Türkiye'de Suçlarının Yüzde 27'si Mal Varlığına Karşı İşleniyor'

Son Güncelleme:

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Türkiye'de işlenen suçların yüzde 27.1'inin mal varlığına karşı işlenen suçlar olduğunu söyledi.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Türkiye'de işlenen suçların yüzde 27.1'inin mal varlığına karşı işlenen suçlar olduğunu söyledi.


Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından organize edilen ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilen 'Mal Varlığına Karşı Suçlar' konulu eğitim semineri Adana'da başladı. 3 gün sürecek seminere 81 savcı ve hakim katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başsavcı Ali Yeldan, mal varlığına karşı işlenen suçlarla ilgili istatistiki bilgiler verdi. Türkiye'de işlenen suçların yüzde 27.1'e yakınının mal varlığına karşı işlenen suçlar olduğunu belirten Yeldan, "Bunların başında da hırsızlık çok önde geliyor. Bunu oluşturan birçok etken var. İşsizlik, çarpık kentleşme, kontrolsüz göç gibi etmenler var. Özellikle yeni yapılan değişiklerle beraber nitelikli hırsızlık suçunun cezasında ki artışla beraber bu suçlarla ilgili yapılacak yargılama ile ilgili süreçler eğitim seminerimizde değerlendirilecek. Adana'mızda da bu suçlarla ilgili gidişat değerlendirilecek ve gözden geçirilecek" dedi. Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Mustafa Turaç da eğitim seminerinin içeriği ile ilgili bilgi verdi.


'HAKİM BEY BU CEZADA SENİN DE MESULİYETİN VAR'


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Turgay Ateş ceza hakimliği yaptığı sırada başına gelen bir olayı şöyle anlattı:


"Ceza hakimi iken hırsızlık suçundan yargıladığım bir çocuk vardı. Tabi çocuğu yıllardır gördüğüm için ismini biliyorum. 13 yaşında suç işlemeye başlamıştı. Her geldiğinde her türlü indirimi uyguluyorduk ve cezasını erteliyorduk. Suç işlemeye devam ederken tabi yaşı da büyüdü. 10 yıl içinde artık gasp suçu da işlemeye başladı. 3 yıl önce 'nitelikli yağmadan' ciddi bir ceza aldı. Kararı dinledikten sonra bana, 'Bu cezada senin de mesuliyetin var. Ben yıllardır sizin mahkemenizde yargılanıyorum. Bana hep basit cezalar verdiniz veya verdiğiniz cezaları ertelediniz. Ben önce hırsızlıkla başladım baktım ki bir şey çıkmıyor sonra işi değiştirdim bu sefer yağma suçunu işlemeye başladım. Çok ağır bir cezayla karşılaştım. Şimdi cezaevine gideceğim. Başta işlediğim suçlardan dolayı ceza alsaydım ve cezaevinin görseydim belki de bu suçu işlemezdim' dedi. Gerçekten dediği doğruydu, suçu birlikte işlememiştik ama yaptığı eyleminin karşılığı olduğunu göstermeliydik. Kendi adıma düşünüyorum. Çocuk aslında haklıydı. Belki de yaptığı eylemin karşılığı olduğunu gösterseydik, yağma aşamasına geçmezdi diye hep düşündüm." - Adana

Kaynak: DHA