Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kuracak - Son Dakika
Dünya

Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kuracak

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov, Rusya ile Çin'in 2033-2035 yıllarında Ay'a nükleer güç santrali inşa etmeyi planladığını söyledi. Borisov ayrıca Çin ile Ay'da ortak çalışmalar için anlaşma imzaladıklarını belirtti.

05.03.2024 22:29  Güncelleme: 23:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'da düzenlenen Uluslararası Gençlik Festivali'nde konuşan Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuri Borisov, Çin ile ortaklaşa planladıkları uzay projelerinden bahsederek, "Çin ile birlikte Ay'da nükleer santral inşa etmeyi düşünüyoruz." dedi.

Rusya'nın Krasnodar Bölgesi'ndeki Sirius Federal Bölgesi'nde düzenlenen Uluslararası Gençlik Festivali'nde konuşan Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuri Borisov, Çin ile gerçekleştirmeyi planladıkları ortak uzay projelerinden bahsetti.

Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kurmayı planlıyor

"ÇİN İLE BİRLİKTE AY'DA NÜKLEER SANTRAL İNŞA ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Birçok ülkeden Rusya'ya gelen gençlere konuşan Borisov, Çin ile birlikte uzaya nükleer santral kurmayı planladıklarını söyleyerek, "2033-2035 yıllarında Çinli meslektaşlarımızla birlikte Ay yüzeyine bir nükleer enerji ünitesinin ulaştırılması ve kurulmasına yönelik bir projeyi değerlendiriyoruz." dedi. Borisov, radyasyon riskine karşı projenin robot teknolojileri kullanılarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, nükleer tesisin kurulması için karşılarında teknolojik bir engel bulunmadığını da ekledi.

"UZAY HERKESİN SAHİP OLDUĞU BİR BARIŞ ALANI OLMALI"

Buna karşı uzayda yine de nükleer silahların bulunmaması gerektiğini savunan Borisov, "Uzay herkesin sahip olduğu bir barış alanı olmalıdır. Biz de Rusya olarak bu pozisyonu kararlı olarak savunacak ve meslektaşlarımızla uyum içinde olacağız." ifadelerini ekledi.

Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kurmayı planlıyor
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuri Borisov

Kendilerinin uydu navigasyon sistemlerinde ABD ile eşit düzeyde yarıştığını ancak Çinli navigasyon sistemlerinin kendi ve ABD'nin sistemlerinden daha iyi sonuçlar verdiğini belirten Borisov, " Dünya'nın sistemleri gelişiyor. Biz de bu sistemi geliştiriyoruz. Belki garip gelecek ama Çinli Beidou sisteminin dünyanın en iyi sistemi olduğunu kabul etmeliyiz." dedi.

ABD GPS sistemleri ile kendilerine ait Glonass sistemlerinin yarıştığını ancak kendi sistemlerini geliştirmek için yazılımlar üzerinde çalıştıklarını ekleyen Borisov, aynı zamanda kendi sistemlerinin dünyanın yüzde 100'ünü kapsadığını söyledi.

Rusya ve Çin, Ay\'da nükleer santral kuracak
Kaynak: İHA
Abdullah Aydemir
Abdullah Aydemir
Sondakika.com - Dünya

Son Dakika Dünya Rusya ve Çin, Ay'da nükleer santral kuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Barış Şişman: Tükürüğümüzü yutsak oruç bozulur mu?:) 69 33 Yanıtla
  • Mesut Çakar: Ay dünyanın dörtte biri…200 yüzyıl sonra bize yer kalırsa bizde kurarız inşallah 35 21 Yanıtla
    Mert kursun : Felevki kurduk elektik telimi cekecez dunyaya haberin burasina takilmadin turkiyeyimi kotuluyon 4 23
  • MUŞİ DAYI: Yav he he 11 19 Yanıtla
  • Ali Arslan: Bu adımlar yaklaşan dünya savaşının habercisi gibi. 20 5 Yanıtla
  • İlker Güner: Millet ayda yaşam derdinde, bizimkiler menzil peşinde. Okulda müfredat değişimi peşinde. Ulan arkadaş ne eğitim mis ya, 25 senede oturtamadiniz! Valla imkanım olsa Rahmetli Erkin Koray gibi yapacağım. Çağır ogretmeni eve verdir dersleri, okut öğret. Gitsin disaridan da sınavlara, mis gibi eğitim olurdu. 3 1 Yanıtla

Advertisement