Iata Başkanı: Havayolu Şirketlerinin Bir Yolcu Başına Düşen Gelirini, Mcdonald's Sadece Dört... - Son Dakika
Dünya

Iata Başkanı: Havayolu Şirketlerinin Bir Yolcu Başına Düşen Gelirini, Mcdonald's Sadece Dört...

Iata Başkanı: Havayolu Şirketlerinin Bir Yolcu Başına Düşen Gelirini, Mcdonald\'s Sadece Dört...

Necmi Çelik bildiriyor - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) havacılık endüstrisinin görünümünü yukarı doğru revize ederek 2013 yılına ilişkin kar beklentisini 1.1 milyar dolarlık artışla 12.9 milyar dolar olarak açıkladı.

12.12.2013 12:44

Necmi Çelik bildiriyor - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) havacılık endüstrisinin görünümünü yukarı doğru revize ederek 2013 yılına ilişkin kar beklentisini 1.1 milyar dolarlık artışla 12.9 milyar dolar olarak açıkladı. IATA ticari havacılık sektörünün 100.yılının kutlanacağı 2014 için net kar tahminini de 3.3 milyar dolarlık artışla 19.7 milyar dolar olarak yukarı doğru revize etti. Küresel hava trafiğinin yüzde 84'ünü temsil eden ve THY dahil 240 havayolu şirketini çatısı altında toplayan IATA kar beklentisinin yukarı doğru revize edilmesinde yakıt fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra hava yolu şirketleri arasındaki birleşmelerin ve ortaklıkların yanısıra maliyet etkin uygulamalarının önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

-TİCARİ HAVACILIĞIN 100. YILINDA 743 MİLYAR DOLARLA TARİHİN EN YÜKSEK GELİRİ BEKLENİYOR-

Cenevre'de bu yıl 10.su düzenlenen Global Medya Günü'nde dünya medyasından gelen katılımcılara sektörle ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapan IATA Başkanı Tony Tyler, 2014 yılında havayolu şirketlerinin 743 milyar dolarlık gelir hedefinin bulunduğunu ve bu rakamın şimdiye kadarki en yüksek mutlak gelir olduğunu belirterek " Ancak net karjı hala düşük düzeylerde seyrediyor.2010 yılında net kar marjı yüzde 3.3 iken,2013'te bu oran yüzde 1.8 olacak. 2014'te ise yüzde 2.6'lık bir net kar marjı bekliyoruz. Bir bütün olarak baktığımızda sektörün talihi doğru ve olumlu bir yönde gelişiyor.Yolcu talebi yüzde 5-6 düzeyinde artıyor.Birleşmeler ve satın almalar sektörün verimliliğini artırırken, sağlanan verimlilik sayesinde hem yolculara hem de hissedarlara daha fazla katma değer yaratılıyor.Yenilikçi yaklaşımlar ve ürünler de gelirleri artırıyor" dedi.

-YOLCU BAŞINA GELİR SADECE 5.94 DOLAR-

Havacılık sektörünün sıkı rekabet koşullarında hizmet verdiğini ve bu nedenle temkinli bir iyimserlik içinde geleceğe baktıklarını belirten Tony Tyler, "Yolcu talebi artış göstermekle beraber kargoda aynı durum söz konusu değil. Kargo gelirleri 2010 yılından bu yana artmıyor ve gelir düzeyi ancak 2007 düzeyinde bulunuyor. Ayrıca bazı havayolu şirketleri tahminlerimizin üzerinde performas gösterirken,bazıları da bu tahminlerin altında kalıyor.2014 için öngördüğümüz 19.4 milyar dolarlık gelir çok yüksek bir rakam gelebilir. Ancak bu geliri yüzlerce havayolu şirketine ve 3.3 milyar yolcu başına bu paylaştırdığımızda yolcu başına ortalama gelir 5.94 dolar gibi düşük bir rakama iniyor" dedi. Tyler, ticari havacılığın küresel ekonomiye katkısına değinirken de havacılığın 57 milyon kişiye iş sağladığını ve 2.2 trilyon dolarlık bir ekonomik aktivite yarattığını belirterek, "Hava kargosu yoluyla yılda 50 milyon ton ve 6.4 trilyon dolarlık kargo taşıyoruz. Bu rakam da global ölçekte yapılan mal ticaretinin yüzde 35'ini oluşturuyor" diye konuştu.

-"MCDONALD'S DAHA KARLI"-

IATA Başkanı havayolu şirketlerinin karlılığının diğer sektörlere oranla çok düşük düzeylerde kaldığını bir örnekle de destekleyerek şöyle dedi:

"Cenevre'de bir McDonald's restoranı aynı miktarda geliri 30 dolara sattığı dört adet Happy Mönü'den kazanıyor.McDonald's'ın küresel ölçekte net kar marjı yüzde 20 düzeyinde.Tabi ki McDonald's karlılığında gözümüz yok.Fakat havacılık endüstrisisinin yaptığı teknoloji ve insan kaynağı yatırımı ile sermayenin ölçeği dikkate alınınca yolcu başına 6 dolara bile ulaşmayan gelirin kabul edilebilir bir ödül olup olmadığını sormak isteriz."

-"DÜNYA NÜFUSUNUN YARISINI 40 BİN FİTTE METAL VE KARBON FİBERDEN MAMÜL BİR TÜP İÇİNDE GÜVENLE TAŞIYORUZ"-

Tony Tyler, havacılıkla ilgili çarpıcı verileri de paylaşarak her 60 saniyede 52 uçağın havalandığını,dünyanın herhangi bir yerinde her 60 saniyede 5 bin 700 yolcunun uçağa biniş yaptığını ve küresel filonun da 70 bin kilometre yol kat ettiğini söyledi. Tyler taşınan yolcu sayısının 2013 yılında 3.1 milyar ile rekor düzeye çıkacağını ve 2014 yılı için de 3.3 milyar yolcu öngörüldüğünü vurgulayarak "Yolcu sayısı itibariyle neredeyse dünya nüfusunun yarısına yakın bir bölümü güvenli bir şekilde bir yerden bir yere uçurma noktasına geliyoruz. Yılda 3 milyarın üzerinde insanı 40 bin fitte metal be karbon fiberden oluşan tüp içinde bir yerden bir yere uçurmak havacılık endüstrisisinin uçuş güvenliği konusuna verdiği olağanüstü taahhüdü gösteririyor" dedi. 2012 yılında IATA Opersayonel Denetim Sistemine (IOSA) bağlı havayolu şirketleri kapsamında sıfır kaza yaşandığını belirten Tyler, 2013 yılının da ikinci en iyi yıl olacağını söyledi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Iata Başkanı: Havayolu Şirketlerinin Bir Yolcu Başına Düşen Gelirini, Mcdonald's Sadece Dört... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement