Ppk Faiz Kararı - Son Dakika
Ekonomi

Ppk Faiz Kararı

Ppk Faiz Kararı

THK Üniversitesi Rektörü Ban, faiz indirimi kararına bağlı olarak yükselme eğilimi gösteren dış açık aşağı yönlü seyir izleyeceğini söyledi.

16.05.2013 15:24  Güncelleme: 15:52

İbrahim Yılmaz - Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, faiz indirimi kararına bağlı olarak son dönemde yükselme eğilimi gösteren dış açık ve işsizliğin tekrar aşağı yönlü seyir izleyeceğini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ban, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

(TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK), politika faiz oranını yüzde 5,00'den yüzde 4,50'ye indirmesini değerlendirdi.

Merkez Bankasının piyasaya yüzde 4,5'ten likidite vermesini tam anlamıyla tarihi bir rekor olarak nitelendiren Ban, bu durumun istikrar yolunda alınan mesafenin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Ban, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talepteki gelişmelerin olumlu yönde seyrettiğine işaret ettiğini kaydederek, "Merkez Bankası bünyesinde alınan faiz indirimi kararında biraz geç kalınmış olsa da orta ve uzun vadede piyasalardaki etkileri olumlu yönde olacaktır" dedi.

Söz konusu kararla düşen faizlerle değerli olarak kabul edilen TL'nin bir miktar değer kaybı yaşayacağına dikkati çeken Ban, "Son dönemde yükselme eğilimi gösteren dış açık ve işsizlikte yön tekrar aşağı çevrilecektir" ifadelerini kullandı.

-Yatırımlar artacak-

THK Üniversitesi Rektörü Ban, düşük faiz ortamının yatırımların artmasını sağlayacağını, bu durumun da ekonomiye doğrudan katma değer olarak döneceğini söyledi.

Düşürülen faizlerle üretimin desteklenmesinin, makroekonomik açıdan da olumlu etkisine değinen Ban, şunları kaydetti:

"Öyle ki, her ülkenin para biriminin değerini düşürmeye çalıştığı bir konjonktürde olması gerekenden daha değerli TL ile yola devam etmenin dış ticaret dengesi açısından ciddi sonuçlar doğuracağı unutulmamalıdır. Diğer taraftan, düşen faizleri bir de finansal piyasalar açısından değerlendirdiğimizde, not artırımı beklentisiyle yeni rekorların kırıldığı endekste, borçlanma maliyetlerinin düşmesinden ötürü yükselişin güç kazanacağı görülmektedir. Likiditenin zaten bol olduğu ve gidecek yer aradığı bir ortamda, düşen faizler güvenli liman olarak algılanan ülkemizin tercih edilirliğini arttıracaktır."

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement