ABD'de Enflasyon Yapışkan Hale Geldi, FED Politikaları Yetersiz - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de Enflasyon Yapışkan Hale Geldi, FED Politikaları Yetersiz

ABD\'de Enflasyon Yapışkan Hale Geldi, FED Politikaları Yetersiz

ABD'de pandemi sonrası enflasyonun önceki dönemlere göre farklı bir seyir izlediği ve dış faktörlere bağımlı hale geldiği belirtildi. Ekotürk TV moderatör ve analisti Murat Tufan, ABD Merkez Bankası'nın faiz politikasının enflasyonu düşürmede yetersiz kaldığını ifade etti. Tufan, küresel enerji fiyatları, jeopolitik durumlar ve lojistik kaynaklar gibi faktörlerin enflasyon üzerinde etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, İsrail-Hamas çatışmasının olumsuz etkilerine ve petrol fiyatlarının artmasına dikkat çekti. Tufan, FED'in enflasyon hedefinin aşırı iyimser olduğunu ve faiz oranlarının artması durumunda küresel piyasaların sarsılabileceğini söyledi.

25.10.2023 16:51

ABD'nin Washington D.C. kentinde düzenlenen bir basın toplantısında konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, 26 Temmuz 2023. (Fotoğraf: Aaron Schwartz/Xinhua)

Murat Tufan, ABD'de pandemi sonrası enflasyonun önceki dönemlerde görülmemiş özelliklere sahip olduğunu, katılaştığını ve küresel enerji fiyatları, jeopolitik durumlar ve lojistik kaynaklar gibi birçok dış faktöre bağımlı hale geldiğini söyledi.

İSTANBUL, 25 Ekim (Xinhua) -- Ekotürk TV moderatör ve analisti Murat Tufan, ABD'de enflasyonun "yapışkan" hale geldiğini ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikasının enflasyonu düşürmede yetersiz kaldığını söyledi.

Tufan, kısa süre önce Xinhua ile yaptığı söyleşide, "FED'in yaptığı faiz artışları enflasyonu bir miktar indirse de yüzde 3,5 ila 3,8 civarındaki enflasyonun artık FED'in mevcut politikalarıyla yönetemeyeceği bir düzeyde" dedi.

Tufan, ABD'de pandemi sonrası enflasyonun önceki dönemlerde görülmemiş özelliklere sahip olduğunu, katılaştığını ve küresel enerji fiyatları, jeopolitik durumlar ve lojistik kaynaklar gibi birçok dış faktöre bağımlı hale geldiğini söyledi.

Tufan, İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmanın olumsuz etkilerine ve çatışmanın çok daha geniş bir cepheye yayılma riskine de dikkat çekti.

Tufan, "Böyle bir risk söz konusu. Dolayısıyla bir kara harekatı ya da Gazze'de başka bir gelişme olursa, petrol fiyatları varil başına 100 doların üzerine çıkacaktır" dedi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Mateo kentindeki bir süpermarkette alışveriş yapan bir müşteri, 12 Nisan 2023. (Fotoğraf: Li Jianguo/Xinhua)

Uluslararası arenadaki koşullar göz önüne alındığında FED'in yüzde 2'lik enflasyon hedefinin "aşırı iyimser bir seviye" olduğunu kaydeden Tufan, FED'in ya hedefi yüzde 3'e çıkaracağını ya da piyasa beklentilerinin aksine faiz oranlarını daha da artıracağını savundu.

FED'in rezerv parası bulunduğu için ABD'lilerin yüksek enflasyon etkisini daha az hissedebileceğini vurgulayan Tufan, faiz oranlarının yüzde 6'ya kadar ulaşması halinde küresel piyasaların ciddi şekilde sarsılabileceğini ve küresel ekonomideki büyümenin darbe alabileceğini söyledi.

Tufan, "Böyle bir durumda bütün dünyada hiperenflasyon ve stagflasyon süreçlerini tartışacağız" dedi.

Tufan, "Borsalardaki satışların derinleşmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ya da Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) içerisindeki ülkelerin çoğunun refah seviyesinin düşmesine ve çok daha büyük bir enflasyonla mücadele etmesine sebep olacak" diye ekledi.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Ekonomi ABD'de Enflasyon Yapışkan Hale Geldi, FED Politikaları Yetersiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement