Yedikule-Belgradkapı Arasındaki Sur İçinde Çevre Düzenlemesi - Son Dakika
Güncel

Yedikule-Belgradkapı Arasındaki Sur İçinde Çevre Düzenlemesi

Yedikule-Belgradkapı Arasındaki Sur İçinde Çevre Düzenlemesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Fatih'te Yedikule Mahallesi'nin bir kısmına ait Yenileme Avan Projesi'nin 1/1000 ölçekli plana işlenmesine ilişkin rapor, oy çokluğuyla kabul edildi Yedikule Belgradkapı arasındaki sur içinde çevre düzenlemesi, park ve parkın içine sökülebilir tek katlı sosyal tesis yapılacak, alanın bir kısmı ise bahçe olarak kullanılacak.

19.11.2014 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Fatih'te Yedikule Mahallesi'nin bir kısmına ait Yenileme Avan Projesi'nin 1/1000 ölçekli plana işlenmesine ilişkin rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.

Rapora göre, Yedikule-Belgradkapı arasındaki sur içinde çevre düzenlemesi, park ve parkın içine sökülebilir tek katlı sosyal tesis yapılacak. Karar kapsamında, bölgeye süs havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek. Alanın bir kısmı ise bahçe olarak kullanılacak.

Karara itiraz eden CHP ile onay veren AK Parti Grubu arasında tartışma yaşandı. CHP'li İmar Komisyonu Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, karara tepki göstererek, UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer alan bostanların "Zirai Botanik Dinlenme Alanı" adı altında yok edileceğini ileri sürdü.

Kararın alelacele verildiğini ifade eden Hacıalioğlu, "Sura bitişik alanlarda bulunan bostanların korunacağına dair kararlar da alınmıştı. Sosyal tesis, otoparklar, konut alanı düzenlemeleri yapılarak imara açılıyor. Burada yapılan her çalışma tarihsel dokuya zarar veriyor. Dosya geri çekilsin. Onaylanması halinde bir kültür katliamının ortağı olursunuz" dedi.

Eleştirilere yanıt veren AK Partili İmar Komisyonu Başkanvekili Timur Soysal, alanın mezbelelik bir halde olduğunu dile getirerek, "Orası bostanlıktan çıkmış, hafriyat atıklarıyla doldurulmuş, tinercilerin yatağı haline gelmiş bir yerdi" ifadesini kullandı.

Soysal, raporun, Koruma Kurulu kararından geçen Avan Projeyi plan notlarına işlemekten ibaret olduğunu belirterek, "Ekilen tarihi bostanlar da park içinde tematik olarak korunacak" diye konuştu.

İmar planları için komisyon üyelerinin günlerce yerinde inceleme yaptığını anlatan Soysal, "Bu Meclis'ten Fatih ilçesinin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları oybirliği ile geçti. Bu raporla yenileme alanı ilan edilmiş bir bölgenin plan değişikliğini değil, kurul tarafından onaylanan avan projeyi planlara aktarıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bölge SİT alanında olduğu için planlar, daha sonra Koruma Kurulu'nun onayına sunulacak. Kurulun da onaylaması halinde plan yürürlüğe girecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yedikule-Belgradkapı Arasındaki Sur İçinde Çevre Düzenlemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement