Ağrılı Kadınların Kışlık Telaşı Başladı - Son Dakika
Yerel

Ağrılı Kadınların Kışlık Telaşı Başladı

Ağrılı Kadınların Kışlık Telaşı Başladı

Kışın hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Ağrı'da kadınlar, salça, konserve, reçel, erişte ve bulgur yapımına başladı.

13.09.2014 12:21  Güncelleme: 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Havanın soğumasıyla kış telaşı başlayan kadınlar, hazırlıklarına hız verdi. Evlerin bahçelerinde kazanlarda kaynattıkları domates ve biberden salça yapan kadınlar, fasulye, patates, havuç gibi sebzelerden de konserve elde ediyor.

Kışa yiyecek hazırlığı yapan kadınlardan Nermin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki hemen hemen bütün evlerde salça ve konserve yapıldığını belirterek, kışlık yiyeceklere önem verdiklerini söyledi.

Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başladıklarını vurgulayan Yıldız, "Bahçelerde kurduğumuz kazanlarda yiyecekleri kaynatıyoruz. Pişirilen malzemeleri kavanozlara doldurup, kilerde bekletiyoruz. Havanın soğumasıyla birlikte tüketmeye başlıyoruz" diye konuştu.

Yaz mevsiminde sebzelerin daha lezzetli olduğunu anlatan Yıldız, "Kışın getirilen sebzeler seralarda yetiştiği için hem sağlıklı değil hem de pahalı oluyor. Onun için biz de şimdiden hazırlığımızı yapıyoruz. Hazırladığımız ürünler lezzetli oluyor, mevsiminde yaptığımız için de tasarruflu" ifadelerini kullandı.

Bölgede kış mevsiminde zorluk çektiklerinin altını çizen Yıldız, şunları kaydetti:

"Bölgede kış sert geçiyor. Biz de yaz mevsiminin sonlarına doğru kışa hazırlık yapıyoruz. Bu hazırlıklar sonbaharda da sürüyor. Konservenin yanı sıra diğer mutfak erzağını da stokluyoruz. Her şey mevsiminde güzel olduğundan hem lezzetli oluyor hem de evimizin bütçesinin gideri daha az oluyor."

Yıldız, mutfakta kullanmak üzere reçel, erişte, bulgur ve tahıl da hazırladıklarını ifade etti.

"KIŞLIK HAZIRLIKLARI,İMECE USULİYLE YÜRTÜYORUZ''

Gülendam Arslan da kışın özellikle erişteyi çok fazla tükettiklerini belirterek, başka illerde yaşayan akrabalarına da hazırladığı ürünlerden gönderdiğini söyledi.

Erişte yapımı için su, un, tuz ve yumurta katarak hazırladıkları hamuru, yufka şeklinde açtıklarını anlatan Arslan, "Yufkayı küçük küçük kesiyoruz. Kestiğimiz parçaları iplere dizerek, kurutuyoruz. Kuruttuktan sonra kısık ateşte kavurarak, kışlık için kavanozlara dolduruyoruz" diye konuştu.

Sevilay Yıldız ise kış hazırlığının hummalı geçtiğini, hamur, konserve ve tahıl ürünlerinin yanı sıra reçel yapımına önem verdiklerini belirtti.

Bölgede en çok vişne reçelinin tüketildiğini ifade eden Yıldız, "Mahallede imece usulüyle çalışmaları yürütüyoruz. Kışlık için 50-60 kutu konserve yaptık. Bu yıl vişnede verim çok yüksekti. 200 kavanoz reçel yaptık. Bunun yanında salça yapıyoruz. Çocuklar dahil bütün aile erişte kesiyoruz. Hazırladığımız ürünler, kışın çok lezzetli oluyor" dedi. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ağrılı Kadınların Kışlık Telaşı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement