Fed'in Tahvil Alımını Azaltması

Son Güncelleme:

SPYD Başkanı Ünver: "Kararın Türkiye piyasasına olumsuz etkisi sınırlı kalacaktır.

ERDAL ÇELİKEL - Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımının Türkiye'ye olumsuz etkisinin sınırlı kalacağını belirterek, "Aynı zamanda bu etkinin derecesi konusunda bir iç dinamik unsuru olarak seçim süreci belirleyici olacaktır" dedi.


Fed'in aylık tahvil alımını 10 milyar dolar düşürmesinin olası etkilerini AA muhabirine değerlendiren Ünver, Türkiye'nin bu kararın etkilerine eskiye oranla daha hazırlıklı olduğunu söyledi.


Türkiye'nin son 10 yılda önemli bir büyüme performansı gösterdiğini dile getiren Ünver, "Türkiye'nin ciğerleri açıldı. Artık çok daha hızlı koşabiliyor" diye konuştu.


"Kararın etkisini seçim süreci belirleyecek"


Tahvil alımının azaltılması kararıyla Fed'in politikalarına ilişkin belirsizliklerin ortadan kalktığını anlatan Ünver, "Kararın Türkiye piyasasına olumsuz etkisi sınırlı olacaktır. Aynı zamanda bu etkinin derecesi konusunda bir iç dinamik unsuru olarak seçim süreci belirleyici olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin kolay olmayan bir süreçten geçtiğini belirten Ünver, kararın olası etkilerine karşı Merkez Bankasının, zihinsel, rezerv ve hareket kabiliyeti açısından kuvvetli bir konumda bulunduğunu kaydetti.


Fed'in tahvil alımı ile ilgili sınırlı sayılabilecek indirim kararını piyasaların nabzını yoklamak olarak değerlendirilebileceğini dile getiren Ünver, Banka'nın söz konusu kararının etkilerini gözlemleyerek adım adım ilerleyeceği tahmininde bulundu. Ünver, Fed'in kararlarını alırken sadece kendi iç verilerine bakmadığını, kendisini etkileyen diğer ekonomilerdeki gelişmeleri de dikkate aldığını sözlerine ekledi.


"Parasal genişlemeden çıkış ılımlı olacak"


Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar da küresel krizin başlamasının ardından Fed'in ılımlı bir parasal genişlemeye gittiğini anımsattı. Kar, "Aynı şekilde parasal genişlemeden çıkış da ılımlı olacaktır. Çünkü sert bir çıkış ABD'nin iş yaptığı ülke piyasalarını olumsuz etkiler" ifadesini kullandı.


Karardan gelişmekte olan ülkelerin her birinin makro ekonomik durumlarına göre farklı etkileneceklerini anlatan Kar, "geçen yıl ekonomik büyümede yumuşak inişi başarıyla gerçekleştiren Türkiye'nin, Fed'in kararına hazırlıklı yakalandığını" belirtti.


Önümüzdeki seçim sürecinin, en azından harca açısından Fed kararının olumsuz etkilerini artırmayacağı öngörüsünde bulunan Kar, "Maliye harcamalar konusunda titiz davranıyor. Hükümetin bu zamana kadar ki başarısında bütçe açıklarını kontrol altında tutması önemli rol oynadı. Dolayısıyla hükümetin bundan taviz vereceğini düşünmüyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: AA