Pakistan'ın zorla gönderdiği Afgan mülteciler sınır kapılarına akın etti - Son Dakika
Dünya

Pakistan'ın zorla gönderdiği Afgan mülteciler sınır kapılarına akın etti

Pakistan'da hükümetin ülkeden ayrılmaları için verdiği sürenin dolmasıyla birlikte çoğunluğu Afgan binlerce mülteci sınır kapılarına gitti. Afganistan-Pakistan sınırında kaydedilen görüntülerde aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da yer aldığı Afgan mülteciler geçiş noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Mülteciler yiyecek, barınma, tuvalet sıkıntısı yaşarken, Pakistan hükümeti Afgan mültecilere ait barakaları da yıkmaya başladı.

01.11.2023 16:56  Güncelleme: 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan'daki yasa dışı Afgan mülteciler, hükümetin kendilerine verilen sürenin dolmasıyla birlikte sınır kapılarına akın etti. İşlemler nedeniyle uzun kuyrukların olduğu sınır kapılarında mülteciler yiyecek, barınma ve tuvalet sıkıntısı yaşıyor. Pakistan hükümeti ise Afgan mültecilerin yaptığı barakaları yıkmaya başladı.

Pakistan'ın sınır dışı etmeye zorladığı Afgan mülteciler ülkesine dönüyor

AFGAN MÜLTECİLER SINIR KAPILARINA AKIN ETTİ

Yaklaşık 1.7 milyon yasa dışı göçmenin ülkeden ayrılmasını isteyen Pakistan hükümetinin verdiği süre doldu. Taliban'dan kaçıp Pakistan'a sığınan çoğunluğu Afgan binlerce mülteci sınır kapılarına akın etti. Pakistan- Afganistan sınırındaki bekleme noktalarında uzayan sınır dışı işlemleri nedeniyle göçmenler zor zamanlar geçiriyor.

DIŞARIDA YATMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Dramatik görüntülerin çekildiği kuzeybatı Pakistan'ın Khyber Pakhtunkhwa eyaletindeki Torkham Sınır Kapısı'nda göçmenler yiyecek, barınma ve tuvalet sıkıntısı yaşıyor. Açıkta ve kamyonların üstünde yatmak zorunda kalan kadın, çocuk, yaşlı binlerce göçmen içler acısı halde Pakistan'ı terk etmeyi bekliyor.

Pakistan'ın sınır dışı etmeye zorladığı Afgan mülteciler ülkesine dönüyor

"NEREYE GERİ DÖNECEĞİM?"

Azeemullah Mohmand isimli mülteci, hayatlarının tamamen yerle bir edildiğini, Afganistan'da yeniden düzeni nasıl kuracağını bilemediğini söyledi. Mohmand, "On yıldan fazla bir süre Pakistan'da yaşadım. Üç çocuğum ve geniş bir ailem var; bunlar, hükümetin bize gerekli belgeleri sağlama sözünü yerine getirmemesi nedeniyle geri itiliyor. Param yok, çatım yok. Nereye geri döneceğim?" dedi.

"BIRAKIN ARTIK GİDELİM"

Tahliye ve sınır dışı edilme sürecinde Pakistan hükümetinin eksik kalması mültecileri kızdırdı. Bir mülteci, "Zaten bizi kovuyorlar, öyleyse neden bizi kuyrukta bekletiyorlar ve daha da aşağılıyorlar? Bırakın artık gidelim" ifadelerini kullandı.

Pakistan'ın sınır dışı etmeye zorladığı Afgan mülteciler ülkesine dönüyor

BM'DEN PAKİSTAN HÜKÜMETİNE "VAZGEÇİN" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM), Pakistanlı yetkilileri insan hakları felaketinden kaçınmak için sınır dışı etme işlemlerini durdurmaya çağırdı. Pakistan'da ise son yıllarda büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Pakistan'ın sınır dışı etmeye zorladığı Afgan mülteciler ülkesine dönüyor

GÖÇMENLERİN İNŞA ETTİĞİ EVLER YIKILDI

İslamabad'da Afgan düzensiz göçmenler tarafından inşa edilen kerpiç evler, yetkililerin kararıyla dozerlerle yıkıldı. Basında, yasa dışı yerleşimlerin dağıtılmasını kararlaştıran yönetimin bu yolla düzensiz göçmenleri ülkelerine dönmeye zorladığı belirtiliyor.

Pakistan'ın zorla gönderdiği Afgan mülteciler sınır kapılarına yığıldı
Pakistan\'ın zorla gönderdiği Afgan mülteciler sınır kapılarına akın etti

Son Dakika Dünya Pakistan'ın zorla gönderdiği Afgan mülteciler sınır kapılarına akın etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement