Game of Thrones'un yazarı, ChatGPT'ye telif hakkı davası açtı - Son Dakika
Dünya

Game of Thrones'un yazarı, ChatGPT'ye telif hakkı davası açtı

Game of Thrones\'un yazarı, ChatGPT\'ye telif hakkı davası açtı

Amerikalı yazarlar George RR Martin ve John Grisham, ChatGPT uygulamasının sahibi OpenAI şirketine telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtılar.

22.09.2023 11:56  Güncelleme: 12:04

Amerikalı yazarlar George RR Martin ve John Grisham, ChatGPT uygulamasının sahibi OpenAI şirketine telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtılar. Martin, Game of Thrones dizisine uyarlanan 'A Song of Ice and Fire' adlı kitap serisiyle tanınıyor. ChatGPT ve diğer 'büyük dil modelleri' (BDM), genellikle internetten alınan büyük miktarda veriyi analiz ederek 'öğrenen' sistemlerdir.

YAPAY ZEKA ŞİRKETİ SİSTEMLİ HIRSIZLIKLA SUÇLANIYOR

Davada Martin ve Grisham, kitaplarının izinsiz bir şekilde sistem tarafından veri olarak kullanıldığını iddia etti. Martin ve Grisham'ın yanı sıra Jonathan Franzen, Jodi Picoult ve George Saunders gibi diğer yazarlar da şikayetçiler arasında bulunuyor. Dava, yazarları temsil eden Authors Guild meslek örgütü tarafından New York'taki federal mahkemeye getirildi. Şikayette OpenAI şirketi, "kitlesel ölçekte sistemli hırsızlık" ile suçlanmaktadır.

MEDYA ENDÜSTRİSİ ENDİŞELİ

Dava, BDM'lerin telif hakkı ile korunan kitapların verilerini yazarların izni olmadan kullandığını iddia ediyor. ChatGPT gibi bir BDM'nin kitaplardan hatasız ve tam özetler çıkarabilmesi bu tür endişeleri güçlendiriyor. Ancak davada daha büyük bir endişe de medya endüstrisindedir. Bu da teknolojinin "insanlar tarafından yazılmış" içeriği değiştirmesiyle ilgilidir.

"CHATGPT'NİN KİTAPLARI VERİ OLARAK KOPYALAMASI ÇOK ZOR"

City Üniversitesi'nden hukuk uzmanı Patrick Goold, BBC'ye yazarlara duyduğu empatiyi ifade ederken, ChatGPT'nin kitapları veri olarak kopyalamanın zor olduğunu söyledi. Goold, bu nedenle davanın başarılı olma olasılığının düşük olduğunu söyledi: "Aslında endişelendikleri şey telif hakkı ihlali değil. Asıl mesele, yapay zekanın bir 'istihdam katili' olma potansiyeli."

Son Dakika Dünya Game of Thrones'un yazarı, ChatGPT'ye telif hakkı davası açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement