Eureka Gelecek Dönem Başkanı Türkiye!

Son Güncelleme:

Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA'nın Temmuz 2012–Haziran tarihleri arasındaki dönem başkanlığını üstleniyor.

Bu süreçte, 41 ülkenin üye olduğu EUREKA Programı'nın Ar-Ge gündemi Türkiye Başkanlığında belirlenecek.


EUREKA Dönem Başkanlığımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın yanı sıra Arçelik, Turkcell, Vestel gibi EUREKA programında aktif yer alan Türk firmalar ve EUREKA üyesi ülkelerin programdan sorumlu üst düzey yetkililerin katılımıyla 13 Temmuz 2012 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek açılış konferansı ile başlayacak.


Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Açılış Konferansı Programı

13 Temmuz 2012, İstanbul Kongre Merkezi


09:30 – 10:30 Açılış Konuşmaları

Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK Başkanı

İsmail Hakkı Sağır, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Süreyya Ciliv, Turkcell Genel Müdürü

Metin Salt, Vestel Genel Müdür Yardımcısı

Nihat Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı


10:30 – 10:45 Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Çalışma Programı Sunumu

Okan Kara, EUREKA Üst Düzey Grup Başkanı-TÜBİTAK


EUREKA ve Türkiye


Son iki senede 120 Türk firmasının 42 projede yer alarak 50 milyon Avro'luk proje hacmine erişim sağladığı EUREKA Programında, Türkiye 2007 yılında programa üye ülkeler arasında 28. sırada yer alırken 2011 yılında 11. sıraya yükseldi. Son yıllarda performansını en hızlı artıran ülke olan Türkiye adından programın "Parlayan Yıldızı" olarak söz ettiriyor.


Ülkemizden katılan firmaların %53'ünün KOBİ olduğu programda, KOBİ'leri üniversiteler ve büyük ölçekli firmalar izliyor. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri, çevre, imalat ve biyoteknoloji sektörlerinde başarılı ortaklıklar kuran Türk firmaları, program sayesinde Avrupalı firmalarla işbirlikleri kuruyor ve pazar odaklı yapılara ulaşıyor, yeni fikirler ve teknolojik çözümlerin alışverişini yapıyor. Türkiye'nin EUREKA'ya dair hedefi, proje sayısı bakımından programa üye ülkeler arasında ilk 10'a girmek.


Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Açılış Konferansı


Bir gün sürecek konferansta Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Çalışma Programı katılımcılarla paylaşılacak ve EUREKA Programı kapsamındaki fırsatların değerlendirileceği paneller düzenlenecek.


EUREKA Programı'nın dünya çapında bir platform olması yolunda uluslararası işbirliğinin öneminin vurgulanacağı, geleceğe yönelik stratejik girişimlerin tartışılacağı ve işbirliği yoluyla rekabet etmeye yönelik firma perspektifleri hakkında bilgi alış-verişinde bulunulacak paneller, Ar-Ge faaliyetlerini uluslararası seviyeye çıkartmayı arzulayan firmalar için oldukça önemli fırsatlar taşıyor.


Katılımcı firmalar konferansta ayrıca, EUREKA Programı hakkında bilgi edinme, EUREKA Programı uzmanlarından işbirliklerin nasıl geliştirilebileceğini ve ortak girişimlerin nasıl oluşturulabileceğini öğrenme, etkinliğe katılan diğer üst düzey yetkililerle fikir alışverişinde bulunma ve yetkililerinin uzmanlığından yararlanma imkânını yakalayacak.


Konferans, bilim ve teknoloji alanında farklı konularda çalışan ve Ar-Ge faaliyetlerini uluslararası seviyeye çıkartmayı arzulayan tüm firmalara açık (kayıt olmaları halinde).

Kaynak: Bültenler