Vezirköprü'de Ayçiçeklerinde "Mildiyö" Hastalığı Görüldü - Son Dakika
Güncel

Vezirköprü'de Ayçiçeklerinde "Mildiyö" Hastalığı Görüldü

Vezirköprü ilçesinde ayçiçeği ekim sahalarında "mildiyö" hastalığı tespit edildi.

15.06.2016 14:00

Vezirköprü ilçesinde ayçiçeği ekim sahalarında "mildiyö" hastalığı tespit edildi.

SS 809 Sayılı Vezirköprü Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Fenni Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı mahallelerde ekili ayçiçeklerinde yapılan incelemelerde mildiyö hastalığı görüldüğünü söyledi.

Yağışlar nedeniyle üreticilerin ayçiçeği çapasını yapamadığını belirten Çiftçi, çapa yapılamamasından dolayı ayçiçeği tarlalarında aşırı otlanma olduğunu, bunun da ayçiçeğinin gelişimini engellediğini kaydetti.

Hastalığın özellikle Adatepe, Yağınözü ve Örencik mahallelerinde ekili arazilerin çoğunu kapladığını bildiren Çiftçi, "Yağmur nedeniyle araziler de zarar gördü. Aşırı yağışlar nedeniyle araziler dere yatağına dönüşmüş durumda. Hastalığın bu yıl yoğun şekilde meydana gelmesinin sebebi aşırı yağmur ve havaların ısınmasıyla nemden kaynaklanıyor." dedi.

Hastalığa karşı mücadelenin büyük önem taşıdığını dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti:

"Sağlıklı bitkilerden elde edilmiş tohumluk kullanılmalıdır. Böylece bir yandan sağlıklı bitkiler elde edilmiş, öte yandan toprak bulaştırılmamış olur. Sık ekimden kaçınılmalıdır. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Ağır bulaşık alanlarda buğday ve pancar gibi bitkilerde 7 yıllık bir ekim nöbetine gidilmelidir. Yabancı ota karşı da mücadele edilmeli. Böylece kendiliğinden yetişen ayçiçekleri yok edilmiş olur. Tarlada görülecek hastalıklı bitkiler sökülmelidir. Bu işlem, bitkiler henüz küçükken yapılırsa bitkilerden sağlam bitkilere bulaşma önlenmiş olur."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vezirköprü'de Ayçiçeklerinde 'Mildiyö' Hastalığı Görüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement