iki defa indirilmiş, ikincisinde yere düşürüldüğü için iki parçaya ayrılmış, Türbenin restorasyonuna müteakip onarılıp yerine konmuştu. Yaklaşık iki ay önce bilinmeyen bir nedenden ötürü düşüp ikiye ayrılmış olan küre, İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü'nün emanetinde bulunmaktadır. Bu vesileyle ortaya çıkan bir gerçek ise; en son onarılarak yerine yerleştirilen kürenin orijinal olmadığıdır. Orijinal kürenin hangi tarihte yerinden alınarak kayıp olduğuna dair herhangi bilgiye sahip bulunmamaktayız. 19. Yüzyıl sonlarına ait bir tarihi fotoğraftaki orijinal haliyle görülen kürenin bir benzerini TÜRÇEK olarak yaptırma ve yerine yerleştirme görevini üstlenmekteyiz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türçek'den, Iı. Mahmud Türbesi'nin Önündeki Çeşmenin Üzerinde Bulunan Küre ile İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement