Citigroup, 400 Milyar Dolarlık Küçülme Paketine Akbank'ı Koymaz - Son Dakika
Ekonomi

Citigroup, 400 Milyar Dolarlık Küçülme Paketine Akbank'ı Koymaz

Citigroup, 400 Milyar Dolarlık Küçülme Paketine Akbank\'ı Koymaz

Citibank'ın Satışa Çıkaracağı 400 Milyar Dolarlık Varlık İçinde Akbank Hisselerinin Yer Almayacağını Söyleyen Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Citigroup Ceo'su Vikram Pandit'in "Akbank Hisselerini Hiçbir Zaman Satmayacağız" Sözlerini Hatırlattı.

12.05.2008 01:42

Citibank’ın satışa çıkaracağı 400 milyar dolarlık varlık içinde Akbank hisselerinin yer almayacağını söyleyen Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Citigroup CEO’su Vikram Pandit’in "Akbank hisselerini hiçbir zaman satmayacağız" sözlerini hatırlattı.

AKBANK’ın yüzde 20 hissedarı olan Citigroup’un birkaç yıl içinde 400 milyar dolarlık varlığını satacağını açıklaması, "satılacak varlıklar arasında Akbank’ta var mı" sorusunu akıllara getirdi. Ancak Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Citigroup’un Akbank’ın stratejik ortağı olduğunu, CEO Vikram Pandit’in de daha önce bu yönde bir açıklaması bulunduğunu hatırlatarak, satılacak varlıklar arasında Akbank hisselerinin yer almasını beklemediklerini söyledi. Akbank’ın ilk çeyrek bilançosunun açıklanması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında içerideki ve dışarıdaki gelişmeleri değerlendiren Zafer Kurtul, Citigroup’a yönelik soruya şu yanıtı verdi: "Citigroup CEO’si Akbank’ın Citi’nin ana yatırımlarından biri olduğunu, hiç bir zaman bunu satma planlarının bulunmadığını belirtmişlerdi. Ayrıca Citigroup’un yaptığı açıklamadan anlaşılan şu ki, satılacak aktifler gelişmekte olan ülkelerde değil gelişen ülkelerden olacak."

Havai fişekler gösterge

Kurtul, konuşmasını ise bankasının büyüme potansiyeline ve Türkiye’deki gelişme fırsatlarına ayırdı. Bu konulardaki iyimserliğin kaynağına ilişkin bir soruyu yanıtlamak üzereyken, Boğaz’da çok yakın bir yerde havai fişeklerin atılmaya başlanması esprilere yol açarken, Kurtul bunu da bir iyimserlik göstergesi olarak saydı. "Türkiye’nin çok iyi bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz" diyen Kurtul, şunları söyledi: "İnsan kaynakları çok zengin, coğrafi konumu çok iyi. Bir önemli iyimserlik nedeni de özel sektör. Bugün dünyada 3 şehir saysanız biri İstanbul, 5 yükselen ülke saysanız biri Türkiye. Geniş resme bakınca Türkiye’nin rekabet avantajı var, Türkiye’de getirisi yüksek çok proje var." Akbank’ın öngörülerini hazırlarken AKP’nin kapatılma davasının bir risk unsuru olarak görüp görmediklerinin sorulması üzerine, "Bizim risk yönetim anlayışımız her türlü ortamda Akbank’ın iyi çalışmasını sağlıyor, her türlü ekonomik ortamda iyi netice elde edebiliyoruz" dedi. Kapatılma davası gibi sorunların "kısa vadeli dalgalanmalar" yaratacağını söyleyen Kurtul, "Akbank gibi bir banka ülkeye kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli bakar. Türkiye demokratik bir ülke ve demokrasilerde her şeye çare bulunur."

Riskler fırsata çevrilebilir

Buna karşın konuşmasında "Her şeyin başı ekonomik ve politik istikrar" diyen Kurtul, Türkiye’nin reformları devam ettirmesi halinde yüksek potansiyelini değerlendirebileceğini vurguladı. "Global riskler fırsata çevrilebilir’ diyen Kurtul, önümüzdeki dönemin risk unsurlarını, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların devam etmesi, bu artışların da diğer sektörlere yansıması olarak sıraladı. Kurtul, "Yurtdışı piyasalardaki dalgalanmanın sürmesi ve derinleşmesi diğer risk unsuru. Ancak Türkiye bu konuda şimdiye kadar güçlü bir performans sergiledi. Önemli yanlışlar yapılmaması halinde Türkiye’nin dış piyasalardan etkilenmesi sınırlı kalacaktır" dedi.

Askerin yüzde 60’ı Oyakbank’tan ayrıldı tercihler Akbank’a kaydı

BUGÜNEkadar Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının maaş ödemeleri Oyakbank’tan yapılırken, bankanın Hollandalı ING’ye satılmasının ardından durum değişti. Toplamda 200 bin kişiyi kapsayan maaş ödemeleri için açılan ihalelerin ardından, ING yerine başka bankaların ön plana çıktığı görüldü. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Oyakbank’tan ayrılmaya karar verenlerin en çok Akbank’ı tercih ettiğini söyledi. Tözge, maaşını Oyakbank’tan alanların yüzde 60’ının yeni bankasını seçtiğini söyledi.

Yabancılar kredi makinesini görmek için İstanbul’a geliyor

AKBANK’ın geçen yıl yüzde 100 Türk beyin gücü ile geliştirdiği ’Kredi Makinesi’nin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bir ilk olduğuna dikkat çeken Zafer Kurtul, bu alternatif dağıtım kanalını incelemek için dünyanın pekçok yerinden İstanbul’a gelenler olduğunu söyledi. Akbank’tan bireysel kredi ve kredi kartı alırken, hiçbir aşamada şubeye gitmeye gerek bırakmayan Kredi Makine’sinin danya bankacılık çevrelerinde ilgi ve merak uyandırdığını söyleyen Kurtul, "Yenilikçi ürünlerimiz çeşitlenerek devam edecek" dedi.

Vergi iadesi Akbank’a 720 milyon YTL kár getirdi

Akbank yılın ilk çeyreğinde 862 milyon YTL brüt kár elde etti. Brüt kárı üzerinden 142 milyon YTL vergi karşılığı ayıran Akbank’ın net kárı ise 720 milyon YTL oldu.

Geçen yılın ilk çeyreğini 448 milyon YTL net kárla kapatan Akbank böylece geçen yıla kıyasla karını yüzde 61 oranında arttırdı.

Bu kárın 225 milyon YTL’si, enflasyon vergisi adı altında geçtiğimiz yıllarda Akbank’tan tahsil edilen verginin iadesiyle elde edildi.

Akbank’ın ’özel sektörün en kárlı bankası’ olduğunu vurgulayan Kurtul da, "Bu sadece bu yıl, geçen yıl değil 25 yıldır böyle" dedi.

Toplam 730 şubesi ve 66 milyon müşterisi bulunan bankanın, toplam aktifleri 2007 sonuna göre yüzde 13 oranında artış kaydererek 81 milyar YTL’ye ulaştı.

Krediler yüzde 11 artışla 39.9 milyar YTL’den 44,3 milyar YTL seviyesine çıktı. İlk üç ayda mevduatta ise yüzde 14 artış yaşandı. 43.6 milyar YTL olan toplam mevduat ise 49.6 milyar YTL oldu.

Özkaynak getirisini en az yüzde 22 seviyesine çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Citigroup, 400 Milyar Dolarlık Küçülme Paketine Akbank'ı Koymaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement