Beşiktaş Kulübü'nün Mali Kongresi - Son Dakika
Spor

Beşiktaş Kulübü'nün Mali Kongresi

Beşiktaş Kulübü\'nün Mali Kongresi

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, bu sezon sonundan itibaren sporculara geçmişle alakalı borçlarının kalmayacağını söyledi.

24.02.2013 14:00

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, bu sezon sonundan itibaren sporculara geçmişle alakalı borçlarının kalmayacağını söyledi.

Fikret Orman, BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi'nde gerçekleştirilen kulübün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde futbol takımının oyunculara 60 milyon liranın üzerinde borcunun bulunduğunu hatırlatarak, "Bir iki sezon öncesinden gelen borçlardı. Yeni iktidara gelmiştik. Fink diye eski oyuncumuz vardı, Samsunspor'da oynuyordu. Onun borcu dahil olmak üzere, tüm eski hesapları ödedik. 45 milyon liranın üzerinde eski sporcularımıza borç ödemesi yaptık. 15 milyon lira civarında da ödememiz var, yapılandırdık, ödüyoruz. Bu sezon sonuna kadar da geçmişe ait borç olmayacaktır. Beşiktaş'ın şu an futbolcularına prim, maaş hiçbir borcu yok. Buna basketbol ve voleybol da dahildir, hiçbir oyuncumuza borcumuz yoktur" ifadelerini kullandı.

Bobo, Nihat Kahveci ve Hakan Arıkan gibi eski futbolculara 2 sezon önceki borçlarını ödediklerini kaydeden başkan Orman, şöyle konuştu:

"Nihat Kahveci'nin Beşiktaş Kulübü'nden alacağı 5 milyon liraydı. Faiz, artı avukatlık masrafları olmak üzere bizden 6.9 milyon lira istedi. 6.7 milyon lirasını ödedik, 200 bin lirası kaldı, onu da gelecek hafta ödeyeceğiz. Beşiktaş üzerinden kimse ajitasyon yapmasın, herkes her şeyi gerçekleriyle bilsin. Kimler fedakarlık yaptıysa onu da söylüyoruz. Gerçekler neyse tüm genel kurul bilsin."

-"21.4 milyon lira bonservis ücreti ödedik"-

Göreve geldiklerinden itibaren, geçmiş döneme ait 21.4 milyon lira bonservis bedeli ödediklerini aktaran Fikret Orman, şöyle devam etti:

"Menajerlere de 3.9 milyon lira ödedik. Tabata'dan kalan parayı biz ödedik. Zapotocny, Mustafa Pektemek, Ersan Adem Gülüm'ün bonservislerini biz ödedik.

'Neden bonservisi yüksek transferler yapılmıyor- deniyor. Öncelikle imzasını attığımız, borçlu olduğumuz hedefleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Öncelikle geçmiş borçları ödeyip itibarımızı kurtarmaya çalıştık. 2004-2005 senesinden amatör şubelere 3.3 milyon lira ödedik. 2.8 milyon lirası kalmıştır, sezon sonuna kadar ödeyeceğiz. Artık bu sezon sonundan itibaren Beşiktaş'ın geçmişle alakalı hiçbir borcu kalmayacaktır."

Fikret Orman, yönetime 11 ay önce geldiklerini hatırlatarak, "Hesap sorma ve verme yeri Beşiktaş Genel Kurulu'dur. Bugün size seçildiğimde söz verdiğim gibi hiçbir yalan, kayırma, yönlendirme, yanlışın içinde bulunmayacağımızı tekrar söylüyorum. Bu şekilde devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplantıya gelirken kimseyi örgütlemediklerini belirten başkan Orman, "Ben ve arkadaşlarım, bundan sonra konuşacaklara 'Bizim lehimize konuşun' demedik. Toplantılar önceden maç günü veya öncesine konurdu, maç etkilenmesin diye, böyle oyunların içine hiçbir şekilde girmedik, girmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Zorlu geçen 11 ayda kendisiyle beraber çalışan yönetim kurulu arkadaşları ve kulüp çalışanlarına teşekkür eden Fikret Orman, "Camia olarak büyük bir umutsuzluğun içinde olduğumuz, 'Lige başlayabilir miyiz, lisansları alabilir miyiz-' endişesi olan bir dönemde iktidara geldik. Tüm gelirler, yayın, stat, reklam gelirleri imzalanmış ve kullanılmış haldeydi. Öncelikle birlik ve beraberliği, sadece lafta değil, kimsenin tenkit yapmaması üzerine değil, gerçekten Beşiktaş ruhu üzerinde birleşeceğimiz bir platforma taşımak istedik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu camiayı dedikodulardan arındırarak bir hedefe kitlemenin tekrar yapılanma sürecini başlattık" şeklinde konuştu.

-Davalar-

Fikret Orman, görevi aldıklarında önlerine birçok davanın da çıktığını anlatarak, hukuki uyuşmazlıklara 25 milyon liranın üzerinde ödeme yaptıklarını, icra dosyaları için de 8 milyon lira verdiklerini kaydetti.

Kendileri için önemli olanın Beşiktaş'ın itibarı olduğunu söyleyen başkan Orman, Beşiktaş'ın bundan sonra yükümlülüklerini yerine getiren ve yerine getirmeyeceği yükümlülüklerin altına imza atmayan bir kulüp olacağını belirtti.

-"Kandırmacanın içinde olmadık"-

Başkan Orman, borsada sermaye artırımına gideceklerini ifade ederek,

"Kandırmacanın içinde olmadık, sermaye artırımına gitmek istedik. Rakiplerimiz gibi olmadı bu artırım. Sermaye artırımı kararı verdik, Mart sonu itibariyle gerçekleşecek. Buradan gelecek kaynaklarla da borçlarımızı kapatacağız. Bunlar transferlere veya yönetimin popülaritesini artıracak şeylere değil, gerçekten yatırımlara harcanacaktır" diye konuştu.

"Lisans almakta sıkıntılarımız var" diyen Orman, bu konuda büyük yol kat ettiklerini, önümüzdeki sezon bir sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi,

Orman, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'ne katılamamalarıyla ilgili olarak da,

"Geçen sene lisans alınmıştır. Avrupa kupalarına katılamama nedeni, gerçeğe aykırı beyandan dolayıdır" şeklinde konuştu.

-"Fulya'da 20 milyon dolar kayıp"-

Konuşmasında BJK Fulya Projesi'ne de değinen Fikret Orman, "Fulya önümüze geldiği zaman genel kurul üyelerini uyarmıştım. Yüzde 74'lük bir paylaşımdan bahsediliyordu. Gerçeği şu; Beşiktaş emsal değerlerine göre yüzde 40.71, müteahhit ise yüzde 59.29'unu almıştır. Bodrumlarda yüzde 80.40 Beşiktaş, yüzde 19.60 müteahhit, iskan edilen alanlarda yüzde 53 Beşiktaş, yüzde 47 müteahhit almıştır. Yani bize sunulduğu gibi yüzde 74'lük değil, 50-50 bir anlaşma olmuştur" ifadelerini kullandı.

Fulya'da planlamanın iyi yapılmaması ve hatalar nedeniyle maddi kayıplar oluştuğunu aktaran başkan Orman, şöyle devam etti:

"20 milyon doların üzerinde kira kaybımız olmuştur. Benzin istasyonunun içindeki yakıt depoları yüzünden, kiracımız olan Acıbadem Hastanesi sorun yaşamıştır. Bütün kaybı Beşiktaş ödemiştir. Acıbadem ilk kirasını geçen Kasım ayında ödemiştir. Bunu çözmek için benzin istasyonunun kirası 10 sene uzatılmış. Ayda 8 bin 500 dolar ödeyen istasyonun, 2014'e kadar sözleşmesi uzatılmıştır. Onlar da benzin firmasıyla anlaşarak 13 milyon dolar almışlardır. Bizim 130 senelik kiramızı bir sözleşme uzatmayla almışlardır. Beşiktaş'ın son 4 senedeki kaybı 20 milyon dolardır. Şimdi işler rayına oturmuştur. Şu anda senelik 12.5 milyon dolar kira getirecektir."

-Futbolda yeniden yapılanma-

Fikret Orman, futbolda yeniden yapılanmaya gittiklerini belirterek,

"Özverili çalışan 3 yönetici arkadaşımız var. Yeniden yapılanma çok kolay olmuyor. Sezon sonunda bir adım daha ileri gideceğiz ve birkaç radikal değişiklik daha yapacağız. Bir pilot takım satın almayı planlıyoruz. A takımda olmayan futbolcularımız herhangi bir politikacının isteğine göre değil, Beşiktaş'ın menfaati açısından bu takımda oynayacaktır" diye konuştu.

-Basketbol ve Kartal Yuvaları-

Basketbolda uzun vadeli stratejiler yapılması gerektiğini vurgulayan başkan Orman, "Gelir kalemleri çok azdı. Gerekli ilgiyi gösteremiyoruz. Artık 'Beşiktaş Basketbol Yatırımları AŞ' kurulmalı ve özerk olmalı. Biz de bütün yardımı yapacağız. Bu mevcut sistemle basketbolun iyi gittiğini düşünmüyorum" dedi.

Fikret Orman, Kartal Yuvası mağazalarının sayısının 27 olduğunu, 13 tane daha yeni mağaza açmayı planladıklarını kaydetti.

Mağazaların cirolarının düşük olduğunu anlatan Orman, "Bütçemizi 30 milyon liraya çıkardık. Rakiplerimiz ise bizim iki mislimiz civarında. Rakipleri yakalamak için daha gayretli olmalıyız. Yakında Bağdat Caddesi'nde, Bursa'da, Samsun'da mağaza açacağız, çeşitli projelerimiz var" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Muhabir: Bülent Aslan/ Çetin Arslancan

Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Beşiktaş Kulübü'nün Mali Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement