Yüzü Gözükmeyen Birinin Kimliği 4 Saniyelik Videoyla Belirlenebilir - Son Dakika
Teknoloji

Yüzü Gözükmeyen Birinin Kimliği 4 Saniyelik Videoyla Belirlenebilir

Yüzü Gözükmeyen Birinin Kimliği 4 Saniyelik Videoyla Belirlenebilir

Kullanıcının yüzü gözükmemesine rağmen, baş ve vücuda takılan kamera görüntülerini kullanarak kimlik tespiti yapan bir yöntem ortaya çıktı.

16.12.2014 17:09
Hasan Uğur Nayır - -

İnsanlar gezip dolaşırken veya çeşitli aktivitelerde vücuduna taktığı kamerayla (GoPro gibi) anları kaydeder. Bu video görüntüleri ile kişinin kimliğinin tespit edilebileceği söyleniyor. Araştırmacılar tarafından yayınlanan bir makaleye göre bilgisayarlar vücut kamerası video görüntülerini inceleyerek, kamerayı takan kişiyi yaklaşık 4 saniye içinde tanımlayabilir. Çalışmanın yazarları yazılımın çekimdeki kişinin kimliğini bulmak için yükseklik, adım uzunluğu, yürüyüş hızı gibi biyotmetrik özelliklere baktığını belirtiyor. Bu durumun siviller, kolluk ve askeri personel için hem olumlu hem de olumsuz etkileri var.


Kimlik tespiti için kişinin vücudunda bir noktaya odaklanmış kamera (El kameraları çalışmıyor) olmak zorunda. Kişi en aşağı 4 saniye kamerayla yürümeli. Bu kısıtlamalara rağmen Kudüs'teki Hebrew Universitesi'nden iki araştırmacı gerekli bilgilerin toplanarak, kişinin kimlik bilgilerinin güvenilir şekilde tespit edildiğini kaydetti.


Yazarlardan Shmuel Peleg bu durum için "Parmak izi gibi" olduğunu söyledi. The Verge konuşan Peles, "Önceden kişiyi bulmak için parmak izi vardı. Biz şimdi iki kişiyi karşılaştırabiliyoruz. farklı videolarda karşılaştırabiliyor ve aynı kişi olup olmadığını söyleyebiliyoruz" dedi.


Kimlik saptaması için araştırmacılar CNN (Convolutional Neural Networks) algoritmasını kullanıyor. Bu yöntemi kısaca küçük parçalardan başlayıp, daha büyük hareketli kesimlerine bakan bir çözüm olarak açıklayabiliriz. Videonun stabilitesi ise sonuçlara etki etmiyor. Araştırmacıların dediğine göre stabilite CNN'nin performansını %2 düşürüyor. Genede çeşitli 3D stabilite düzenleri daha karmaşık olabiliyor ve biyometrik bilgiyi kaldırabiliyor. Araştırma bu yüzden daha sonraya da bırakılabilir. Videodan kimlik belirleme, videodaki kişilerin kimliğini tehlikeye sokabilir. Bu yöntemle mesela bir polis memurunun aktivitesini gösteren veya bir askerin operasyondayken neler yaptığını gösteren bir videodan kişinin kimliği bulunabilir.



Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Yüzü Gözükmeyen Birinin Kimliği 4 Saniyelik Videoyla Belirlenebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement