Prof. Dr. Karadeniz: "Bugünden 'Fındık Az veya Çok Olacak' Demek Doğru Değil" - Son Dakika
Ekonomi

Prof. Dr. Karadeniz: "Bugünden 'Fındık Az veya Çok Olacak' Demek Doğru Değil"

Prof. Dr. Karadeniz: "Bugünden \'Fındık Az veya Çok Olacak\' Demek Doğru Değil"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Bugünden 'fındık az çok olacak demek' doğru değildir” dedi.

27.01.2014 14:20

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Bugünden 'fındık az çok olacak demek' doğru değildir" dedi.

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz, fındıkla ilgili 'bu yıl fındık az olacak' şeklinde söylemlerin ortaya atıldığını belirtirken, "Milli ürünümüz olan fındıkla ilgili üreticilerimiz son günlerde çok günlerde çok duyarlı olmaya başladı. Fındığın üşüdüğüne, gelecek yılın kuraklığına dair bilgi kirliliği de var piyasada. Aralık ayında ısı mevsim normallerinin altına düştü. Üst kollarda erkek organlarda kısmi bir üşüme oldu ancak bunun genelde bir verime olumsuz yönde yansıması olmayacak gibi gözüküyor. Ciddi anlamda bir kuraklık ve buna bağlı olarak tarımsal kuraklık yaşanıyor. Birkaç gündür yağmurlu bir mevsime girmiş olsak bile ciddi anlamda toprakta susuzluk yaşandığını görüyoruz. Bu böyle yağmursuz ve kar yağışsız bir sezonu geride bırakırsak Temmuz ve Ağustos ayların da fındık kuraklıkla ilgili bir sıkıntı yaşayabilecek düşüncesindeyiz. İnşallah bahar yağmurlarıyla toprak altı suya doyar, Temmuz ve Ağustos aylarında fındık fazla etkilenmez" diye konuştu.

"TOZLANMAYI OLUMLU YÖNDE TETİKLİYOR"

Hava sıcaklıklarının mevsim normalinin üzerinde seyretmesinin tozlanmayı olumlu yönde etkilediğinin altını çizen Prof. Dr. Karadeniz, "Sıcaklık son 3-4 gündür mevsim normallerinin üzerine çıktı. Hatta gün içerisinde 22-23 dereceyi buldu. Bu tozlanmayı olumlu yönde tetikliyor. Karanfillerin açtığı, erkek organların uzadığı ve polen verimi dönemindeyiz. Bu yüksek ısılar tozlanmayı olumlu yönde etkilerken ancak dinlenmede olan fındık bitkisini de uyanmasını beraberinde getirecektir. Hava ısısı bu şekilde yüksek olarak devam ederse fındık bitkisi erken uyanır, nisan ayında şiddetli bir don hadisesi yaşanırsa fındık üreticisi için kötü bir durum olur. Bu günden gelecek yılın ürünü hakkında konuşma çok sağlıklı değil. Karanfil tozlanma aşamasında, döllenmeye kadar 3 ay daha beklenecek. Ancak mayıs ayında fındıkta döllenme gerçekleştikten sonra fındık çok olacak, az olacak yorumu yapılabilir. Daha da sağlıklı bir yorum Haziran ayında meyve dökümünden sonra yapılır. Bugünden fındık az çok olacak demek doğru değildir" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Prof. Dr. Karadeniz: 'Bugünden 'Fındık Az veya Çok Olacak' Demek Doğru Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement