'PKK Mayınında Yok'uz Demeye Geldik, Umarım BDDK İnanmıştır - Son Dakika
Ekonomi

'PKK Mayınında Yok'uz Demeye Geldik, Umarım BDDK İnanmıştır

\'PKK Mayınında Yok\'uz Demeye Geldik, Umarım BDDK İnanmıştır

Oyak Bank'ı Almak İçin Rekabet Kurumu Vizesinin Ardından BDDK'dan Onay Bekleyen Hollandalı Ing Bank'ın Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, Terör Örgütü PKK'nın Kullandığı Mayınları Üreten Ste'ye Ortak Olduğu Yönündeki İddiaları Yalanladı.

10.11.2007 03:05

Oyak Bank’ı almak için Rekabet Kurumu vizesinin ardından BDDK’dan onay bekleyen Hollandalı ING Bank’ın Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, terör örgütü PKK’nın kullandığı mayınları üreten STE’ye ortak olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Leenaars, "İddialar 5 milyon dolarlık bir müşteri emrinden kaynaklanıyor. Durumu bizzat BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e anlattım. Umarım inandırabilmişimdir" dedi.

OYAK Bank’ı 2.7 milyar dolara satın almak üzere haziran ayında anlaşan Hollandalı dünya finans devi ING Bank Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, terör örgütü PKK’nın da kullandığı kara mayınları ve misket bombası üretici Singapore Technologies Engineering (STE) adlı şirkete ortak olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Leenaars, "Bu durumu geçtiğimiz haftalarda bizzat Ankara’da, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’e de anlattım, umarım inandırabilmişimdir" dedi. ING Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, Rekabet Kurumu’nun Oyak Bank’ın ING tarafından satın alınmasına izin verdiği dakikalarda Amsterdam’daki genel müdürlük binası olan ING House’da Türk basın mensuplarına mayın üreticisi şirketi finanse ettikleri iddialarını, bankanın yapısını, işleyişini ve Türkiye pazarındaki hedeflerini anlattı.

MÜŞTERİ EMRİNİ YERİNE GETİRDİK: "ING, mayın üreticilerini finanse etmedi, etmiyor. ING, biyolojik, uranyum veya nükleer silah üreticilerini kesinlikle finanse etmiyor" diyen Leenaars, şöyle konuştu: "2004 yılında kendimiz için değil sadece bir müşterimiz adına STE adlı şirkete 5 milyon dolar düzeyinde yatırım yapıldı. Biz aracılık ettik. ING, STE’nin anti-personel mayın üretiminde yer aldığını öğrenince 2005’te tüm hisseleri elden çıkardı. Dolayısıyla bu bizim paramız değil, bazı müşterilerimizin parası. Yine aynı yıl, ’bu tür işlere karışmama’ kararı aldık" dedi. Hiç bir şekilde bu tip şirketlerle çalışmadıklarını kanıtlamaya çalıştıklarını kaydeden Leenaars, "Keza biz müşteri emrini yerine getirdik. Bu nedenle içimiz çok rahat" dedi.

ANKARA’DA BİLGİ VERDİK: Basında STE ile ilgili iddialar ortaya atılınca bir süre önce Ankara’ya gidip bilgi verdiklerini kaydeden Leenaars şunları söyledi: "BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e gidip sizlere anlattıklarımızın aynısını anlattım. Her türlü belgeyi, bilgiyi verdik. Evet ne istedilerse verdik, ne sordularsa cevapladık. İlgili kurumların bu satışı onaylamasını bekliyoruz. Yetkili makamların vereceği karara, çıkacak sonuca da saygılıyız. BDDK bizi zaten tanıyor, çünkü yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Umarım anlattıklarımla, onları inandırabilmişimdir.

SÖZLERİMİZİ TUTMAYA HAZIRIZ: Leenaars, Rekabet Kurumu’ndan Oyak Bank’ı almak için vize çıktığını ve şimdi karar sırasının BDDK’da olduğu hatırlatarak, "BDDK’dan onay bekliyor musunuz?" sorusuna, "Her onay iyi bir haberdir" karşılığını verdi. Leenaars, "BDDK’yı ben de yıllardır tanıyorum. BDDK da bizi gayet iyi tanıyor. BDDK’nın ING ile ilgili olumsuz düşüncesi olduğunu sanmıyorum. Biz kendi adımıza verdiğimiz sözleri tutmaya hazırız. Sonuç olarak kararı verecek Türkiye’deki yetkili mercilerdir. Oyak Bank satışında onay bekliyoruz" diye konuştu.

MİT’LE TEMASIMIZ OLMADI: MİT’ten herhangi bir temas kurulup kurulmadığı yönündeki soru için Leenaars "Bize Türkiye’den herhangi bir yerden bilgi isteği gelmedi. Biz, bu tür ürünlere yatırım yapmıyoruz. Ortada olmayan bir şeyi kanıtlamak bazen zor oluyor" dedi.

Tayland’da TMB Bank’a ortak oldu

ING Group, en son Tayland’ın en büyük bankalarından TMB Bank’ın yüzde 30’unu da aldı. Önceki gün yapılan görüşme sonunda yüzde 30’luk hisse için 460 milyon Euroluk (yaklaşık 674 milyon dolar) teklifi kabul etti. Üçüncü çeyrek karını açıklayan ING ayrıca net karını 3’üncü çeyrekte yüzde 19.2’lik 1.9 milyar Euro’luk rakam açıkladı.

Hollanda’daki Türkler tebrik mesajı yolladı

ING Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, Oyak Bank’ı satın almak için anlaşmalarından sonra özellikle Hollanda’daki Türk uyruklu vatandaşlardan tebrik mesajları aldığını söyledi. Leenaars "Hollanda’daki Türklerden çok mail aldık. Bizim beklediğimizden fazla ilgi gördük. Dolayısıyla Türkiye’ye geri dönmek, temsilciliğimizi artırmak bizim için daha da önem kazandı" dedi.

Türkiye, ING Group’un büyüme motoru olacak

ING Group, önümüzdeki dönemde Türkiye dahil Çin, Hindistan, Romanya ve Rusya pazarlarında büyümek istiyor. Bu ülkeleri genç yaştaki nufüs oranları, orta sınıfın hızlı büyümesi, milli gelirlerindeki artış gibi nedenlerle cazip bulduklarını söyleyen Leenaars, Türkiye ile ilgili "Türkiye pazarı çok cazip, Oyak Bank onaylanmazsa bir B planımız yok" dedi. "Ama böyle bir pazardan uzak kalamayız" diyen Leenaars, "Bir şekilde yine de bu pazarda olacağımıza inanıyorum. Türk ekonomisi çok çekici. 75 milyon nüfus, yüksek büyüme oranı ve hızlı şehirleşme var. Hepsi birlikte ING için büyümenin motoru olacak" dedi. Romanya ve Türkiye pazarlarında büyüme stratejilerini farklı konumlandırdıklarını da aktaran Leenaars, şöyle devam etti: "İki ülke arasında hem benzerlikler hem farklılıklar var. Romanya, komünist bir rejimden geliyordu, orada sıfırdan başladık. Türk pazarı ise serbest piyasa ekonomisine alışık ve oturmuş, sofistike ve detaylı şekillenmiş bir bankacılık sistemine sahip. Şu anda Oyak’ın sahibi değiliz ama çok ayrıntılı planlar hazırlıyoruz."

