Kopenhag İklim Finans Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Kopenhag İklim Finans Toplantısı

Kopenhag İklim Finans Toplantısı

Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile çok sayıdaki ülkenin temsilcileri katıldı

23.10.2013 17:53

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un da katılımıyla İklim Finans toplantısı yapıldı.

Kopenhag'daki United Nations City'de yapılan toplantı öncesinde konuşan Ban Ki-Moon, Danimarka'ya ziyaretinin öncelikli konusunun iklim değişikliği ve sosyal gelişime yönelik çalışmaların ilerletilmesi olduğunu söyledi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Danimarka İklim Enerji ve Yapı Bakanı Martin Lidegaard ve iş çevreleriyle çok yoğun, verimli görüşmeler yaptığını ifade eden Ban, dün ayrıca finans çevreleriyle görüşmeler yaptığını ve Global Green Growth (Küresel Yeşil Büyüme) Forumu'na katıldığını bugünkü toplantıda da iklim, finans ve küresel enerji verimliliği üzerine konuşacağını kaydetti.

Dünya genelinde 1,4 milyon kişinin elektrik enerjisinden yoksun olduğuna işaret eden Ban, birinci hedeflerinin alternatif enerji kaynaklarıyla bu enerji yoksunluğunun bertarafı olduğunu bu yönde 3 iddialı girişim tasarladıklarını dile getirdi.

İkinci hedeflerini iki kat enerji verimliliği oranını yakalamak, üçüncü hedeflerini ise küresel enerji bileşimini artırma olarak sıralayan BM Genel Sekreteri Ban, "Bunlar çok iddialı hedefler ancak uluslararası toplum tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor. Bütün bu faaliyetler, sürdürülebilir bir gelişme ve iklim değişikliği konusundaki faaliyetlere destek sağlamada önemlidir" dedi.

"Enerjiyi nasıl üreteceğimiz, koruyacağımız ve paylaşacağımız konuları, iklim değişikliğini ifade etmek ve sosyal gelişmeyi sağlamayı başarma konusunda önemlidir" diyen Ban Ki-Moon, 2015'te millenyum gelişim hedefleri konusunda birleşilmesi gerektiğini, bu konuda 2015'in ajandasını oluşturmayı üye ülkelerden beklediklerini söyledi.

İklim zirvesi yapılacak

Gelecek yıl ekim ayında bir iklim değişikliği zirvesine ev sahipliği yapacağını da anlatan Ban, bütün hükümet ve sivil toplum liderlerini bu zirveye davet edeceğini çünkü bunun sadece hükümetlerin temsilcilerine değil bütün uluslararası topluma açık bir toplantı olacağını vurguladı.

Ban, Global Green Growth Forumu (GGGF) için de forumdan birçok çözüm beklediğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu hafta finansörler ve katılımcılar bir araya gelecek. Yatırımcılardan ve finans liderlerini karbon düzeyini düşürme ve dönüşüme yardımcı olmaya davet ediyorum. Her erteleme insanlara yönelik riski artırıyor. biz bu konunun insan yaşamına ve ekonomiye yönelik etkilerini hesaplayacağız."

Ban, Danimarka hükümeti ve toplumundan bölgelerinde bu konuya liderlik yapmasından ötürü teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

Danimarka İklim Enerji ve Yapı Bakanı Martin Lidegaard ise bugünkü toplantıda politik liderler ve özel sektör temsilcileriyle bir araya gelineceğini ifade ederek, pratik çözümler üretme konusunda çalışacaklarını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban, daha sonra çeşitli ülkelerden gelen katılımcılarla toplantıya geçti. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kopenhag İklim Finans Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement