Hdp Grup Başkanvekili Baluken

Son Güncelleme:

"Dersim katliamının 77. yıl dönümünde Türkiye'de toplumsal barışın sağlanması ve demokratikleşmenin önünün açılması adına, hakikatleri açığa çıkarma ve yüzleşme komisyonunun bu Meclis çatısı altında bir an önce kurulması gerek"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Dersim olaylarının 77. yıl dönümünde Türkiye'de toplumsal barışın sağlanması ve demokratikleşmenin önünün açılması adına, hakikatleri açığa çıkarma ve yüzleşme komisyonunun bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.


Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Dersim olaylarının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen devletin halen bu olaylarla yüzleşemediğini kaydetti.


Başbakan'ın 2011 yılında "gerekirse özür dileriz" şeklindeki açıklamasını anımsatan Baluken, Başbakan'ın daha sonra bu açıklamaya hiçbir şekilde sahip çıkmadığını iddia etti. Baluken, "Başbakan'ın yarım ağız özrü Türkiye'de toplumsal barışın sağlanması için teminat konumunda olan tarihle, geçmişle yüzleşme ve hakikatleri ortaya çıkarma perspektifinden son derece uzak olmuştur. Tamamen politik hesaplarla siyasi partisine oy devşirmeyi, muhalefeti sıkıştırmayı amaç edinen bir perspektifin ötesine geçememiştir" dedi.


Dersim olaylarıyla ilgili muhalefetin de tutumunu eleştiren Baluken, şöyle devam etti:


"Bu konuda CHP'nin Dersim katliamıyla bırakın yüzleşmek bir yana, bu katliamın arka planındaki zihniyeti defalarca Meclis kürsüsünden Kürt meselesinde çözüm önerisi olarak sunduğunu da Türkiye halkları büyük bir ibretle izledi. CHP, Dersim katliamı ile yüzleşmeden Türkiye halkları nezdinde mahkum olmaya devam edecektir. Dersim katliamı ve bu katliamda gerçekleşen acılar tarih boyunca CHP'yi takip etmiştir. Bu yüzleşme yapılmadığı sürece de CHP'yi takip etmeye devam edecektir."


Baluken, grup olarak parlamentoya sundukları, "Dersim Katliamının Yarattığı Mağduriyetlerin Giderilmesi ve Katliama Maruz Kalan Dersim Halkından Özür Dilenmesi" hakkında kanun teklifleri bulunduğunu belirterek, teklifin içeriğine değindi.


Dersim olaylarıyla ilgili bir an önce gerek komisyon gerekse Genel Kurul düzeyinde ciddi bazı tartışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Baluken,  "Dersim katliamının 77. yıl dönümünde Türkiye'de toplumsal barışın sağlanması ve demokratikleşmenin önünün açılması adına, hakikatleri açığa çıkarma ve yüzleşme komisyonunun bu Meclis çatısı altında bir an önce kurulması gerek" dedi.


Baluken, bugün Dersim olaylarıyla ilgili bir araştırma önergesini Meclis Genel Kurulu'na sunacaklarını bildirerek, önergelerine destek beklediklerini ifade etti. - TBMM

Kaynak: AA