Oyak Bank, ING olacak yönetim değişmeyecek

OYAK Bank’ın ING’ye devrinin tamamlanmasının ardından bankanın adı yapılan anlaşma gereği ING olacak. ING, Oyak Bank’ın adı aynı zamanda Oyak Grubu’nun da adı olduğu için kullanmayı hiç düşünmemiş. Daha önce Belçika’nın çok tanınmış bir finansal kuruluşunu alarak adını ING’ye çeviren grup kendi adını Türkiye’de yapacağı pazarlama faaliyetleri ile tanıtacağına inanıyor. Bankanın pazar payını ilk etapta yüzde 5 seviyelerine çıkartmak isteyen ING Group, bankanın şube sayısını iki yılda 450’ye çıkartmak istiyor. Grup, internet bankacılığı alanındaki uzmanlığını da Türkiye’ye getirecek. ING Grup, Türkiye’ye sermaye aktarımı yaparken bankanın ana stratejisini çizecek, uygulamayı yerel yönetime bırakacak. Eli Leenaars, "Kolaylığı ING getirecek. Neyin nasıl yapılacağına Oyak Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy karar verecek. Yönetim değişmeyecek" diye konuştu.

Hiçbir müşterimizin ayrılmasını istemeyiz

OYAK Bank’ın ING’ye istikrarlı oluşu, güçlü bir tabana sahip olması, sorunlu kredi oranının düşüklüğü ve risk yönetimi becerisi nedeniyle çekici geldiğini anlatan Eli Leenaars, "Tüm bankalar içinde Oyak perakende de en çekici bankaydı" dedi. Leenaars, Oyak’ın müşteri tabanında ordu mensuplarının da olması ve bu kişilerin mevduatlarını çekmesi banka ile olan ilişkilerini kesmeleri halinde stratejilerinin ne olacağının sorulması üzerine ise şu cevabı verdi: "Aslında bankanın Ordu’dan aldığı mevduat, toplam tabanın çok küçük bir kısmı. Biz hiç bir müşterimizin bizi terk etmesini istemeyiz. Bankadan ayrılan herhangi bir müşterinin gidişine üzülürüz. Sonuçta insanlar özgür. Bizim elimizden müşteriye iyi hizmet vermek iyi ürünlerle bankacılık yapmaktan başka bir şey gelmez. Biz tüm Türkler’in bankası olmak istiyoruz."

301 değişirse AB diğer başlıkları da görüşür

LEIDEN Üniversitesi Kamu Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Victor Halberstadt ING House’de gazetecilerle yaptığı sohbette, "Türkiye AB ilişkilerinde herkes tek taraflı yaklaşıyor. Sürece baktığımda 6-12 ayda 301. madde değişirse diğer başlıklar da açılır" dedi. Daha önce ING Bank’ta bir dönem yönetim kurulu üyesi olarak çalışan Halberstadt kendisini 40 yıllık Türkiye dostu ve Marksist olarak tanımladığı konuşmasında, Avrupa Birliği’nin de kendi içinde bazı tereddütler yaşadığına dikkat çekti. Halberstadt, Türkiye’nin öncelikli olarak AB’ye üye olmak isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Slaski’ye 400 milyon Euro yatırdı değeri 2.8 milyar Euro’ya çıktı

POLONYA’da özelleştirmeden 1994 yılında Slaski Bank’ın yüzde 25’ini satın alan ING Grubu bankadaki payını 2001’de 87.77’ye çıkardı. Polonya bankacılık otoritesinin yaptığı bir düzenleme ile ING Grup’un Slaski’deki payı 2005’te zorunlu olarak yüzde 75’e çekildi. ING’nin Slaski’ye bankaya satın alma ve pay artırma nedeniyle yatırdığı toplam tutar 400 milyon Euro düzeyinde. Bankanın 10 yıldan daha az bir sürede ulaştığı piyasa değeri ise 2.8 milyar Euro düzeyinde. ING Bank Slaski CEO’su Brunon Cezary Bartkiewicz, Polonya’daki yatırımın nereden nereye geldiğini anlatırken bankanın özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri finanse ettiğini belirterek, "Bir yabancı bankanın Polonya pazarına neler getireceğini göstermeye başladık. ING için biz model bankayız. Polonya’da adınız çok önemlidir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'PKK Mayınında Yok'uz Demeye Geldik, Umarım BDDK İnanmıştır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement