Kars'ta Suni Tohumlama Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Kars'ta Suni Tohumlama Toplantısı Yapıldı

Kars\'ta Suni Tohumlama Toplantısı Yapıldı

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde “Suni Tohumlama” bilgilendirme toplantısı yapıldı.

18.02.2015 13:05

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde "Suni Tohumlama" bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya, İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Uluman, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Fevzi Kaya, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vargın Boy ile serbest veterinerler katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Suni tohumlamanın günümüzde sığırlarda genetik ilerlemeyi sağlayan ve yaygın biçimde kullanılan etkin araçlardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Düzgün, "Bu metot, genetik kabiliyetlerini satın almaya gücümüzün yetmediği üstün verimli boğaları tercih etmemize ve kullanmamıza imkan sağlar. Suni tohumlama birçok ilde uygulanan başarı getirmiş bir uygulamadır. İlimiz genelinde toplam 600 bin büyükbaş varlığı mevcuttur. Bu büyükbaş hayvanlardan 250 bin tanesi anaç boğa altı sığırdır. Bu yüzden bölgemiz için Suni tohumlama büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında çok önemlidir. Amacımız suni tohumlamayı daha sık ve etkin hale getirerek Verimi düşük yerli ve melez ırkların üstün verimli boğaların spermasıyla tohumlanmasıyla, kısa zamanda, daha az masraf ve emek harcayarak verim gücünü kalıtsal olarak artırmaktır" dedi.

Öte yandan toplantı sonrası serbest veteriner hekimler ile birlikler arasında ücretli desteklemeden kesilmeksizin bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında serbest veteriner hekimler öncelikle yetiştiricilerden 20 TL. ücret alacak olup, sonra artan kalan kısmı ise yetiştiricilerin ana desteğinden kesilecek.

Geçen yıl ilk defa uygulamaya koyulan proje ile Kars'ta 8 bin olan suni tohumlama sayısı 30 bine çıkmıştı. Bu yıl ki hedef ise 50 bin olarak belirlendi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'ta Suni Tohumlama Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement