Trump yeni hedefini açıklayıp resti çekti: Henüz başlamadık bile
ABD Başkanı Donald Trump, "Dünyanın herhangi bir yerinde en büyük ve en güçlü olan ordumuz, İran’da geriye kalanları yok etmeye henüz başlamadı bile. Sırada köprüler var, ardından da elektrik santralleri! Yeni rejimin liderleri ne yapılması gerektiğini biliyor ve bu işin bir an önce halledilmesi gerekiyor!" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik askeri operasyonlara ilişkin yaptığı son açıklamada tansiyonu bir kez daha yükseltti. Trump, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda ABD ordusunun “henüz gerçek gücünü göstermediğini” vurgulayarak, İran’daki hedeflerin genişletileceğinin sinyalini verdi.
Trump açıklamasında, “Dünyanın en güçlü ordusu henüz İran’da geriye kalanları yok etmeye başlamadı bile. Sırada köprüler, ardından elektrik santralleri var” ifadelerini kullandı.
SALDIRILAR BAŞLADI: İRAN’IN EN BÜYÜK KÖPRÜSÜ VURULDU
Trump’ın bu sözleri, sahadaki gelişmelerle paralel ilerliyor. Uluslararası basına göre ABD, İran’da Tahran ile Karaj’ı bağlayan ülkenin en büyük köprülerinden birini hedef aldı. Saldırıda köprünün yıkıldığı, en az 8 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.
Bu saldırı, savaşın seyrinde kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor. Çünkü ABD ilk kez doğrudan sivil altyapı sayılabilecek bir hedefi vurmuş oldu.
“DAHA FAZLASI GELECEK” MESAJI
Trump, saldırının ardından yaptığı açıklamalarda İran’a yönelik operasyonların devam edeceğini açıkça dile getirdi. ABD Başkanı, İran yönetimine “anlaşma yap” çağrısı yaparken, aksi durumda çok daha geniş çaplı yıkımın gerçekleşeceğini söyledi.
Dış basında yer alan değerlendirmelere göre Trump’ın açıklamaları, köprülerin ardından enerji altyapısının hedef alınabileceği yeni bir askeri stratejiye işaret ediyor.
ENERJİ ALTYAPISI HEDEFTE: MİLYONLAR ETKİLENEBİLİR
Trump daha önce de İran’ın elektrik santrallerini ve enerji tesislerini hedef alabileceğini söylemişti. Uzmanlara göre bu tür saldırılar, doğrudan sivil hayatı etkileyecek ve milyonlarca insanı elektriksiz bırakabilecek sonuçlar doğurabilir.
Uluslararası toplum ise bu açıklamalara sert tepki gösteriyor. Birleşmiş Milletler ve birçok ülke, saldırıların bölgesel savaşı daha da büyütebileceği uyarısında bulunuyor.
GERİLİM TIRMANIYOR: İRAN’DAN MİSİLLEME SİNYALİ
İran cephesi ise saldırılara karşılık verileceğini duyurdu. Tahran yönetimi, ABD’nin altyapı hedeflerini vurması halinde daha sert bir karşılık vereceklerini açıkladı. Analistler, Trump’ın “henüz başlamadık” mesajının önümüzdeki günlerde çok daha geniş çaplı bir askeri operasyonun habercisi olabileceğini belirtiyor.
ABD-İSRAİL'İN İRAN SALDIRILARI
İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı. İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Kuveyt başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi. ABD-İsrail saldırılarında, eski İran lideri Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü.