Macaristan'da, ecdad yadigarı cami asırlara meydan okuyor -
Macaristan'ın güneyindeki Siklos kentinde, 470 yıl önce inşa edilen ve Macaristan'daki ender Osmanlı dönemi camilerinden biri olan Malkoç Bey Camisi, asırlara meydan okuyor.
Macaristan'ın güneyindeki Siklos kentinde, 470 yıl önce inşa edilen ve Macaristan'daki ender Osmanlı dönemi camilerinden biri olan Malkoç Bey Camisi, asırlara meydan okuyor.
Cami, "Müslüman cemaatin az olması nedeniyle", sadece Cuma günleri ve bayramlarda ibadete açılıyor.
Bazı Türk el sanatı örneklerinin sergilendiği cami, diğer günlerde ise müze olarak Siklos'a gelen turistleri konuk ediyor.
Müze Görevlisi Selma Zemaniç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlar'ın fethinde önemli rol oynayan Malkoç Bey adına, klasik Osmanlı mimari tarzıyla inşa edilen caminin 470 yıldır varlığını koruyabildiğini belirtti.
Müslümanlar'a yıllarca evsahipliği yapan caminin, Türkler'in bölgeden çekilmesiyle birlikte uzun süre kendi haline bırakıldığını ifade eden Zemaniç, caminin sonraki yıllarda bakımsızlık ve yangın nedeniyle ciddi biçimde zarar gördüğünü anlattı.
-Ecdat yadigarına Türkiye sahip çıktı
Zemaniç, caminin, Türkiye'nin desteğiyle 1994 yılında restore edildiğini ve restorasyonun, "Avrupa Nostra Restorasyon" ödülüne layık görüldüğünü belirtti.
Türkiye tarafından, caminin restorasyonunun yanı sıra iç tefrişinin de yapıldığını bildiren Zemaniç, "Halı, kilim, yöresel kıyafet, ahşap ve bakır Türk geleneksel el sanatı örnekleri de hediye edildi. Malkoç Bey Camisi, Türkiye'nin desteğiyle bugün hem müze hem de ibadet yeri olarak kullanılıyor. Siklos'ta bugün yaklaşık 30 Müslüman yaşıyor. Bu nedenle, Malkoç Bey Camisi'nde sadece cuma namazları topluca kılınabiliyor. Cami, ayrıca Ramazan ayı sırasında ve Bayram namazları için ibadete açık tutuluyor" dedi.
Bu arada, son nüfus sayımı sonuçlarına göre 5 bin 500 Müslüman'ın yaşadığı Macaristan'da, Malkoç Bey Camisi dışında çok az sayıda cami bulunuyor.
Malkoç Bey adı ise I. Murad ve Yıldırım Bayezid zamanında Balkan ülkelerine yapılan akınlarda görev yapmış, Türk kökenli bir akıncı beyinin soyundan gelen aile mensupları için kullanılıyor.
.