Htc Vive Sanal Gerçeklik Cihazını Denedik - Son Dakika
Teknoloji

Htc Vive Sanal Gerçeklik Cihazını Denedik

Htc Vive Sanal Gerçeklik Cihazını Denedik

HTC, Valve ile işbirliği yaparak bize yepyeni dünyaların kapılarını açıyor.

06.10.2015 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

HTC'nin Valve Software ile birlikte hazırladığı sanal gerçeklik cihazı HTC Vive, geçtiğimiz günlerde TeknoKulis ekibinin de katılımıyla İstanbul'da görücüye çıktı. Bildiğiniz gibi son yıllarda Virtual Reality, yani sanal gerçeklik pazarına yönelik ciddi çalışmalar var ve HTC de bu pazarda yerini almak istiyor.


Firma, HTC Vive ismini verdiği cihazında, OLED görüntü teknolojisine yer veriyor. Göz başına 1080x1200 çözünürlük sunulurken görüntü yenileme hızı da 90Hz olarak belirlenmiş. Ek olarak 2 tane de kablosuz olarak çalışan kontrolör var. Üzerinde 70'ten fazla sensörün yer aldığı Vive, bilgisayar platformuna odaklı olarak hazırlanıyor ve henüz yolun başlarına olmasına rağmen gayet iddialı.


HTC, İstanbul'daki etkinliğine gelen katılımcılarına, bir tane su altı demosu ve bir de Portal demosu olmak üzere iki sanal gerçeklik demosunu denetti. Küp şeklinde hazırlanan bir platformun içine girdik ve henüz final tasarımına ulaşmamış, kablolarla bezeli HTC Vive'ı taktık. Tabii final sürümünde kablolardan arınması ve daha şık bir tasarıma bürünmesi bekleniyor.



MWC 2015: HTC Vive için tanıtım videosu yayınlandı


İlk gösterilen demo, su altı demosuydu. Okyanusun dibindesiniz ve etrafta irili ufaklı birçok balık bulunuyor. Ayrıca bir de çok büyük balina var ve onun yanınızdan geçmesini bekliyor, beklerken de hazırlanan küp şeklindeki platformun içine yürüyebiliyorsunuz. Siz yürüdükçe (eğer sınıra gelirseniz uyarılıyorsunuz), aslında suyun altında yürüyor gibi hissediyorsunuz ve etraftaki detayları daha iyi inceliyorsunuz. Gerçek hayatta bir yere bakınca nasıl görüyorsanız, işte bu cihazı takınca da öyle görüyorsunuz. Bir şeyleri izlemiyor, adeta içine dahil oluyorsunuz. Tabii görüntü olarak vücudunuz hariç.


İkinci demo ise, Valve'ın önemli oyun serilerinden Portal ile alakalıydı. Laboratuvardasınız ve size bazı görevler veriliyor. Siz de elinizdeki kontrolörleri kullanarak bu görevleri yapmaya çalışıyorsunuz. Mesela kısa bir süre içinde robot tamir etmelisiniz. Yapamazsanız robot dağılıyor. Ama o esnada yaşadığınız görsel deneyim gerçekten çok gerçekçi. O mekanın içinde, robotlarla birlikte olduğunuzu hissediyorsunuz. Dediğim gibi, izlemiyor da adeta içinde yer alıyorsunuz demonun. Belki demoların çözünürlükleri biraz daha yüksek olsa çok daha etkileyici olabilirdi.


Ve evet, alışık olmadığımdan olsa gerek, az da olsa baş ağrısı ve baş dönmesi oldu bende.


Evet. HTC'nin kısa, ama etkileyici bir sunum gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Sanal gerçeklik üzerine birçok proje var, ama an itibarıyla final tasarımına ulaşan ve son tüketiciye sunularak geniş içerik yelpazesi sunan pek ürün yok. İşte HTC, hızlı davranabilirse bu boşluğu fırsata çevirerek milyonlarca oyuncuyu hatta eğlenceseveri mutlu edebilir.


HTC Vive'ın 2016'nın ilk çeyreği itibarıyla satışa sunulması bekleniyor ve tabii ki ülkemizde de raflarda olacak. Bu cihaz hakkında yeni bilgiler geldikçe sizlerle paylaşacağız.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Htc Vive Sanal Gerçeklik Cihazını Denedik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement