Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni - Son Dakika
Yerel

Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen 3. Türk Dünyası Öğrenci Bilim ve Kültür Şöleni başladı.

21.05.2015 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen 3. Türk Dünyası Öğrenci Bilim ve Kültür Şöleni başladı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Çevikbaş, fakülte binasında düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, Asya'dan Avrupa'ya geniş bir coğrafyaya yayılan Türk dünyasının daha çok "kültür dünyasının adı" olduğunu söyledi.

Kültür dünyasının birlikteliğinin insanlığa barış ve huzur getireceğini dile getiren Çevikbaş, "Kültür dünyasının egemen olmadığı dünyada barıştan, adaletten, huzurdan bahsetmek mümkün değil. Günümüz dünyasında yaşananlar dikkate alınınca bu husus, daha açık şekilde görülmektedir" dedi.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Abbas Çınar ise bu yıl 3'üncüsü düzenlenen etkinliği geleneksel hale getirmek istediklerini kaydetti.

Öğrencileri bilim ve bilgiye ulaştırmak, bilimsel araştırmalara yönlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Çınar, bu sayede kültürel ve sanatsal çalışmalarda daha aktif rol almalarını hedeflediklerini ifade etti.

Çınar, şölende Türk şiir, edebiyat ve kültürünün bilimsel olarak ele alınacağını ve sanat şöleni yaşatacaklarını belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de bazı değerlerin eskiyi vurgulaması, neden büyük ve önemli olduklarının hatırlanması gerektiğini söyledi.

Muğla'da Türk cumhuriyetlerinden 180 öğrenci bulunmasının yeterli olmadığına işaret eden Gürün, şöyle konuştu:

"Sovyetler dağıldıktan sonra Türk cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazandılar. 250 milyon Türk var. Kök ve kültür bakımından bir araya gelirsek ekonomik açıdan da çok önemli güç olabiliriz. Bunu sağlamalıyız. Ortak alfabemizin, ortak kelime ve dilimizin ortaya çıkarılması sayesinde dünyada sevgi ve barışı hakim kılabiliriz."

Konuşmaların ardından üniversitede öğrenim gören Uygur ve Kazak öğrenciler, dans gösterileri sundu. Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı ve tiyatro sanatçısı Saadettin Özbek ile halk ozanı Hüsnü Özbilgi tarafından da şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.

"Dede Korkut" ve  "Yunus Emre" konulu oturumlar da yapılan programa Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Levent Ünver, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Şölen, yarın düzenlenecek konferans, müzik ve şiir dinletilerinin ardından sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement