Yaz Geldi Gürültü Önlemleri Artırıldı - Son Dakika
Yerel

Yaz Geldi Gürültü Önlemleri Artırıldı

Yaz Geldi Gürültü Önlemleri Artırıldı

Aydın'da havaların ısınmasıyla birlikte gürültü önlemleri artırıldı.

19.04.2013 11:19

Aydın'da havaların ısınmasıyla birlikte gürültü önlemleri artırıldı. Valilik yapılacak düğün ve festivallerin sınav takvimine göre belirlenmesi uyarısı yaptı.

Aydın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimizde özellikle havaların ısınması ile birlikte sokak düğünü, festival ve gösteri gibi açık hava faaliyetleri artmakta, söz konusu faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü dinlenme alanlarında ve dinlenme saatlerinde vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkilemekte ve zaman zaman şikayetle sonuçlanmaktadır.

Bilindiği üzere, 04 Haziran 2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği' 27 Nisan 2011 tarihli ve 27917 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değiştirilmiş ve konutların bulunduğu alanlar çok hassas kullanımlar tanımından çıkarılmış, çok hassas kullanımlar yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi kullanımların sınırlarından itibaren 250 metreyi içine alacak şekilde belirlenen alanlar çok hassas kullanım alanları olarak tanımlanmış ve çok hassas kullanımları etkileyebilecek şekilde yakınında, bitişiğinde, altında veya üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival, düğün gibi açık hava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yasaklanmıştır. Valiliğimizce şikayete bağlı olarak yapılan denetimlerde söz konusu değişikliklerin yanlış yorumlandığı, sokak düğünlerinin tamamen serbest bırakıldığı algısı oluştuğu anlaşılmıştır. Bu nedenle, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Bu itibarla, öncelikle Yönetmelikte yapılan değişiklik ile sadece konutların bulunduğu alanlarda ses yükseltici cihazlar ve davul zurna gibi müzik aletleri kullanılarak yapılan açık hava faaliyetlerinin yasak kapsamından çıkarıldığı, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi kullanımların bulunduğu alanlara 250 metre mesafeden daha az mesafede yer alan alanlarda söz konusu yasağın halen yürürlükte olduğu, konutların bulunduğu alanlarda ise düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla aşmaması sınırı getirildiği, ses yükseltici cihazlar ile yapılan müzik yayınlarında söz konusu seviyenin aşılacağının bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca, sokak aralarında ve konut bahçelerinde yapılması planlanan düğün vb. açık hava faaliyetlerinin planlama aşamasında, sınava hazırlanan öğrencilerimizin sınav öncesi gecede uyku bölünmesi yaşamaması, sınav esnasında dikkatlerini dağıtabilecek ve konsantrasyonlarını azaltacak durumların oluşmaması için ÖSYM tarafından 15-16 ve 22-23 Haziran 2013 tarihlerinde yapılacak olan LYS ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 08-09 Haziran 2013 tarihlerinde yapılacak SBS ve PYBS sınavlarının da dikkate alınması ve sınavdan bir gün önce ve sınav süresince söz konusu faaliyetlerin yapılmamasına özen gösterilmesi önem arz etmektedir" denildi.

Gürültü önlemleri kapsamında şikayet veya ihbarda bulunulması durumunda, çok hassas kullanım alanları içerisinde ses yükseltici cihazlar ve davul zurna gibi müzik aletleri kullanılarak yapılan açık hava faaliyetlerinin durdurulacağı ve 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacağı ve konut kullanımların bulunduğu alanlarda yapılan söz konusu faaliyetlerin Yönetmelikte belirtilen sınırlamaları aştığının tespiti halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacağı, idari para cezası uygulamasının yanı sıra ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği adli işlem yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yaz Geldi Gürültü Önlemleri Artırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement