Gündeme Dair
Merkez Bankaları Başkanları'nın yaptıkları açıklamalar piyasalar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.
Dün de bu bakımdan oldukça enteresan oldu diyebiliriz. ECB kaynaklarına dayandırılan bir haberde, piyasanın Mario Draghi'nin Salı günü Portekiz'de yaptığı açıklamaları yanlış değerlendirdiğinin belirtilmesi önemli bir dalgalanma yarattı ve saniyeler içinde EUR'nun 1,13 altına gerilediğini gördük. Buna karşın bu hareket kalıcı olmadı ve Draghi'nin yaptığı konuşma ile piyasa normal seyrine döndü. EUR 1,14 üzerine hareket ederken, eksiye geçen Avrupa borsaları kayıplarını azalttı.
BOE Başkanı Mark Carney ise, geçen hafta yaptığı konuşmanın aksine bankanın önümüzdeki aylarda faiz artırımını değerlendirebileceğini söyledi. Carney'nin bu dönüşümü ile beraber GBP güç kazandı. EUR ve GBP'nin güçlenmesi DXY'yı aşağı itti ve bu durum EM para birimlerinin günü kazançlı geçmesini sağladı. Küresel risk iştahındaki artışın da Wall Street'i yukarı taşıdığını görüyoruz. Bununla beraber; Fed'in ülkenin en büyük bankalarının sermaye planlarını onaylayarak, ekstra sermayeleriyle hisse geri alımı ve temettü dağıtımı yapmalarına "yeşil ışık" yakmasının bankacılık sektörü hisselerine katkı yaptığını görüyoruz. Wall Street'teki alımlar Asya piyasaları ve vadeli endekslere de yansımış durumdadır. Bugün ise piyasaların dikkati ABD'den gelecek olan 1. çeyrek GSYH verisi ve Almanya'dan gelecek olan Haziran ayı TÜFE verisinde olacaktır.
Borsa İstanbul, negatif başladığı günü gün içerisinde sanayi hisselerine gelen alımlarla daha ilk seansta pozitife çevirdi. Demir cevheri fiyatındaki yükseliş, demir/çelik sektörü hisselerine yaradı. Bununla beraber, endeks içindeki ağırlığı yüksek hisse senetlerinden Ereğli, THY, Garanti, Tüpraş gibi hisselerdeki yükseliş 100K seviyesinin üzerinde kapanış gelmesini sağladı. Küresel endeksler ve vadeli piyasalardaki eğilim ile USDTRY'nin 3,50'lere gerilemesinin endeksin açılışını ve ilk seanstaki seyri de pozitif etkileyeceğini düşünüyoruz.