Piyasayı Rtc Kurtacak - Son Dakika
Ekonomi

Piyasayı Rtc Kurtacak

Piyasayı Rtc Kurtacak

ABD Hazinesi, Piyasaları Kurtarmak İçin Bankaların Şüpheli Alacaklarını ve Batıklarını Yeni Bir Fonda Toplamayı Planlıyor.

19.09.2008 11:16

ABD Hazinesi, piyasaları kurtarmak için bankaların şüpheli alacaklarını ve batıklarını yeni bir fonda toplamayı planlıyor.

Hazine'nin ABD Merkez Bankası (FED) ile birlikte üzerinde çalıştığı yeni batık fonu, 1980'li yılların sonunda kurulan RTC fonuna benzeyecek.

NEDİR BU RTC?

Peki nedir bu RTC?

RTC, yani uzun ismi ile Resolution Trust Corporation... Türkçeye 'Güven Sağlama Fonu' olarak çevrilebilir.

1989 yılında ABD'de patlak veren tasarruf ve kredi krizi sırasında kuruldu.

 

Fonun amacı, batık bankaların varlıklarını alıp kriz etkisini kaybedince satmak ve bu şekilde piyasayı rahatlatmaktı. İşlevini yerine getirdikten sıonra da 1994 yılında kapatıldı.

İMKB düşüşün acısını çıkarıyor

Borsalarda tarihi yükseliş

Uzmanlara göre ABD yönetiminin şimdi üzerinde çalıştığı plan uyarıca yeni kurulacak şirket de bu RTC fonuna benzer bir görev yapacak. Mali sektördeki şüpheli alacaklar ve batıklar kurulacak bu yeni şirkette toplanacak. Uzmanlar, bu şirketin Lehman Bothers, Bear Stearns ve AIG'ın kurtarma operasyonlarını üstlenebileceğini belirtiyor.

Ancak alacaklar şirkette toplandıktan sonra sürecin nasıl işleyeceği belirsiz. Piyasalar bu konuda resmi açıklamayı bekliyor. 

Öte yandan bu fonun ABD'ye maliyetinin de 500 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Kurtarma planı doları da etkiledi

BİZİ BİR SÜRE OYALAYACAK

ABD'nin yeni hamlesi ile ilgili görüşlerini açıklayan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Profesörü Burak Saltoğlu, "Bu şekilde hem FED ve Hazine için ahlaki riziko gibi konular konuşulmayacak hem de bu kurumlar asli görevlerine geri dönecekler" dedi. Saltoğlu, şöyle devam etti:

"Tartışma muhtelif. Bir grup 'krizler farklı burada çalışmaz' diyor. Bence yeni bir açılım. İnsanların kafasını başka bir yere döndürmek için bir alternatif. Ama yine de serbest düşüşteki fizik kuralları gibi kriz hükmünü sürdürecek. Ancak yine de aradığımı bir umut ve yeni bir yön. RTC'ler de kısa bir süre bizi oyalayacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Piyasayı Rtc Kurtacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement