Yorum: Enerji Kredileri Bankaları Zorluyor - Son Dakika
Sektörel

Yorum: Enerji Kredileri Bankaları Zorluyor

Erdal Sağlam / Hürriyet Enerji Bakanı Berat Albayrak ile görüşen banka genel müdürleri enerji kredilerinde yeniden yapılandırma için kolaylık istemişti.

26.04.2016 11:48

Erdal Sağlam/ Hürriyet

Enerji Bakanı Berat Albayrak ile görüşen banka genel müdürleri enerji kredilerinde yeniden yapılandırma için kolaylık istemişti. Enerji şirketi sahipleri de bu talebin mutlaka yerine getirilmesini istiyor.

Yeni kömür santrallarının finansmanı için Türk bankacılık sektöründen 30 milyar dolarlık ek kredi hacmi yaratması isteniyor ama bankalar, mevcut enerji kredileri nedeniyle bile ciddi sıkıntı içerisindeler. Bu nedenle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile yaptıkları görüşmede banka genel müdürleri, mevcut enerji kredilerinde yeniden yapılandırma için kolaylık tanınmasını istediler.

Banka genel müdürleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), sektöre ilişkin kredi yapılandırmalarında kolaylık sağlayıp; ek bir risk unsuru saymaktan muaf tutmasını, dolayısıyla yeniden yapılandırma nedeniyle banka rasyolarının bozulmaması talebinde bulundular. Bilindiği gibi, turizm sektörü sıkıntıya girince, turizm kredileri için de benzer kolaylıklar talep edilmişti.

50 MİLYAR DOLAR KREDİ

Enerji şirketi sahibi işletmeler de mutlaka bu talebin yerine getirilmesini istiyorlar. Elektrik fiyatlarının 4 cente kadar düşmesiyle şirketlerin büyük sıkıntı

yaşadıklarını belirten temsilciler, finansman dengelerinin bozulduğunu, dolayısıyla büyük ölçüde banka kredileriyle hayata geçen enerji yatırımlarının zora girdiğini belirtiyorlar. Şu anda sektöre ilişkin kredi portföyünün 50 milyar dolar olduğunu, birçok şirketin kredi nedeniyle bankalarla sıkıntı yaşadığını kaydeden bir yetkili, "Üretimden dağıtıma kadar enerji zincirindeki tüm şirketlerin finansman sıkıntısı var.

Ancak en büyük sıkıntı, yatırımının yüzde 70'i dövizle aldıkları makine teçhizattan oluşan üretici tarafında yaşanıyor" dedi. Elektrik satış fiyatı 4 cente düşmese bile, kullanılan yüklü döviz bazlı krediler nedeniyle, TL'nin aşırı değer kaybıyla zaten kredilerde sıkıntı yaşanacağının ortaya çıktığı, elektrik fiyatlarının düşmesinin sıkıntıyı ağırlaştırdığı belirtiliyor.

İşte bu nedenle, Bakan Albayrak kömür santralleri için finansman talep ettiğinde banka genel müdürleri önce mevcut krediler için kolaylık istediler.

Devamı için .

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Yorum: Enerji Kredileri Bankaları Zorluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement