'Batık'tan 18.5 Milyar Dolar Topladı 435 Bin Liraya 'Raf Temizliği' Yaptı - Son Dakika
Ekonomi

'Batık'tan 18.5 Milyar Dolar Topladı 435 Bin Liraya 'Raf Temizliği' Yaptı

\'Batık\'tan 18.5 Milyar Dolar Topladı 435 Bin Liraya \'Raf Temizliği\' Yaptı

TMSF, 1994 -2003 Döneminde El Konulan, Kapatılan 25 Bankayla İlgili Gelişmeleri 19 Kitaptan Oluşan "Raf Temizliği" Serisinde Topladı. Batışlarıyla Halkın Sırtına 50 -65 Milyar Dolar Fatura Yükleyen Bankalarla İlgili Bugüne Kadar 18.5 Milyar Dolarlık Tahsilat Gerçekleştiren TMSF, "Raf Temizliği"ne 435 Bin Lira Harcadı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Bu Benim İçin 6 Yılın Hesabıdır" Dedi.

18.11.2009 03:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMSF, 1994-2003 döneminde el konulan, kapatılan 25 bankayla ilgili gelişmeleri 19 kitaptan oluşan “Raf Temizliği” serisinde topladı. Batışlarıyla halkın sırtına 50-65 milyar dolar fatura yükleyen bankalarla ilgili bugüne kadar 18.5 milyar dolarlık tahsilat gerçekleştiren TMSF, “Raf Temizliği”ne 435 bin lira harcadı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Bu benim için 6 yılın hesabıdır” dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Başkan Ahmet Ertürk’ün görev süresinin bitmesine 2.5 ay kala “Raf Temizliği” adını verdiği 19 kitaptan oluşan bir setle, kamuoyuna geçen 6 yılın hesabını verdi. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Batan 25 bankanın faturası faizin düzeyine göre 50-65 milyar dolar arasında. Yasaların bize verdiği güçle, bugüne kadar 18.5 milyar doları kurtarabildik. Önümüzdeki 7-8 yılda 3 milyar doları aşkın tahsilat bekleniyor” dedi. Ertürk, 50 bin sayfa, 7 bin döküman ve çok sayıda raporu, “Raf Temizliği” adıyla geleceğe dersler çıkarılabilecek kitaplar ve internet sitesi haline getirdiklerini ifade ederek, bu projeye 435 bin lira harcadıklarını bildirdi.

6 yılın hesabıdır

Ahmet Ertürk, TMSF eski Başkan Yardımcılarından Ferruh Tunç’un başkanlığında başlayan, daha sonra Ahmet Mutlu’nun başkanlığında yürütülen ve 25 kişinin 2 yıllık çalışmasının ürünü olan “Raf Temizliği” serisinin kendileri açısından “6 yılın hesabı”nı vermek anlamına geldiğini vurguladı. Ertürk, şöyle konuştu: “Geriye dönüp baktığımızda işimizi iyi yaptığımızı düşünüyoruz. Aslında ‘raf Temizliği’, envanter çalışmasıyla başladı. Daha sonra kitap ve internet sitesi projesine dönüştü. Ortaya çıkan 19 kitabı inceleyen, www.raftemizligi.com adlı sitemizi ziyaret eden, 6 yılda neler yaptığımızı daha iyi anımsayacak ve anlayacak.”

1994-2003 dönemi

Proje Başkanı Ahmet Mutlu, “Raf Temizliği” setinin 1994-2003 döneminde batan 25 bankayı kapsadığını ifade ederek, şunları dile getirdi: “1994’e kadar elbette başka batan bankalar oldu. Ancak, onların çoğunun tasfiyesi, başka bankalarla birleştirmeler şeklinde yürüdü. TMSF, 2004 yılından itibaren ayrı bir kurum olarak ortaya çıkmasına rağmen, ‘Raf Temizliği’nin kapsamına 1994’te batan bankaları da aldık. 25 bankadan 5’inin işlemleri bitti. 20’siyle ilgili işlemler hâlâ çeşitli aşamalarda sürüyor.”

Çatışma yönetiyoruz

Batan 25 bankada politikacılardan bürokratlara, ana hissedarlardan yönetenlere kadar birçok kesiminin hatalarının, ahlak zaafiyetlerinin rol oynadığını ifade eden Ahmet Ertürk, şunları söyledi: “TMSF ayrı bir kuruma dönüştükten sonra, borçlularla tam bir ‘çatışma yönetimi’ içine girdik. Biz, alacakları maksimum şekilde tahsil etmek için uğraştık ve çalışıyoruz. Borçlular ise, bizden kaçma refleksiyle hareket etti, hâlâ ediyor. Borçluların büyük bölümü, ‘TMSF bizi tehdit ederek tahsilat yapıyor’ iddiasıyla ortaya çıkıyor. TMSF kimseyi tehdit etmiyor. Yasaların kendine verdiği güçle, azami tahsilatı yapmak amacıyla kararlılıkla çalışıyor.”

Raf Temizliği Kitaplığı hangi bankalardan oluştu

1- Egebank

2- İnterbank

3- İktisat Bankası

4- Etibank

5- Toprakbank

6- EGS Bank

7- Yurtbank

8- Bankekspres

9- Esbank

10- Bank Kapital

11- Pamukbank

12- Demirbank-Ulusalbank

13- Türk Ticaret Bankası

14- Yaşarbank-Sitebank-Tarişbank

15- Kentbank

16- Sümerbank

17- Bayındırbank

18- Marmarabank-İmpexbank- Kıbrıs Kredi Bankası- TYT Bank

19- İmar Bankası

20- TMSF Çözümleme Deneyimi (kitap henüz bitmedi)

Cem Uzan’ın Fransa’ya kaçtığı kitaba yetişti

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün ‘sponsorluğunda’ hazırlanan “Raf Temizliği” kitaplığı serisinde Egebank ilk sırada yer aldı. 19’uncu kitap ise İmar Bankası olayından oluştu. Baskı tarihleri Ekim 2009 olarak görünen seride İmar Bankası kitabına Cem Uzan’ın Fransa’ya kaçıp sığınma istediği bilgilerine de yer verildiği dikkati çekti.

Tam sayfa ilanlar verip bana karşı savaş açtılar

GEREK TMSF’ye kurumsal olarak, gerekse kendisine şahsen açılan davalara alıştıklarını belirten Ahmet Ertürk, şöyle konuştu: “İlk kez bir borçlu, gazetelere tam sayfa ilanlar vererek, doğrudan bana saldırdı. Bunların amacı, bizlerin iş yapma arzu ve isteğini frenlemeye çalışmak. Ancak, TMSF bunlara rağmen en iyi peformansı sergilemek için elinden geleni yaptı, yine yapacak.”

Görevim 31 Ocak’ta bitiyor, ne yapacağıma karar vermedim

AHMET Ertürk, “Görev sürenizin uzatılması veya ikinci kez atanmanız söz konusu olabilir mi? Eğer herhangi bir uzama olmazsa göreviniz bittiğinizde ne yapacaksınız?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Yasaya göre benim görevim 31 Ocak 2010’da bitiyor. İkinci kez atama veya uzama için yasanın değişmeli. Görevim bittiğinde ne yapacağımı henüz ben de bilmiyorum. Karar vermedim.”

Ürdün’e konferansa gidiyorum kimleri görürüm bilmiyorum

AHMET Ertürk, bir soru üzerine, TMSF’den bir başkan yardımcısıyla birlikte Ürdün’e konferansa katılmak üzere gideceğini söyledi. Ertürk, Kemal Uzan ve Hakan Uzan’ı kastederek, “Ürdün’e gittiğimizde kimleri görürüz, kimlerle karşılaşırız bilmiyorum” dedi.

Yolsuzlukta başarı öyküsü

AHMET Ertürk, İmar Bankası’yla ilgili olarak, “ Yolsuzluk açısından başarı öyküsü. Bir tarafta kayıtlı küçük bir banka ve öbür tarafta 10 katı büyüklükte yasadışı yürüyen ve paralel olarak işlem yapılan bir banka” dedi.

İmzasız dilekçeyle soruşturma başlıyor 10 binlerce dava var

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, TMSF’nin batık bankaları peşinde geçirdiği altı yıl boyunca kamuoyundan çok destek gördüğünü vurgulayarak, şunları anlattı: “Başta 5020 sayılı yasa olmak üzere, yasalar elimizi güçlü kılmış olmasına rağmen, TMSF’nin kurumsal olarak muhatap olduğu 10 binlerce dava var. Borçlular, TMSF’yi yıldırmak, bizleri bezdirmek için sürekli belgelere bile dayanmayan davalar açıyorlar. Savcılar imzasız ihbar mektuplarını işleme koyuyor. Bana ve arkadaşlarıma böyle imzasız ihbar mektupları ile başlatılan çeşitli davalar var. Onun dışında da Başbakanlık Teftiş Kurulu da sürekli denetim yapıyor.”

Tasfiye yerine çözümleme

TMSF, “Raf Temizliği” dizisini tanıtırken, tasfiye yerine “çözümleme”yi kullanmasıyla da dikkati çekti. TMSF devreye girene kadar Türkiye’de el konulan, kapatılan bankalar için “tasfiye” gündeme geliyordu. TMSF’nin ayrı kurum olarak örgütlenmesinin ardından, bazı bankalar tek başına, kimi Sümerbank örneğinde olduğu gibi birkaç bankanın birleştirilmesiyle satılabilecek hale getirildi. TMSF, bu nedenle “çözümleme” kelimesini kullanmayı yeğledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Batık'tan 18.5 Milyar Dolar Topladı 435 Bin Liraya 'Raf Temizliği' Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement