AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı - Son Dakika
Teknoloji

AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı

AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı

AMD'nin son sevkiyat raporlarına göre, Zen 5 çekirdek mimarisine sahip yeni APU işlemcileri ortaya çıktı. Strix Point ve Fire Range kod adlı prototip modellerin özellikleri açıklandı. Strix Point yongalarında RDNA 3+ tabanlı GPU ve XDNA 2 mimarisine sahip 40 TOPS+ NPU birimleri bulunacak. Fire Range işlemcileri ise 8 ve 16 çekirdekli olacak ve Granite Ridge'i taban alacak. Zen 5 mimarisi, Advanced Vector Extensions için gelişmiş destek sunacak.

30.03.2024 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AMD, mobil işlemci dünyasında Zen 5 mimarisiyle yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Şirketin son sevkiyat raporlarında, Zen 5 çekirdek mimarisine sahip yeni APU işlemcilerinin özellikleri ortaya çıktı. Kod adı Strix Point ve Fire Range olan birkaç prototip modelin, çeşitli üreticilerle paylaştığı ifade edildi.

AMD, Zen 5 tabanlı Strix Point ve Fire Range için çalışmaları hızlandırdı

Yüksek performanslı Strix Point, AMD'nin amiral gemisi mobil işlemcisi olacak gibi görünüyor. Sevkiyat notlarında 28W Strix Point tasarımına sahip iki Ryzen 9 modelinden bahsediliyor. Ayrıca "OPN 100-0000001335" adını taşıyan bir Ryzen 7 işlemcisi de listelendi.

AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı

Strix Point yongalarında RDNA 3+ tabanlı GPU olacağı ifade edildi. Ayrıca raporlarda XDNA 2 mimarisine sahip 40 TOPS+ NPU birimlerinin yer alması da ilgi çekici duruyor. Bu, AMD'nin en iyi mobil işlemcilerinin hem GPU hem de NPU'ya önem vereceği anlamına geliyor.

1322312

8 ve 16 çekirdekli olacak Fire Range işlemcilerin ise 55W TDP ile çalışacağı bildirildi. Bu modelin, masaüstü bilgisayarlar için geliştirilen Granite Ridge'i taban alması bekleniyor. Fire Range serisinin de RDNA 3+ tabanlı GPU'ya yer vermesi mümkün duruyor.

Zen 5 mimarisine yapılan en dikkat çekici eklemelerden biri, yeni AVX ve AVX-512 talimatları dahil olmak üzere Advanced Vector Extensions (Gelişmiş Vektör Uzantıları) için gelişmiş destek olacak. Bu özellik, işlemcilerin belirli yazılımlarla birlikte kullanıldığında daha zorlu işlevleri yerine getirmesini sağlayacak.

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Teknoloji AMD, Zen 5 mimarisiyle yeni APU işlemcilerini tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement