Askerin Oyak'ı Şirket Avcısı Oluyor - Son Dakika
Ekonomi

Askerin Oyak'ı Şirket Avcısı Oluyor

Askerin Oyak\'ı Şirket Avcısı Oluyor

Oyakbank İçin BDDK'dan Onay Bekleyen Oyak'ın Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Satıştan Elde Edecekleri Parayı Satın Almalarda Kullanabileceklerini Açıkladı. Oyak'ı Bir Private Equity (Girişim Sermayesi Şirketi) Gibi Konumlandıran Ulusoy, Planladıkları İşleri de "Daha Büyük, Daha Zor, Daha Milletlerarası" Olarak Nitelendirdi.

30.11.2007 01:43

Oyakbank için BDDK’dan onay bekleyen Oyak’ın Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, satıştan elde edecekleri parayı satın almalarda kullanabileceklerini açıkladı. Oyak’ı bir private equity (girişim sermayesi şirketi) gibi konumlandıran Ulusoy, planladıkları işleri de "Daha büyük, daha zor, daha milletlerarası" olarak nitelendirdi.

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Oyakbank’ın satışı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) "B planı olmadan" beklediklerini söylerken, A planını da "Oyak’ı bir girişim sermayesi şirketi gibi idare etmek" olduğunu açıkladı. Oyakbank’ın Hollandalı ING’ye satışından elde edilecek 2 milyar 673 milyon doların yeni alımlar yapabileceklerini dile getiren Ulusoy, bunun şirket toparlayıp bir kaç yıl sonra satmayı içerdiğini de açıkladı.

PRİVATE EQUİTY GİBİ: Oyak yönetiminde beraberinde getirdiği ekiple 7’nci yılını dolduran Coşkun Ulusoy, Fortune Dergisi’ne verdiği röportajda, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin geleceğini güvenceye almak için kurulan fonu bir girişim sermayesi şirketi gibi idare etmek niyetinde olduğunu anlattı. Kendileri gibi emeklilik fonlarının ABD ve Avrupa’da şirketlerin hisse senetlerini topladığını ancak temettü almakla yetindiğini belirten Ulusoy, son dönemde bunun değiştiğini ve şirketin yönetiminde söz hakkı sahibi olma eğiliminin arttığını söyledi. Ulusoy, "Bu tür emeklilik fonları eskiden ABD ve İngiltere’de hisse senedi alıyordu, temettüsünü almakla yetiniyordu. Ama biz kontrol ediyoruz. Bunlar da ’Kontrol etsek acaba daha mı çok para kazanırız’ demeye başladı" derken, Oyak’ın da bir girişim sermayesi şirketi gibi hareket eden emeklilik fonu haline geldiğini belirtti. Dünyanın en büyük özel sermaye yatırım fonlarından The Carlyle Group’u örnek gösteren Ulusoy, "Örneğin Carlyle Group ne yapıyor? Bir şirketi alıp toparlıyor, 3-5 sene sonra satıyor. Biz de bunu yapıyoruz" diye konuştu.

DAHA BÜYÜK VE ZOR İŞLER: 1961 yılında özel yasayla kurulan ve askeri personelin Emekli Sandığı’ndan bağımsız bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmesini amaçlayan Oyak’ın, önümüzdeki dönemde girişim sermayesi şirketleri kadar agresif bir yatırımcıya dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda ise Ulusoy, önümüzdeki 1-1.5 yıllık dönemde Oyakbank’ın satışından elde edecekleri gelirle yeni alımlar yapabileceklerini dile getirdi. Perakende gibi tüketiciyle doğrudan iletişim gerektiren sektörler çok avantajlı bulmadıklarını, Oypa’yı da bu nedenle sattıklarını anlatan Ulusoy, "Daha büyük, daha zor, daha milletlerarası, daha ağır işler yapabilecekken niye bazı şeylere girelim? Onlara da başka girişimciler girsin" diye konuştu. Oyakbank’tan elde edecekleri gelirle ne yapmayı planladıkları sorusuna "Bunun bir kısmı uluslararası çapta bir kısmı Türkiye’de. Gene (Türkiye’deki yatırımların da) uluslararası boyutları oluyor. Ya gelen yabancılarla ortaklık olabilir. Ya da kendi başına makine almak için" yanıtını verdi.

’Bankacılığı bilen yapsın’ demek çok da yanlış değil

ERDEMİR’i satın alıp alırken "yerli sermayede kalmalı" derken, Oyakbank’ın bir yabancıya satmanın çelişkili bir tavır olduğuna ilişkin yorumlara Coşkun Ulusoy’un verdiği yanıt, "Oyakbank ile Sümerbank’ı birleştirdiğimiz ilk günden beri bu kuruluşu büyütüp satma niyetlerini hiç saklamadık" oldu. "5 sene içinde 35 bin dolara (50 milyar TL) satın aldığımız bankayı 2.7 milyar dolara sattık. Aradan geçen süre içinde 3 bin 500 insana iş verdik ve Türk bankacılık sektörüne bir değer kazandırdık. Bence iyi de ettik. Türkiye’ye bu kadar para giriyor" diyen Ulusoy, 230 bin üyeli Oyak’ın herhangi bir iştirakinin kár oranının düşmesine tahammül edemeyecelerini vurguladı. Kendisi Ziraat ve Halk Bankası Genel Müdürü olarak uzun yıllar bankacılık yapmış olsa da, "Biz bankacılıkta uzmanlaşmış bir kurum değiliz. Bu zorlaşan dünyada bunu daha iyi bilen biri yapsın demek çok yanlış değil" diyen Ulusoy, şöyle konuştu: "Para nereye gidecek? Emeklilerimize daha çok kazandırabileceğimiz, daha rekabetçi olacağımız diğer alanlara gireceğiz. Türkiye’de globalleşmiş bankalarla bizim gibi global olmayan bir bankanın rekabet şansı ne kadar? Pazar payınız yüzde 2.5. Yapılamaz demiyorum ama ne kadar doğru?"

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Askerin Oyak'ı Şirket Avcısı Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement