"İslami Araçları Kullanın" - Son Dakika
Ekonomi

"İslami Araçları Kullanın"

"İslami Araçları Kullanın"

Tharaa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tariq Ramadan, Türk inşaat sektörüne İslami yatarım araçlarına yönelmelerini önerdi.

12.05.2012 12:44

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 12.Gayrimenkul Zirvesi'nin ikinci gününde, sektörün aktörleri gelecek hafta yasalaşması beklenen kentsel dönüşümü masaya yatırdı.

İSLAMİ ARAÇLARI KULLANIN

"Uluslararası yatırımcılar neden Türkiye'yi tercih ediyor?" başlıklı oturunda konuşan Ramadan, "Rakamlar gösteriyor ki Türkiye'ye çok talep var ancak ciddi bir şekilde Türkiye'de düşünülmesi gereken konular da var. Kurdaki dalgalanmalar ve Lira'nın dolar karşısındaki durumu engellerin başında geliyor. Çünkü Körfez ülkeleri dolar odaklı çalışıyor" dedi. Türkiye'ye İslami yatırım araçlarını öneren Ramadan, "Böylece geniş bir kesimi çekebilirsiniz. Bu araçları sadece gayrimenkul sektöründe değil, tüm sektörler için oluşturabilirsiniz" diye konuştu.

YOLA ÇIKALIM YASA DEĞİŞİR

Habertürk'ün haberine göre, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini belirterek "Yola çıkalım, yasa değişir" dedi.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya'nın moderatörlüğünü yaptığı oturumda konuşan Durbakayım, olası bir depremin çok yıkıcı sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Kentsel dönüşüm konusundaki belirsizliklerin sektörü rahatsız ettiğini dile getiren Durbakayım, "Kentsel dönüşümde yola çıkmak önemli. Yoldayken çalışma şekilleri oturacak. Yasa çıktıktan sonra bazı maddeler değiştirilebilir. İstanbul'da 6.5 şiddetinde bir deprem olsa 60 bin konut yıkılacak. Kentsel dönüşüm için harcanacak parayı 400 milyar dolar olarak belirledik. 60 bin konutun yıkılması durumunda kayıp çok daha fazla olacak" dedi.

Konut kredilerindeki artışın sıkıntı yarattığını dile getiren Gökkaya, ikincil piyasalara acilen ihtiyaç olduğunu söyledi. Bireysel konut kredilerinin dünyada belirli seviyelerde ilerlediğini ifade eden Durbakayım, "Akşamdan sabaha kimse konut almaya karar vermiyor. Faiz oranlarının artması alıcıyı vazgeçiriyor" tespitinde bulundu. Gökkaya ayrıca inşaat ruhsatları alınması için izlenen sürecin dönüşümü yavaşlattığını kaydetti.

"UZMANLAŞMA ŞART"

Malezya Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Yöneticileri Derneği Başkanı Stewart Labrooy, kentsel dönüşüm programı için sukuk piyasası oluşturulmasını tavsiye etti. Malezya'nın en büyük GGYO'su Axis Reit CEO'su, sukuk ve İslamic GYO'lar uzmanı olan Labrooy Malezya'da GYO hacminin 14 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Labrooy şu tavsiyede bulundu: "GYO'larda uzmanlaşmaya gidin. Alışveriş merkezi GYO'ları, hastane GYO'ları kurabilirsiniz."

"TÜRKİYE FİYATLAMADA BÖLGENİN EN AGRESİFİ"

Abraaj Capital Gayrimenkul Bölümü Başkanı Faisal Khan, Türkiye'nin ticari gayrimenkul piyasasına odaklanarak kurumsal yatırımcıyı çekmesini önerdi.

"Burada sahipliğin kurumsal yönünü geliştirmek ve saydamlık son derece önemli" diyen Khan, ikinci önemli noktanın ise fiyatlama olduğunu anlattı. Türkiye'nin fiyatlama açısından bölgenin en agresif ülkesi olduğuna dikkat çeken Khan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum gayrimenkul piyasasında çarpıklığa yol açıyor. Gerçek bir yatırımcının kar etmeden Türkiye'den gayrimenkul satın almasını bekleyemezsiniz. Üçüncü önemli öğe ise borcun nasıl verildiği ve borca ulaşılabilirlik. Borç ve fiyatlandırma unsurları yatırım açısından temel bir kısıtlayıcı oluyor."

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi 'İslami Araçları Kullanın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement