Ikby Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi Açıklaması
"'Kürdistan bölgesinin petrol ihracatı yasa dışı, anayasaya aykırı, böyle bir hakları yoktur' gibi sözler duyuyorduk. Şu an böyle sözler geride kaldı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, "Kürdistan bölgesinin petrol ihracatı yasa dışı, anayasaya aykırı, böyle bir hakları yoktur' gibi sözler duyuyorduk. Şu an böyle sözler geride kaldı. Teknik açıdan bu satışı kim yapacak, nasıl kontrol edecek, petrol nereye gidecek, kim dağıtacak? artık bunları tartışıyoruz" dedi.
Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada Başbakan Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetin, Bağdat'ta Başbakan Nuri el-Maliki ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.
Daha önce petrol ihracatında yaşanan sıkıntıyı aşmak için Bağdat heyetiyle iki toplantı yaptıklarını hatırlatan Dizayi, "Bu son üçüncü toplantıda gelişmeler pozitif bir ortamda oldu. Hüseyin Şehristani eskiye göre daha ılımlı bir tutum sergiledi. Bir sonuca varmadık. Bazı öneriler ortaya konuldu. Diyaloglar devam edecek. Yakın zamanda gene bir toplantı olacak. İki taraf da düşüncelerini ortaya koyacak. Olumlu bir noktaya varmayı ümit ediyoruz. Ama şu anda tam bir sonuç almadık" diye konuştu.
Dizayi, "taraflar tam olarak ne istiyor" sorusuna, şu cevabı verdi:
"Kürdistan hükümeti, sattığı petrolden elde edilen parayı direkt Erbil'deki Merkez Bankası'na yatırmak istiyor. Irak bütçesinden alması gereken yüzde 17'lik payı buradan alacak. Fazla gelen miktarı ise Bağdat'a verecek. Eğer petrol satışından elde edilen gelir eksik olursa Bağdat hükümeti üzerini tamamlayacak. Bağdat ise 'hayır, bunun satışı sadece SOMO vasıtasıyla yapılabilir' diyor. Ancak son toplantıda bunu ortak yapabiliriz noktası üzerinde durduk. Yani SOMO-Erbil ya da Bağdat-Erbil ortaklığını öngören başka bir formül üzerinde çalışma kararı alındı. Bu formülün üzerinde bir çalışma yapılacak. Ki böyle bir işbirliği ve beraberliğimiz olsun."
"Bir varil petrol satılmadı"
" Türkiye'ye gönderdiğimiz petrolden bir varili bile satılmadı" diyen Dizayi, "Çünkü Bağdat ile diyaloglarımız devam ediyor, bir noktaya varacağız inşallah. Ondan sonra petrol satışa açılacak" ifadesini kullandı.
Boru hattından günlük petrol akışının devam ettiğini aktaran Dizayi, "Günlük gidiyor, depolanıyor. petrolün saklanması, mevcut depolaşma kapasitesine bağlıdır. Bu petrol, Irak malıdır" dedi.
Heyetler arası görüşmelerde Hüseyin Şehristani ve ekibinin sadece petrol konusuna kilitlendiklerini dile getirmesi üzerine bütçe sorununa çok fazla girmediklerini anlatan Sefin Dizayi, şöyle devam etti:
"Ama Neçirvan Barzani çok net ve ciddi bir şekilde bütçe konusundaki rahatsızlığımızı ortaya koydu. Daha evvel yaşanan mali sıkıntılar, Bağdat'taki para sıkıntısından kaynaklanıyordu. Ama şu anda ortaya çıktı ki bu, siyasi bir karardır. Asla kabul edilemez. Bunun düzeltilmesi lazım. Bağdat heyeti, bu sorunu Maliki ile görüşüp yakın zamanda çözme sözü verdi."
Dizayi, "bütçe tasarısındaki bazı maddelerin Kürdistan'a karşı bir ceza yasası gibi uygulanmak istendiğini" ifade ederek, "Kürdistan hükümeti 'bunu yaparsa böyle olacak, bunu yapmazsa şöyle olacak' şeklinde maddeler var. Bu, kabul edilemez. Biz, ceza kanununun onaylayıcısı değiliz. Biz, bütçe tasarısını onaylamak istiyoruz" şeklinde konuştu. - Erbil