Yüksek sesle dinlemek ilerleyen yaşlarda demansa neden oluyor - Son Dakika
Sağlık

Yüksek sesle dinlemek ilerleyen yaşlarda demansa neden oluyor

Yüksek sesle dinlemek ilerleyen yaşlarda demansa neden oluyor

İngiltere'nin en ünlü doktorlarından Dr. Adam Moreton, müziği fazla yüksek sesle dinlemenin ilerleyen yaşlarda demans riskini artırabileceği konusunda uyardı.

09.11.2023 16:20  Güncelleme: 16:28

İngiltere'nin en ünlü psikiyatrı uzmanlarından bir olan Dr. Adam Moreton, özellikle gençlerin müzik dinlerken sesi kısmalarını aksi takdirde ileriki yaşlarda ciddi demans riski ile karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı.

Manchester Pall Mall Medical'den Psikiyatrist Dr. Moreton, işitme sorunları ile bilişsel fonksiyon kaybı geliştirme arasında bir bağlantı olduğunu açıkladı.

Yüksek sesle dinleme ilerleyen yaşlarda demans riskini artıyor

"AŞIRI GÜRÜLTÜDEN UZAK DURUN"

Doktor Moreton, "Kan basıncınızı kontrol ettirmenin ve tedavi ettirmenin ardından, ileriki yaşlarda demans riskinizi azaltmak için yapmanız gereken basit şeylerin listesinde ikinci sırada, işitme kaybınızı aşırı gürültüden uzak durarak korumak geliyor. Kulaklıklarınızın sesi fazla yüksek olmasın, çünkü duyusal bozukluk veya işitme kaybı, bu nedenle oluşuyor." ifadelerini kullandı.

"İŞİTME, DEMANS ÖNLEMEDE GERÇEKTEN GÖZ ARDI EDİLEN ÖNEMLİ BİR ANAHTAR UNSURDUR"

Moreton, işitme kaybı-demans ilişkisini ise şu şekilde açıkladı: "Çoğu insan işitme cihazı kullanma fikrini sevmez, ancak bunun sadece işitme ve iletişim yeteneğinizin artmasının ötesinde bilişsel fonksiyonlarınıza ve düşünme yeteneğinize olan faydaları da vardır. İşitme, demans önlemede gerçekten göz ardı edilen önemli bir anahtar unsurdur; basitçe söylemek gerekirse, düzgün işitme, gereksiz karmaşaya neden olur, zamanla anlamanızı etkiler ve düşünme süreçlerinize etki edebilir."

Son Dakika Sağlık Yüksek sesle dinlemek ilerleyen yaşlarda demansa neden oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement