Yeni Cami Yapılınca Tarihi Minber ve Mihrap Bahçede Kaldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Yeni Cami Yapılınca Tarihi Minber ve Mihrap Bahçede Kaldı

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Köprülü Mehmet Paşa döneminde namazgah olarak kullanılan alana yeni cami yapılınca, tarihi namazgahın minberi ve mihrabı cami bahçesinde kaldı Cami imam hatibi Saraçoğlu: "Ecdadımız bu alanı yıllarca bayram namazları, cuma namazları için açık alan, cami olarak.

27.09.2014 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - FATMA KALAY - Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Köprülü Mehmet Paşa döneminde namazgah olarak kullanılan alana yeni cami yapılınca, tarihi namazgahın minberi ve mihrabı cami bahçesinde kaldı.

Vezirköprü Köprülü Mehmet Paşa Camisi imam hatibi Bilal Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996 yılında inşaatına başlanan caminin 2002 yılında ibadete açıldığını söyledi.

Köprülü Mehmet Paşa Camisinin, Karadeniz Bölgesi'nde sayılı camiler arasında olduğunu vurgulayan Saraçoğlu, "Yapımında ilçemiz esnafı ve halkının büyük katkısı var. Yaklaşık 3 bin kişilik bir cami. Cuma günleri içi ve dışı tamamen dolmakta. Camimizde 2 imam, 2 müezzin görevli. İnşa, tamir, tadilat işleri Köprülü Mehmet Paşa Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılıyor" diye konuştu.

Caminin bahçesinde tarihi minber ve mihrap bulunduğunu dile getiren Saraçoğlu, şöyle devam etti:

"Dışarıdan gelenler hem bu tarihi minber ve mihrabı hem de camimizi merak ediyor. Çünkü camimiz Osmanlı mimarisiyle yapıldı. Camiyi ziyaret edenlere sonrasında burayı gösteriyoruz. Burası da bize ecdadımızdan kalma, Osmanlı'dan kalma. Eskiden bayram namazları, cuma namazları şehrin merkezinde açık alanda toplu halde kılınırmış. Bunun da tabi mihrap ve minberinin olması gerekiyor. Ecdadımız bu alanı yıllarca bayram namazları, cuma namazları için açık alan, cami olarak kullanmış. Daha sonra zamanla burası namazgahlık özelliğini kaybederek çeşitli şekillerde kullanıldı. Kömür deposu, briket alanı, ilçenin sığırlarının toplandığı alan olarak değerlendirilmiş. 1995-96 yılları arasında ilçemizin ileri gelenleri buraya cami yapılmasına karar vermişler ve ilçemizin ihtiyacını giderecek bir cami inşa edilmiş."

Tarihi minber ve mihrabın bulunduğu yerin sit alanı olarak korumaya alındığını dile getiren Saraçoğlu, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün bu alanı, bakım ve tamirini yaparak ziyarete açtığını belirtti.

- "Köprülü Mehmet Paşa dönemine ait"

Köprülü Mehmet Paşa Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği İkinci Başkanı Mustafa Gürbüz ise tarihi minber ve mihrabın Köprülü Mehmet Paşa döneminde yapıldığına dair belgeler olduğunu dile getirdi.

Gürbüz, "Alan, kaynaklarda, tapuda Köprülü Mehmet Paşa Vakfı'na ait görünüyor. Namazgahmış burası önceden. Eskiden cuma ve bayram namazları açık yerlerde kalabalık kılınırmış. Onun için namazgah ismi verilmiş buraya. Kenarına da korunması için alan yapıldı. Köprülü Mehmet Paşa dönemine ait olduğunu kaynaklardan öğrendik. Ziyaretçiler böyle bir şeyi ilk kez gördüklerini söylüyor, çok şaşırıyor. Günümüzde hiç kullanılmıyor. Sadece koruma altında. Her zaman temizliğini yapıyoruz" ifadelerini kullandı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yeni Cami Yapılınca Tarihi Minber ve Mihrap Bahçede Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement