BDDK Bekletti, Ing 200 Milyon Euro Kurtardı - Son Dakika
Ekonomi

BDDK Bekletti, Ing 200 Milyon Euro Kurtardı

BDDK Bekletti, Ing 200 Milyon Euro Kurtardı

Oyak Bank'ın Tamamını 2 Milyar 673 Milyon Dolara Satın Alan Ing, BDDK'nın Onay Sürecini Uzatmasından Kárlı Çıktı.

18.01.2008 01:43

Oyak Bank’ın tamamını 2 milyar 673 milyon dolara satın alan ING, BDDK’nın onay sürecini uzatmasından kárlı çıktı. ING İcra Kurulu Üyesi Eli Leenaars, bankayı satın aldıkları 19 Haziran ile onayın çıktığı 24 Aralık arasında doların yüzde 10 değer kaybettiğine dikkat çekti.

HOLLANDALI ING daha Oyak Bank’ı alma sürecinde kára geçti. Oyak Grubu ile anlaştıkları 19 Haziran 2007’den Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) onay verdiği 24 Aralık tarihine kadar doların yüzde 10 değer kaybetmiş olması, Euro cinsinden gelir elde eden ING’ye yüzde 10 kár ettirdi. Böylece Oyak Bank’ın yüzde 100’ünü 2 milyar 673 milyon dolara satın alan ING, 200 milyon Euro daha az para ödedi. ING Bank Türkiye olarak izlenecek strateji ve gelecek planlarının aktarıldığı basın toplantısında konuşan ING İcra Kurulu Üyesi Eli Leenaars da, kurdaki bu durumun kendilerini memnun ettiğini söylerek, "Kasamızdan daha az nakit çıktı" dedi.

EURO ŞİRKETİ OLMANIN AVANTAJI: ABD’deki mortgage krizi yüzünden finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalardan kárlı çıktıklarını anlatan Leenaars, bunun Oyak Bank satın almasına nasıl yansıdığını şöyle anlattı: "Dünyada finansman maliyeti artmış olmasına karşın, bu herkes için aynı durumu ifade etmiyor. Krizlerde insanlar güvenilir yerlere yatırım yapıyor, onun için yatırımcı altına gidiyor. Ancak bu durum her oyuncu için farklı. Biz de ABD doları olarak yatırım yaptık. Ama biz bir Euro şirketiyiz. Fiyat konusunda Oyak ile anlaştıktan sonra dolar düştü. Aradan geçen 6 ayda bizi mutlu etti. O süreçte dolardaki kayıp yüzde 10 oldu. Bu da 2 milyar Euro’da 200 milyon Euro eder. Oyak Bank’ı tanıdıktan sonra daha fazla hoşlandık. Biz iyi bir işlem yaptık."

DALGA SÜRER, BİZ ŞANLIYIZ: Küresel ekonomiye ilişkin sorulara, "Bunun cevabı bende olsaydı, tasarruflarımı nasıl değerlendireceğimi düşünmezdim" demekle birlikte Leenaars, "Oynaklık olacaktır" yanıtını verdi. Leenaars, şu değerlendirmeyi yaptı: "Amerikan bankalarının durumu nereye gittiğimizi gösteriyor, şimdiden görünmeye başladı. Bu yaşananlar açıkcası ABD finans krizi, kaynağı ABD. Belki İngiltere’yi etkisi altına alabilir ama kıta Avrupası sakin. Asya’ya sorsanız ’ne krizi’ derler. Dalgalanma 2008’de de devam edecektir ama ING olarak biz çok şanslıyız, çünkü bilançomuz güçlü. Bu durum bizim için bir avantaj. Bazıları zayıf olduğunda biz pazar payımızı artırarak büyüyoruz." Küresel dalgalanmanın Türkiye’ye yansımaları olabileceğini de ifade eden Leenaars, "İstikrarlı bir piyasadan yanayız ama dalgalanmalar da yaşanabilir" dedi.

ING, ’turuncu değişime’ 14 milyon Euro harcayacak

ING Bank Türkiye Müdürü Hakan Eminsoy, ING Bank’ın kurumsal rengi olan "turuncu"yu Türkiye’de de değişimin sembolü olarak kullanacaklarını açıklarken, mevcut 363 şubenin yıl sonuna kadar değişimi için 14 milyon Euro harcanacağını açıkladı. "Turuncunun orijinal sahibi Türkiye’ye geldi" diyerek, zaman zaman bu rengi kullanan rakiplerine de sataşan Eminsoy, yeni dönem hedeflerini şöyle sıraladı:

3 yılda 150 yeni şube açılacak, 2 bin 500 kişiye yeni istihdam sağlanacak. 5 yılda da şube sayısı 600’ün üzerine çıkacak.

5 yıl boyunda yüzde 30’luk agresif bir büyüme izlenecek. Pazar payı 5 yılda 2 katına çıkarılarak, yüzde 3’ten yüzde 6’ya yükseltilecek.

Bireysel bankacılıkta 2.7 milyon dolar kredi hacmi 18.7 milyon YTL’ye çıkarılacak. Bunun yarısını mortgage kredileri olacak.

’Lale bahçemizin son çiçeği’ ne kadar büyürse o kadar destekleriz

ING’nin sermaye ve likidite sorunu olmayan bir grup olduğunu dile getiren Eli Leenaars, Oyak Bank’ı "Lale bahçemizin son çiçeği" olarak nitelendirdi. Oyak Bank’ın 1.3 milyon bireysel bankacılık müşterisi 13 bin 500 KOBİ müşterisi, yaygın şube ağı ve pazar payını artırma potansiyeli ile sağlam bir platform oludğunu söyleyen Leenaars, "Büyümeye yatırım yapmakta ısrarlıyız. Ne kadar hızlı büyüme olursa biz de o kadar sermaye desteği sağlarız" diye konuştu. ING Türkiye Genel Müdürü Hakan Eminsoy da, yaptıkları 5 yıllık iş palanının 900 milyon dolarlık bir sermaye gerektireceğini belirtirken, fonlamanın bu rakama dahil olmadığını kaydetti.

Anlamlı gelirse Halkbank için bir şeyler yaparız

ING Bank Türkiye’nin Başkan Vekilliğini üstlenen Eli Leenaars, her zaman fırsatları değerlendiren bir grup olduklarını belirtti. Leenaars, Halkbank ile ilgili olarak, "Türkiye gibi çekici bir pazarda hızlı büyümek istiyoruz. İnorganik büyüme fırsatı çıkarsa, bunu da değerlendiririz. Biz her zaman fırsatları gözlemleriz. Eğer anlamlı gelirse ilerleriz, harekete geçeriz, bir şeyler yaparız" dedi.

Renault işbirliği bundan sonra sponsorluk kanalıyla yürüyecek

OTOMOTİV kredilerinde bugüne kadar Oyak ile Renault’un ortak oluşundan dolayı avantajlı olan bankanın bundan sonra da bu sinerjiden yararlanacağını söyleyen Hakan Eminsoy, geçmişten gelen bu ilişkinin yanı sıra ING’nin Renault’un sponsoru olduğunu da hatırlattı. Formula yarışlarında Renault F1 Takımı’nın ING Group ile Ekim 2006’da imzaladığı 3 yıllık bir ana sponsorluk anlaşması bulunuyor. ING Renault F1 Team, pilotları Fernando Alonso ve Nelson Piquet Jr. ile 2008 sezonunun da iddialı takımları arasında bulunuyor.

YÖNETİMDEĞİŞİYOR: Bu arada başkanlığını 37 yıllık kariyerinin 25 yılını Türkiye’de geçiren TÜSİAD üyesi John McCarty’nin yaptığı ING Bank Türkiye’nin yeni yönetim kurulu 2 isim dışında yenilendi. Genel Müdür Hakan Eminsoy’un yanı sıra Mehmet Özdeniz’in de üyeliği devam ederken, Çukurova Holding’in eski yöneticilerinden, halen Birleşik Uzmanlar YMM’nin partneri Can Erol ile Yapı Kredi Leasing’in eski yönetim kurulu başkanı İsmail Reha Uz da yönetime girdi. Başkan Vekilliğini Eli Leenaars’ın yapacağı yeni yönetimde, Brunon Bartkiewicz ve Ralp Hamers da üye olarak görev aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi BDDK Bekletti, Ing 200 Milyon Euro Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement