İngiltere Merkez Bankası'ndan "Ortak Para Birimi" Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası'ndan "Ortak Para Birimi" Açıklaması

İngiltere Merkez Bankası\'ndan "Ortak Para Birimi" Açıklaması

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney, İskoçya'nın bağımsızlık referandumu sonrasında İngiliz Sterlini'nin ortak para birimi olarak kullanmak istenmesi konusuna ilişkin olarak, "Sterlinde kalmak konusunda yapılacak herhangi bir düzenleme Westminister ve İskoç Parlamentosu arasında müzakere edilmelidir" açıklamasını yaptı.

29.01.2014 17:05

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İskoçya'nın bağımsızlık referandumu sonrasında İngiliz Sterlini'nin ortak para birimi olarak kullanmak istenmesi konusuna ilişkin olarak,  "Sterlinde kalmak konusunda yapılacak herhangi bir düzenleme Westminister ve İskoç Parlamentosu arasında müzakere edilmelidir"  açıklamasını yaptı.

İskoçya Kalkınma ve Endüstri Konseyi'nin Edinburg'ta düzenlendiği öğlen yemeğinde katılımcılara  hitap eden Carney, İngiltere ve İskoçya'nın ekonomik büyümelerini artırıp işsizliğin azaltılmasında mesafe kat ettiğini belirterek, "Fakat ekonomik iyileşmede halen gidilecek yok var" dedi.

İskoçya Kalkınma ve Ensdüstri Konseyi'ni ziyaret ederek İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Alex Salmond ile temaslarda bulunduktan sonra konuşan Carney, "Sterlinde kalmak konusunda yapılacak herhangi bir düzenleme Westminister ve İskoç Parlamentosu arasında müzakere edilmelidir. Devamında yapacağımız, İskoçya'nın daha iyi mi daha kötü mü olacağı değerlendirmesi değildir.  Bu İskoçya halkının çok yönlü kararıdır" ifadelerini kullandı.

Carney, başarılı bir parasal birliğin oluşturulmasının ulusal bağımsızlığın bir kısmını teslim etmeyi gerektirdiğini dile getirerek, "Bağımsız bir İskoçya, bağımsızlığı ve finansal istikrarı konusunda tutarlı olan Birleşik Krallık ile düzenlemeleri nasıl geliştireceği  konusunu dikkatle değerlendirmeli" diye konuştu.

Ortak para birimi kullanımının faydaları ve riskleri hakkında Avrupa'da ortak para kullanımı üzerinden örnekler veren Carney, "Ortak para birimin kullanılması yatırımları artırabilir ve para birimi hareketlerinden kaynaklı belirsizlikleri azaltabilir, iş dünyasına daha derin ve daha likidite bir finansal pazara giriş olanağı tanıyabilir" dedi.

Ortak para birimi kullanımının piyasalardaki bariyerleri kaldırarak, fiyatlama şeffaflığını artırarak, rekabeti destekleyerek, entegrasyonu artırabileceğinin altını çizen Carney, "Ortak para biriminin kullanımı istihdam ve sermaye mobilitesini, mal ve hizmetlerin ticaretini artırır, teknoloji ve fikirlerin akışını destekler" ifadelerini kullandı.

Parasal birlik konusunun çeşitli riskler de taşıdığına dikkati çeken Carney, "Para biriminde ortak bir birlik aynı zamanda mali stresi artırabilir, finansal dengesizliğin sonuçlarından kaynaklanabilecek riskleri çoğaltabilir. Tarif edilen durumda,  mali politika dışsal şokları hafifletmeye yardımcı olur" dedi.

Referandum 18 Eylül'de

İskoçya Bölgesel Hükümeti, bu yıl referanduma götüreceği Birleşik Krallık'tan bağımsızlıkla ilgili planını ortaya koyan raporunu geçen yıl açıklamıştı. Ayrılıkçılar ile birlik yanlıları ayrı ayrı kampanyalarına devam ediyor. Referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.

Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Londra ile Edinburgh önceki yıl, referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşmasına" imza koymuştu.

İskoçya'da yapılan son kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığı savunanların yüzde 30, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını verenlerin ise yüzde 50 civarında olduğunu ortaya koyuyor. Ancak halkın yüzde 25'ine yakınının bağımsızlığa ilişkin henüz karar vermediğine işaret ediliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İngiltere Merkez Bankası'ndan 'Ortak Para Birimi' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement