"Payitaht Abdülhamid" Dizisi İçin Çırağan'da Basın Toplantısı Düzenlendi

Son Güncelleme:

TRT1'in yeni dizisi "Payitaht Abdülhamid"in dün tüm detayları paylaşmak için Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'da katıldı.

TRT1'de ekrana gelecek olan "Payitaht Abdülhamid" dizisi daha başlamadan gündem oldu. Dün Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında dizinin tüm detayları anlatıldı. Dizi oyuncu kadrosundan gerçek mekanlara kadar çekilen tarih dizileri arasında en detaylı prodüksiyon olma özelliğini taşıyor.

ÇIRAĞAN SARAYI'NDA BASIN TOPLANTISI YAPILDI

TRT 1 Kanal Koordinatörlüğü, 17 Şubat 2017, Cuma günü Çırağan Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısı ile ekrana gelecek yeni yapımı Payitaht "Abdülhamid" dizisine dair tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı. Öğle yemeği eşliğinde gerçekleştirilen buluşmaya Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, TRT 1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan ve dizinin yapımcı, yönetmen ve başrol oyuncuları katıldı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ DA TOPLANTIYA KATILDI

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş toplantıda yaptığı konuşmada "Bu milletin tarihi, Osmanlı tarihi, Selçuklu tarihi, Cumhuriyet tarihimiz, bunların hepsi bir bütünün parçasıdır ve hiçbirisi bir diğerinden ayırt edilemez." dedi.


KURTULMUŞ DİZİ SETİNİ DE ZİYARET ETTİ

Kocaeli'de dizinin setini de ziyaret ettiğini, son derece titiz, uzun bir hazırlık sonrasında bir eserin ortaya konulduğunu gördüğünü dile getiren Kurtulmuş, dizinin Türkiye televizyon tarihinin şaheserlerinden birisi olmasını temenni ederek şunları kaydetti: Sultan Abdülhamid Han'ın döneminde yapmış olduğu icraatların, sanılanın ve bir zaman konuşulanın aksine, Türkiye Cumhuriyeti'nin rakibi ya da orayı gölgeleyen bir durum olmadığı, tam tersine Cumhuriyetimizi inşa eden iradenin temellerinin, Sultan Abdülhamid Han'ın döneminde yapılan modernizasyon çalışmalarıyla atıldığının da bilinmesi lazım. Sultan Abdülhamid Han'ın göreve gelir gelmez Kanun-i Esasi'yi, 1. Meclis'i, bugünkü Sayıştay'ın o günkü halini kurduğunu, kız mekteplerini açmasıyla önemli bir dönemi başlattığını, Tophane-i Amire'den Mekteb-i Sultaniye'ye kadar Cumhuriyet aydınlarının yetişmesine vesile olan okulları açtığını anlatan Kurtulmuş, "Bunu unutarak, maalesef uzun yıllar boyunca Sultan Abdülhamid Han 'Kızıl Sultan' olarak anılmıştır ki bir dönemle Cumhuriyetin ilişkisi kesilsin diye." dedi.


KURTULMUŞ: TÜRKİYE KENDİ TARİHİYLE BARIŞIYOR

Numan Kurtulmuş, böyle bir dizinin yapılması ve kamu yayıncılığından sorumlu TRT'de yayımlanmasının, Türkiye'nin kendi tarihiyle barışmaya başladığının önemli işaretlerinden birisi olduğuna belirterek, şöyle devam etti: "O dönemin bütün insanları, bizim insanlarımız, eksikleriyle fazlalarıyla... Sonraki dönemlerin insanları da bizim insanlarımız. Çok büyük kahramanlıkların, çok büyük ihanetlerin yaşandığı, çok büyük zaferlerin kazanıldığı, çok büyük hezimetlere uğranıldığı, çok önemli oluşların, altüst oluşların peşi sıra geldiği, belki de yakın tarihimizin, belki de Türk tarihinin tamamı içerisindeki en sıkıntılı, en çalkantılı bir dönemdir. Bütün bu dönemin özelliklerini, tabiri caizse bir cambaz titizliğiyle, Rusların, İngilizlerin, Avrupa Devletlerinin, bir taraftan Osmanlı topraklarında uyanmaya başlayan aşırı ırkçı düşüncelerin arasında, bir imparatorluğu 33 sene ayakta tutabilmek ve imparatorluğu dünyadaki teknoloji ve ekonomik yarışın rekabet edebilir bir unsuru haline getirmek, herhalde çok kolay değildi."

"YAKIN TARİHİMİZLE YÜZLEŞME ZORUNDAYIZ"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sultan Abdülhamid Han'ın büyük hedefleri ile Osmanlı toplumunun dağılması ve İslam ümmetinin parçalanmasına yönelik korkuları olduğuna değinerek, korkuları ortadan kaldırmak amacıyla, teknolojik olarak yarışa katılmak ve ileri gitmek, kurumları modernize ederek eski kurumların fonksiyonsuz hale gelmesinin önüne geçmek ve Hicaz Demiryolu gibi projelerle halklar arasında bağlantı kurabilmek için çaba gösterdiğini söyledi.


Kaynak: Bültenler