Sinüzit nedir, neden olur? Sinüzit nasıl geçer? Sinüzit baş ağrısı yapar mı? - Son Dakika
Sağlık

Sinüzit nedir, neden olur? Sinüzit nasıl geçer? Sinüzit baş ağrısı yapar mı?

Sinüzit nedir, neden olur? Sinüzit nasıl geçer? Sinüzit baş ağrısı yapar mı?

Sinüzit, genellikle soğuk algınlığı veya alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Sinüzit nedir ve neden olur soruları, bu hastalığa sahip olan veya bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır.

05.09.2023 11:21  Güncelleme: 11:28

Sinüzit, sinüs adı verilen yüz kemiklerindeki hava dolu boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinüzit, burun içindeki mukusun dışarı atılamadığı durumlarda bakteri veya virüslerin sinüs boşluklarında birikmesi sonucu gelişebilir. Peki, Sinüzit nedir, neden olur? Sinüzit nasıl geçer? Sinüzit baş ağrısı yapar mı? Detaylar haberimizde...

SİNÜZİT NEDİR?

Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Sinüsler, yüz kemiklerinin içinde yer alır ve havayı temizler ve ısındırırken, aynı zamanda mukus üretirler. Ancak bu boşluklar enfekte olduğunda veya iltihaplandığında, sinüzit meydana gelir.

SİNÜZİT NEDEN OLUR?

Sinüzit soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzitin başlamasına neden olabilir. Polen, toz akarları veya diğer alerjenlere karşı hassasiyeti olan kişilerde sinüzit riski artabilir. Burun tıkanıklığına veya sinüs boşluklarının doğru drenajına engel olabilecek anatomik sorunlar, sinüzitin oluşmasına katkıda bulunabilir.

SİNÜZİT BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Sinüzit genellikle baş ağrısıyla ilişkilendirilir. Sinüslerin iltihaplanması ve şişmesi, yüz ve baş bölgesinde ağrıya neden olabilir. Bu ağrı genellikle alın, gözler ve yanaklar gibi yüzün çeşitli bölgelerinde hissedilir.

SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELER?

Sinüzitin en sık görülen belirti, yüz ve baş ağrısıdır. Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı yaşanabilir. Yanaklar, gözler veya alın bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Sinüzit genellikle öksürüğe neden olur. Boğaz tahrişi ve ağrısı da görülebilir.

SİNÜZİT TEDAVİSİ NASIL?

Sinüzit tedavisinde doktorlar genellikle sinüzit tedavisinde antibiyotikler, dekonjestanlar ve ağrı kesiciler reçete ederler. Burun spreyleri, buhar inhalasyonu ve nemlendirici kullanımı gibi evde bakım yöntemleri semptomları hafifletebilir. Kronik ve tekrarlayan sinüzit vakalarında cerrahi müdahale gerekebilir.

Cenap Coşkun
Sondakika.com - Sağlık

Son Dakika Sağlık Sinüzit nedir, neden olur? Sinüzit nasıl geçer? Sinüzit baş ağrısı yapar mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement