İtalyan Kombici Riello, Çin'den Korktu, Sanko'yla Kol Kola Girdi - Son Dakika
Ekonomi

İtalyan Kombici Riello, Çin'den Korktu, Sanko'yla Kol Kola Girdi

İtalyan Kombici Riello, Çin\'den Korktu, Sanko\'yla Kol Kola Girdi

Sanko Holding, İtalyanlar ile Üçüncü İşbirliğini Riello ile Yaptı. Sanko'nun Isıtma-soğutma ve Havalandırma Sektöründeki Kuruluşu Airfel, Nisan Ayından İtibaren İtalyan Riello Kombilerini Türkiye Pazarına Sunacak. Riello Yönetim Kurulu Başkanı Ettore Riello, "Karşımızda Çin Gerçeği Var. İlk Kez Yurtdışında Kendi Markamızı Başka Bir Markayla Kullanacağız" Dedi.

22.02.2008 01:38

Sanko Holding, İtalyanlar ile üçüncü işbirliğini Riello ile yaptı. Sanko’nun ısıtma-soğutma ve havalandırma sektöründeki kuruluşu Airfel, nisan ayından itibaren İtalyan Riello kombilerini Türkiye pazarına sunacak. Riello Yönetim Kurulu Başkanı Ettore Riello, "Karşımızda Çin gerçeği var. İlk kez yurtdışında kendi markamızı başka bir markayla kullanacağız" dedi.

ISITMA-soğutma ve havalandırma ürünleri sektöründe büyüme politikası izleyen Sanko Holding, İtalya’nın önde gelen kombi üreticilerinden Riello firmasıyla işbirliği anlaşması yaptı. Anlaşmaya göre Sanko Holding’in ısıtma-soğutma ve havalandırma sektöründeki kuruluşu Airfel, nisan ayından itibaren İtalyan Riello kombilerini Türkiye pazarına sunacak. Airfel ile Riello’nun ortak bir şirket kurarak her iki markanın değişik ürünlerini dünya pazarlarında satacağı ve daha sonrasında ise Türkiye’de ortak üretime başlamayı planladıkları açıklandı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, şirketlerin birleştiği günümüz dünyasında artık tek elin sesinin çıkmadığını belirterek, "Riello’ya işbirliği için ısrar eden biz olduk ve onları ikna ettik. Riello ile ortaklığımızın ilk etabında distribütör olacağız. İkinci etapta Riello ile dünyaya açılacağız. Üçüncü etapta ise birlikte Türkiye’de üretim yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

AIRFEL İLE GÖNLÜMÜZÜ KOYDUK: Konukoğlu, 1997’den sonra tekstil sektöründeki gelişmeleri göze alarak başka alanlara yatırım yapma kararı aldıklarını hatırlatarak, "Şu anda 12 farklı sektörde faaliyet gösteren bir şirketiz. 14-15 bin kişilik bir aile olarak ısıtma-soğutma sektörüne Airfel ile gölümüzü koyduk" dedi. Konukoğlu, "Önce distribütörlükle başlayarak Riello kombilerini Türkiye pazarına sunacağız, ardından ortak kuracağımız bir şirket ile tüm ürünlerimizi birlikte dünyaya pazarlayacağız. Nihai hedefimiz en kısa zamanda Riello ile Türkiye’de üretime başlayarak ülkemizi ısıtma-soğutma ve havalandırma sektöründe bir üretim üssü haline getirmektir" diye konuştu.

İTALYANLAR BİZE BENZİYOR: Şu anda Riello ile birlikte 5 yabancı ortaklık içinde olduklarını söyleyen Konukoğlu, şöyle konuştu: "Sanko Holding olarak Riello bizim üçüncü İtalyan ortağımız oluyor. Tekstil ve Çimentodan sonra şimdi de ısıtma-soğutma sektöründe yine bir İtalyan şirketle ortaklığa gidiyoruz. Bu anlaşmayla Sanko Holding’in yabancı ortaklıklarının sayısı 3 İtalyan ve 2 Alman olmak üzere 5’e çıkmış oluyor. Özellikle pratiklik ve kıvrak zekaları sayesinde çabuk karar verip hızlı hareket eden İtalyanlar biz Türklere çok benziyor. Bu yüzden İtalyanlar ile ortaklıklara gitmeyi tercih ediyoruz. İki alman ortağımızla da çok iyi bir ilişkimiz var, ancak Almanlar genelde biraz yavaş hareket ediyor."

İLK KEZ MARKAMIZI KOYUYORUZ: Riello Yönetim Kurulu Başkanı Ettore Riello ise, 2 milyar dolarlık cirolarıyla 86 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını belirterek, "Ürünlerimiz 90’ı aşkın ülkede satılıyor. Karşımızda bir Çin gerçeği var ve kuvvetli adımlarla ilerliyorlar. Kurumsal kültür ve değer olarak birçok şeyi paylaştığımız Sanko Holding’den işbirliği konusunda güçlü bir ısrar oldu. Yeni başarılar hedeflemek de cesaret ister. Biz de büyümek için yeni fırsatlar yaratacak bu kararı verme cesaretini gösterdik" diye konuştu. İlk kez yurtdışında kendi markalarını başka bir marka ile birlikte kullanmayı kabul ettiklerini söyleyen Riello, Sanko ile işbirliği bizim için de yeni bir deneyim olacak. Daha yüksek hedeflere ve yeni pazarlara daha güçlü bir şekilde gireceğimize inanıyorum. Artık birlikte koşacağız" dedi.

Ölüye de diriye de lazım ben tekstilden vazgeçmem

ŞU anda tekstilin Sanko Holding’in cirosu içindeki payının yüzde 50 civarında olduğunu,5 yıl içinde ise bu oran yüzde 30-35’e düşeceğini söyleyen Abdulkadir Konukoğlu, "Holding büyüdüğü için tekstilin payı azalıyor. Yoksa tekstile yatırımlarımız ediyor. 2005-2006 yılları arasında tekstil işimize 350 milyon dolarlık yatırım yaptık. Ancak bundan sonra kapasite artırımına yatırım yapmayacağız. Yatırımlarımız yeni teknolojileri getirmek için olacak. Denimde dünyada en büyüğüz, pamuk iplik kapasitesinde ise dünyada ilk üçteyiz. Tekstil ölüye de diriye de lazım. Benim için manevi değeri çok büyük olan bu sektörden asla vazgeçmem" dedi.

6 yılda 60 kat büyüdü hedefe ilk üçü koydu

AIRFEL Genel Müdürü Hasan Önder, Airfel’in 2001 yılında Sanko tarafından satın alındığında 17 kişilik bir kadrosu ve 2 milyon dolarlık bir cirosu olduğuna işaret ederek, "2007 yılı sonunda ise toplam çalışan sayımız 548 kişiye, toplam ciro da 132 milyon dolara ulaştığını belirtti. Yani 6 yılda 60 kattan fazla büyüdük" dedi. Önder, 2006 yılında 50 milyon dolarlık yatırım yapan Airfel’in 2007 yılında da 12 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu. "Sektörde en fazla yatırım yapan şirketiz. Toplam büyüklüğü 1.4 milyar dolar civarında olan pazarda Airfel’in mevcut ürünlerle pazar payı yüzde 9’lar düzeyinde. Riello ile kombi pazarında da 2010 yılında ilk üç firması arasında yer almayı ve yüzde 10’luk pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ihracatımızı mevcut pazarların yanı sıra Riello’nun ihracat yaptığı 90’ı aşkın ülkeye de yaygınlaştırmak istiyoruz."

Aile şirketleri çabuk  karar alıp hızlı büyüyor

AİLE şirketi olmanın önemli avantajları da beraberinde getirdiğini savunan Abdulkadir Konukoğlu, "Aile şirketleri, profesyonel şirketlere kıyasla daha çabuk karar alıp daha hızlı büyüyorlar. Türkiye’deki şirketlerin büyük çoğunluğunu da bu aile şirketlerinden oluşuyor. Aile şirketleri birleştiklerinde ise o zaman ortaya profesyonel bir şirket ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İtalyan Kombici Riello, Çin'den Korktu, Sanko'yla Kol Kola Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement