İstanbul'a "Hamle" Yapıldı

Son Güncelleme:

(FIDE) üye 171 ülkenin 162'si İstanbul'da düzenlenecek Dünya Satranç Olimpiyatları'na katılacak.

İlknur Çetinbaş - Dünya Satranç Federasyonu'na


(FIDE) üye 171 ülkenin 162'si İstanbul'da düzenlenecek Dünya Satranç Olimpiyatları'na katılacak.


İstanbul'da 27 Ağustos-10 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve satrançta uluslararası alandaki en büyük organizasyon olan olimpiyatlarla Türkiye, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarihinde bir ilke imza attı.


Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı AA muhabirine,


"Olimpiyatlara 162 ülke başvuru yaptı. FIDE'nin zaten 171 üyesi var. Bu FIDE tarihide bir ilk" dedi.


Dünyanın en iyi oyuncularının mücadele edeceği organizasyon için, 162 ülkeden yaklaşık 2 bin 200 oyuncunun İstanbul'a geleceğini anlatan Yazıcı,


"Türkiye'de diğer spor branşlarında da herhangi bir organizasyona bu kadar büyük bir katılım olmuş mudur bilmiyorum, ama bu FIDE için bir ilk. Hazırlıklarımız son hızıyla devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın desteği büyük. Hazırlık aşamasında hiçbir sıkıntımız yok" diye konuştu.


Türkiye'nin evsahibi olması nedeniyle organizasyona 3 takımla katılım hakkı bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:


"Olimpiyatlarda Türkiye, Türkiye 2016 ve Türkiye 2023 adlarını verdiğimiz 3 ayrı takımla mücadele edeceğiz. Biz bu 3 takımı da büyük oyunculardan oluşturmak yerine biraz riske girerek genç ve küçük arkadaşlarımıza fırsat verdik. Olimpiyatları geleceğe yatırım olarak düşündük. Yaş ortalaması 15 olan 2016 takımından 3-4 oyuncumuz, ileride dünya çapında yıldız olacak. En büyük riski de küçüklerde aldık. 2023 takımının yaş ortalamasının 8 olması dezavantaj gibi görülebilir. Çünkü olimpiyatlar için henüz yeterli değiller ama kendileri çok mutlu ve onlardan bir beklentimiz olmadığını biliyorlar. Büyükusta Betül Cemre Yıldız da, 9 yaşında olimpiyatlarda mücadele etmişti. Bu konuda 1-2 tepki alsak da bunun önemli ve doğru bir adım olduğunu düşünüyorum."


Bu şekilde hem Türkiye'yi en iyi temsil edecek milli takımı oluşturarak, ileride milli takımlarda yer alacak genç ve yetenekli sporculara yer verdiklerini anlatan Yazıcı, "Büyük takımımızla da ilk 15'e girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Daha iyi sonuçlar da gelebilir ama organizasyon sırasında tüm sporcuların aynı anda üst düzey performans göstermesi gerekiyor. Bu da biraz zor gözüküyor" dedi.


Yayıncı: Hüseyin Doğru - ANKARA

Kaynak: AA