Ebedinoğlu: 30 Milyonun Yetmeyeceğini Belirtmiştim

Son Güncelleme:

Diyarbakır'da işbaşı eğitim programları bütçe yetersizliğinden askıya alınınca bu program ayakta durmaya çalışan işveren ve evine ekmek götüren işçiler sıkıntıya girdi.

Diyarbakır İş Kur il Müdürlüğü son yılların en yoğun günlerini yaşıyor. Geçen yıl işyerlerine işbaşı eğitim programı kapsamında binlerce eleman desteğinde bulunan İş Kur, 2016 yılında beklentilerin çok daha üzerinde başvuruyla karşılaştı. Geçen yıla oranla eleman destek sayısının artırılması kararıyla yeni yılda 2500'e ulaşan sayıya ulaşmasıyla programa ayrılan bütçe tükendi. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzlerce başvurunun daha yapıldığı Çalışma ve İş-Kur Diyarbakır İl Müdürlüğü, ödenek çıkıncaya kadar yeni başvuruları beklemeye aldı.

Ödenek Sıkıntısı Bulunuyor

Geçen yıl ödenek sıkıntısı yaşamadıklarını dile getiren Çalışma ve İş Kur Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkilileri, 2016 yılında çok sayıda başvuru olunca bütçenin aşıldığını ifade etti. Yetkililer, "Gençlerin istihdama kazandırılmasını sağlayan İş başı eğitim programına çevre illerin çok üstünde bir başvuruyla karşılaştık. 2500'ün üzerinde eleman desteği kapsamında yine 30 milyon TL'nin üzerinde destekte bulunduk. 2016 başında programa ayrılan bütçemiz yetersiz kalınca yeni ödenek başvurusunda bulunduk. Diyarbakır'da ödenek sıkıntısı nedeniyle bekliyoruz" dediler.

Ebedinoğlu: "Girişimlere Başlayacağız"

Diyarbakır İl İstihdam Kurulu'nda bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (DESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, 30 Milyon TL'lik bütçenin yetmeyeceğini daha önceki toplantılarda ifade ettiklerini belirtti.

Ebedinoğlu, "Son bir iki yıldır hem bölgede yaşanan olaylar hem ekonomik sıkıntılar ciddi bir istihdam sorunu yarattı. Diyarbakır'da birçok firma kapandı, Sur içinde binlerce insan işsiz kaldı. Bununla ilgili işbaşı desteklemesi çıkmasıyla gerçekten bir umut da çıkmıştı. İşverene, firmaları ve işçiye de. Bu konuda bir istihdam yaratıldı ve birçok genç kardeşimiz işe alındı. DESOB olarak bizde İl istihdam kurulu üyesiyiz. Orada da bu konuyu dile getirdim ve bu 30 milyonun yetmediğini, yetmeyeceğini ve buna ek bir bütçe ayrılması gerektiğini ifade ettim. Mutlak suretle buna bütçe ayrılması ve desteklenmesi gerekiyor. İstihdam adına işsizlik adına hem işsizlerimiz adına hem de firmaların kendilerini toparlamaları adına bu destek oldukça önemliydi. Bu destek her iki tarafa da ciddi bir değer katıyordu. Bu desteğin daha güçlü bir şekilde bölgeye verilmesi gerekiyor. Bu destek sayesinde firma kendini ayakta tutarken, istihdam edilen genç de aynı zamanda bir meslek öğreniyor ve meslek sahibi oluyor. Kalifiye eleman sıkıntısının da giderilmesini sağlıyor. Bu konuyla ilgili il istihdam kurulunda görüşeceğiz, Vali bey ile görüşeceği ve desteğini isteyeceğiz. İnşallah bu girişim ile birlikte bu sıkıntıyı aşmaya çalışacağız" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci