Çocuğunuzu Terör Haberlerinden Uzak Tutun - Son Dakika
Yerel

Çocuğunuzu Terör Haberlerinden Uzak Tutun

Çocuğunuzu Terör Haberlerinden Uzak Tutun

Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, çocuklara terör haberlerinin izletilmemesi hususunda uyarıda bulunarak, “Son günlerde ülkemizde yaşanmakta olan huzursuzluk ve kaygı ortamı, biz yetişkinleri olduğu gibi çocukları da olumsuz etkilemekte” dedi.

18.12.2016 11:51

Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, çocuklara terör haberlerinin izletilmemesi hususunda uyarıda bulunarak, "Son günlerde ülkemizde yaşanmakta olan huzursuzluk ve kaygı ortamı, biz yetişkinleri olduğu gibi çocukları da olumsuz etkilemekte" dedi.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, televizyon, gazete, internet aracılığı ile çocukların şahit olduğu terör olayları, patlamaların çocuklarda yoğun bir endişe ve korkuya sebep olduğunu belirterek, "Kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyen, ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, yoğun korkuya ve paniğe sebep olan sarsıcı olaylara 'travmatik olaylar' denir. Bunlar deprem, sel gibi doğal afetler, trafik kazaları, savaşlar, tacizler ya da terör olayları olabilir. Kişi yaşamına karşı bir tehditle karşılaşmış ve fiziksel zarara maruz kalmış olabilir. Bu tip olaylara maruz kalmış olan kişiler, yoğun korku, acı, panik ve çaresizlik hissederler. Bu kişilerde yaşadıkları sarsıcı olayın etkisi daha sonraki dönemde de gözlenmektedir" diye konuştu.

Psikolog Merve Demir, özellikle televizyonda ya da sosyal medyada patlamalar ve terör eylemeleri gibi dehşet verici görüntüleri izleyen çocukların yoğun kaygı, dehşet ve panik yaşayabilmekte olduklarını kaydederek şöyle konuştu:

"Sarsıcı olaya doğrudan maruz kalan değil, olaya şahit olan ya da medya aracılığıyla olayı izleyen kişilerin etkilenmesi sık rastlanan bir durumdur. Televizyonda ya da internette bu tip şiddet içeren görüntülere maruz kalan çocuklarda, bazı duygusal problemler ortaya çıkabilir. Bu sebeple anne babaların çocuklarını bu tip görüntülerden ve haberlerden korumaları gerekmektedir."

Demir, ailelere şu önerilerde bulundu:

"Terör olaylarının gündemde olduğu şu günlerde çocuğu korkutabilecek, özellikle şiddet görüntüleri içeren haberleri çocuğunuzun yanında izlememeye özen gösterin. Çocuğunuzun internet kullanımının içeriğini denetleyin. Çocuklar internette hangi sitelerin kendi yaşları için uygun, hangilerinin uygun olmadığını bilemezler. Bu sebeple, şiddet içeren görüntüler gibi uygunsuz içeriklerle karşılaşabilirler. Çocuğunuzun yanında patlamalar, savaşlar gibi sarsıcı olaylardan bahsetmeyin. Çocuğunuzun şiddet içeren bazı görüntüler izlediğini düşünüyorsanız paniğe kapılmayın. Onunla sakin bir şekilde konuşun. Ne izlediğini, izledikleri hakkında ne düşündüğünü ve nasıl hissettiğini sorun. Konuşmasını sonuna kadar dinleyin. Sizinle bu konu ile ilgili istediği kadar konuşabileceğini söyleyin. Çocuğa durumla ilgili onu sakinleştirecek bir açıklama yapın. Bu açıklamada çocuğun tehlikede olmadığını vurgulayın. Kendisinin ve sevdiklerinin güvende olduğu mesajını verin. Çocuğunuz izlediği görüntülerle ilgili sık sık konuşmak istiyorsa ya da çok fazla soru soruyorsa, onun bu ihtiyacını görmezden gelmeyin. Dikkatini dağıtmaya çalışmayın. Sorularını sakince cevaplayın. Kaygıları ile ilgili konuşmak çocuğu rahatlatacaktır. Ancak çocuğunuzun bu görüntüleri izledikten sonra yoğun tepkiler verdiğini, fazla kaygılı olduğunu, uyku sorunları yaşadığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çocuğunuzu Terör Haberlerinden Uzak Tutun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement