Yaban Hayvanlarının Yumurtalarını Toplamayın - Son Dakika
Güncel

Yaban Hayvanlarının Yumurtalarını Toplamayın

Yaban Hayvanlarının Yumurtalarını Toplamayın

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 10'uncu Sinop Bölge Müdürü Oğuz Bayazit, "Yaban hayvanlarının üreme ve yavru büyütme dönemlerinde rahatsız etmeyelim" dedi.

05.04.2015 15:05

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 10'uncu Sinop Bölge Müdürü Oğuz Bayazit, "Yaban hayvanlarının üreme ve yavru büyütme dönemlerinde rahatsız etmeyelim" dedi.

Oğuz Beyazıt, geçen 22 Şubat itibariyle kara avcılığının yasaklanması ardından yabani hayvanların üreme ve yumurtlama dönemine girdiklerini, av yasağının üreme dönemi ile başladığına dikkat çekti. Beyazıt, şöyle dedi:

"Av yasağının ana maksadı, yaban hayatının yok olmasını, soylarının tükenmesini engellemektir. Yaban hayvanlarının yumurta ve yavruları sürdürülebilir yaban hayatının korunması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Av yasağı ile bu hayvanların üreme ve yumurtlama dönemlerini rahat geçirmeleri amaçlanmaktadır. Yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamayalım. Bizler o yumurtaları alırsak üremelerini engellemiş oluruz. Bu da bir nevi avcılıktır. Cezası da biyokaçakçılık kapsamında uygulanmaktadır. Şahıslar bu konuda yakalandığında cezası daha fazladır. Örneğin tek bir bitki veya tekbir hayvan dahi olsa biyokaçakçılık kabahatlilerine yaklaşık 30 bin lira para cezası uygulanır, ardından adli makamlara sevk edilir."

Üreme dönemindeki yabani hayvanların rahatsız edilmeden korunması gerektiğini vurgulayan Bayazit, sahipsiz yumurtaı ve yavruların alınmamasını isterken, "Yumurtadan çıkan yavru hayvanlar başıboş değiller. Onun çok yakınında annesi, ailesi var. Biz yaklaştığımızda onlar kaçıyor, kaçamayan yavrular orada kalıyor. Biz onları başıboş zannediyoruz. Vatandaşlarımızdan istediğimiz bu konuda daha fazla duyalı olmaları. Tabiatın dengesinin korunabilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından bu çok önemli bir konu" dedi. - Ilgazçankırı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yaban Hayvanlarının Yumurtalarını Toplamayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement