Merkez Bankasının Faiz Artırım Kararı - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankasının Faiz Artırım Kararı

Merkez Bankasının Faiz Artırım Kararı

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yülek: "Merkez Bankası önümüzdeki günlerde belirsizliklerin ortadan kalkmasından sonra faiz artırımının en azından bir kısmını geri alacak diye düşünüyorum" TEK Başkanı Prof. Dr. Uygur: "Merkez Bankasının aldığı faiz artırım kararı, gecikmeli ama.

29.01.2014 15:10

MEHTAP YILMAZ - İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek, "Merkez Bankası önümüzdeki günlerde belirsizliklerin ortadan kalkmasından sonra faiz artırımının en azından bir kısmını geri alacak diye düşünüyorum" dedi.

Yülek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz artırım kararına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankasının faiz artırımında beklentilerin üzerine çıktığını ifade eden Yülek, dövizde 2,35 - 2,38 seviyelerinde rasyonel olmayan alımların olduğunu söyledi. İleride dövize yüksek seviyelerde yatırım yapılmasını engellemek için böyle bir adımın atıldığını belirten Yülek, "Merkez Bankası faiz artırım kararı alarak, bunların cezasını vermiş, ellerini yakmış oldu" diye konuştu.

Belirsizliklerin ortadan kalkmasından sonra faiz artırımının en azından bir kısmının geri alınabileceğine işaret eden Yülek, "Politika faizleri arttığı zaman hemen kredi faizlerine yansıyacak. Muhtemelen faizler 16-17'lere çıkacak. Belki daha da yükselecek, bu da ekonomi açısından iyi değil. Önümüzdeki günlerde belirsizliklerin ortadan kalkmasından sonra faiz artırımının en azından bir kısmını geri alacaklar diye düşünüyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.

"Kantarın topuzu kaçtı"

Bundan sonraki dönemde tüketici kredileri de dahil kredi faizlerinin yükseleceğini savunan Yülek, şöyle konuştu:

"Banka, dövizden kaynaklanacak fiyat artışlarını sınırlandırmış oldu. Bu anlamda olumlu etkileri olacak. Bir taraftan faizlerin yükselmesinden kaynaklanan ekonomiyi yavaşlatıcı bir etkisi, diğer taraftan dövizdeki fazla hareketliliğin, belirsizliğin temizlenmesi ve onun fiyatlara yansımasını ortadan kaldıracağı için olumlu yanları da var. Fakat biraz kantarın topuzu kaçtı gibi."

Fed öncesi önlem

Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur da Merkez Bankasının aldığı faiz artırımı kararının gecikmeli ama beklentinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Merkez Bankasının, açıklanacak Fed kararlarının etkilerini düşünerek de böyle bir karar almış olabileceğini anlatan Uygur, "Bir süre daha piyasalarda çalkantı yaşanabilir ama belli bir noktadan sonra daha farklı tedbirler de alınabilir" dedi.

Faiz artışının talebi olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Uygur, şunları kaydetti:

"Son aylarda ortaya çıkan belirsizlikle hızla azalan yatırım, bu faiz artışından önemli ölçüde olumsuz etkilenecektir.Tüketimi, 2014 büyümesini ve işsizliği artırıcı etkileri olacağını düşünüyorum. Son dönemde reel faiz eksiye inmişti, yani nominal faiz enflasyonun gerisinde kalmıştı. Şimdi enflasyonun bir miktar üzerine çıkmış olacak. Dolayısıyla mevduat vs birikimleri olanların gelirleri artacak. Ama makro düzeyde etkisi büyümeyi ve istihdamı düşürücü yönde olacaktır. Umarım önlemlerin etkisi kalıcı olur. Kalıcı olmaz bir süre daha fon çıkışı sürerse dövizde dalgalanmalar görebiliriz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankasının Faiz Artırım Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement