Kars Sağlık Müdürü Hasan Tuncer, Vatandaşlara Kurban Bayramı Öncesinde Uyarılarda Bulundu - Son Dakika
Yerel

Kars Sağlık Müdürü Hasan Tuncer, Vatandaşlara Kurban Bayramı Öncesinde Uyarılarda Bulundu

Kars Sağlık Müdürü Hasan Tuncer, Vatandaşlara Kurban Bayramı Öncesinde Uyarılarda Bulundu

Kars İl Sağlık Müdürü Dr.

13.10.2013 12:08

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, yaklaşan kurban bayramı nedeni ile alınan sağlık tedbirleri konusunda açıklama yaptı.

Tuncer, kurban bayramında kesilen kurbanlarında sağlığı tehdit etmemesi için alınması gereken tedbirler hususunda vatandaşlardan gerekli özeni göstermelerini istedi.

Dr. Hasan Tuncer; "Etlerin 'çiğ yada az pişmiş' olarak tüketimi sonucu, hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaştığı unutulmamalıdır. Bu hastalıklar; hamile bayanlarda düşüklere yol açan 'toksoplazmozis' ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren,iş gücünü çok olumsuz etkileyen tenyozis (sığır tenyası) dir. Bu tür hasatlıklardan korunmak için etlerin iyi pişirilerek tüketilmesine özen gösterilmelidir" dedi.

Kesilen etlerin korunması ve saklanması, insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer; "Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatat ve etler aynı kaplarda konularak saklanmamalıdır. Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Etlerin 'çiğ yada az pişmiş' olarak tüketimi sonucu, hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaştığı unutulmamadır" diye konuştu.

Kurban kesim yerlerinde bulunması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlarla ilgili olarakta vatandaşlara uyarılarda bulunan Tuncer; "Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalıdır. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan görevliler, kişisel temizliklerine özen göstermelidirler.Kurban kesim yerlerinde,kesim işinde kullanılan malzeme ve ekipmanın temizliği ile kesim görevlilerinin kişisel temizliklerini yapabilecekleri ortamlar hazırlanmalıdır. Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe muhteviyatı gibi atıklar, çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde ve usulüne uygun olarak bertaraf edilmelidir" şeklinde konuştu.

Bayram süresince çok fazla et tüketiminin önemli sağlık sorunlarını ortaya çıkarttığına dikkat çekan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, özetle şunları söyledi:

"Özellikle şişmanlık, kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine bu dönemde daha da özen göstermeleri gerektiğini unutmamalıyız. Bilindiği gibi Bakanlığımız Obezite ile Mücadele Kampanyası başlatmıştır. Obezite ile Mücadelede az yeme alışkanlığı kazanan vatandaşlarımızın bu alışkanlıklarına bayram sürecinde de devam etmesi birçok hastalığın kaynağı olan obeziteyle mücadelede önemli bir kazanım olacaktır. Vatandaşlarımız Bayramda yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra aşırı tatlı tüketimine dikkat etmeli; aldıkları şekerler konusunda da bilinçli olmalıdırlar.Hastanelerimiz ve 112 acillerimiz yine her bayram olduğu gibi bu bayram da yeterli personeliyle hizmet vermeye devam edecektir. Bayram, tatil demeden vatandaşımızın hizmetine koşan fedakar sağlık personelimize bayram dolayısıyla bir kez daha minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Sağlık personelimiz tüm bu fedakarlığına rağmen maalesef fiziksel ya da sözlü şiddete maruz kalabiliyor. Bir sevgi atmosferinin oluştuğu bu günlerde vatandaşlarımızın sağlık çalışanlarına hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermesi, inanıyorum ki onların motivasyonlarını daha da artıracak, hizmet kalitesi yükselecektir." - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars Sağlık Müdürü Hasan Tuncer, Vatandaşlara Kurban Bayramı Öncesinde Uyarılarda Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement